08.06.2009 01:42, Tóno Tokoly, Komentárov: 0

Preview: Red Dead Redemption - Hasta la Vista Hombré

Dosť bolo hier o nagélovaných metrosexuáloch, vyvážajúcich svoje napúdrované zadky v kožených sedadlách tých najdrahších limuzín, povedali si v Rockstar Games. Urobíme hru o poriadnych chlapoch!

Dosť bolo hier o nagélovaných metrosexuáloch, vyvážajúcich svoje napúdrované zadky v kožených sedadlách tých najdrahších limuzín, povedali si v Rockstar Games. Urobíme hru o poriadnych chlapoch!

No možno to nie je doslovný preklad vyjadrenia niekoho z vplyvných ľudí v Rockstar Games, ale pokojne to tak mohlo byť, keď sa rozhodovalo akú ďalšiu hru si známe herné štúdio vezme na paškál.

Zabudnite na 21. storočie, na autá, motorky, mobily a laserové zameriavače. Rockstar nás vo svojej novej hre vezme tam, kde kraľujú kone, rýchle kolty, miestny šerif a kde sú mydlová voda so žiletkou, väčšími nepriateľmi ako všetky gangy z Kalifornie dohromady. Vitajte na divokom západe!

#pic1#

Je až prekvapujúce, že atraktívne prostredie, akým krajina okolo legendárneho El Pasa určite je, je hernými štúdiami opomínané. Veď okrem pár pokusov (Call of Juarez, Gun, alebo staručký Outlaws) sa tématike divokého západu nevenuje takmer nikto.

V Normandii sme sa vylodili už snáď stokrát, Galaxiu zahránili minimálne päťdesiatkrát, určite vďaka nám hráčom aj pár zatúlaných psíkov a mačičiek našlo svojich majitelov, ale legendárne Eldorádo sme ešte nenašli.

Teraz sa však zdá,že je tomuto obdobiu sucha koniec. Veď, vedľa dnes opisovaného Red Dead Redemption, sa k nám chystá aj ďalší pištoľník zo západu, v podobe pokračovania perfektného Call of Juarez, tentokrát s podtitulom Bound in Blood. Nuž nechajme sa prekvapiť.

Rockstar sa netajil tým, že nápad spracovať westernové prostredie tu bol ešte predtým, ako sa na pultoch objavili 3D podoby klasického GTA. Zároveň však priznával, že jednoducho nebol schopný vyvinúť taký engine, ktorý by spåňal ich požiadavky na rozľahlosť a nezávislosť prostredia a zároveň ho dnešný hardware bol schopný utiahnuť. Všetko sa však zmenilo s príchodom GTA IV a hlavne RAGE enginu, ktorý dokáže vdýchnuť prostrediu divokého západu život tak, ako si to v Rockstare predstavovali.


Príbeh Red Dead Redemption je akoby pozliepaný zo všetkých westernových klišé aké si len viete predstaviť. Ale ruku na srdce, vadí to niekomu? Môže byť vo westerne niečo lákavejšie ako napraviť podlú dušu bývalého desperáta a obrátiť ho na správnu cestu, popritom stretnúť pár starých známych, poslať ich na druhý svet a vrátiť sa domov k žene?

Práve o to všetko v hre ide, vašim alter egom bude John Marsten, chlapík akého si predstaví každý z nás pri slove "cowboy". Čertovsky rýchle ruky, zarastená tvár a pohľad Clinta Eastwooda ešte predtým ako zostarol a začal točiť psychologické filmy pre nezávislé festivaly. Jeho minulosť je temná a životopis sa určite nebudú bifľovať deti na základnej škole. Asi sa dá povedať, že John zabil viac ľudí, ako v živote pozdravil, ale aj takýto machri mávajú svedomie a keď nie to, tak ženu kvôli ktorej sa oplatí odbočiť z cesty do pekiel.

John nie je výnimkou, aj on si našiel zákonnú polovičku, splodil s ňou pár dôvodov pre žiadosť o rodinné prídavky a rozhodol sa zbúchať si malú farmu, niekde, kam bývalí kumpáni a katastrálny úrad nenájdu cestu. Zabudol však na to, že minulosť si cestu nájde všade. A tak je čas skočiť do sedla a vyrovnať svoje dlhy raz a navždy.

Buďte si istí, že pri tom bude vo vzduchu smrdieť strelný prach a zem skropia hektolitre krvi. Rockstar sa ani nesnaží vyhnúť označeniu tejto hry ako GTA na divokom západe, bolo by to zrejme aj tak zbytočné a pravdupovediac aj nezmyselné, veď hráči práve to od hry očakávajú.

#pic3#

Voľný svet a nelineárny dej doslova lákajú na to, aby človek nasadol na koňa a blúdil krajinou na pohraničí Mexika a USA. Samozrejme s tou nelinearitou to nie je až také "horúce", určitá dejová linka tu byť musí, aby sa mohol vyvíjať príbeh, ale nikto vás nebude držať za ručičku a vodiť koridorom, aby ste splnili tú, alebo tú úlohu.

Presne po vzore GTA si po splnení jednej úlohy budete môcť strihnúť divokú jazdu púšťou cez celú mapu a splniť želania niekoho, kto s hlavným dejom nemá nič spoločné, len sa mu práve v tú chvíľku hodí odstrániť nejakého toho neumytého povaľača, ktorý mu chodí v noci kradnúť dobytok.

Rockstar v interview deklaroval, že krajina v hre bude rozdelená na tri časti mapy a až po splnení určitej kľúčovej misie sa posuniete do ďalšej lokácie. Nemusíte sa však báť, že by ste si kvôli rozdeleniu dostatočne nezajazdili, autori prisľubili svet rozľahlejší ako v GTA IV a to už stačí na zabavenie.

Tvorcovia dokonca tvrdia, že sa zamerali na to, aby sa život neherných postáv vyvíjal v hre aj nezávisle na vašom konaní a tak, ak napríklad nájdete na mapke nejakú zapadnutú farmu niekde v horách, pri vašej ďalšej návšteve už veci nemusia byť také ako predtým.

#pic4#

Čo si ale budeme nahovárať, len si priznajme, čo by to bola za hra z divokého západu bez poriadnych prestreliek. Jazda na koni a objavovanie prírody by nás určite chvíľku zabavili, ale nie sme žiaden džokej trénujúci na Veľkú Pardubickú. A hlavne, asi ťažko by sme si rešpekt zjednali len vykrikovaním: "Si zlý, zlý bandita a už sem nikdy nechoď!"

Prestrelky majú byť hlavným ťahákom hry, ale ak si myslíte, že to bude niečo jednoduché hra vás vyvedie z omylu. Zabudnite na nejaký zameriavací kríž, sme v devätnástom storočí páni a hoci trafiť vráta od stodoly už vášmu revolveru problémy nerobí, odstreliť niekomu klobúk z hlavy bez toho, aby v ňom spomínaná hlava neostala ako výplň bude veeeeeeeeľmi ťažké.

V prvom rade, ale bude ťažké vôbec sa trafiť, nie že by som neveril vašim streleckým schopnostiam, ale nepriatelia podobne ako vy sa budú môcť ukryť za akýkoľvek existujúci predmet v hre. Zvládnuť teda nejakú tú prestrelku v sedle bude zrejme chcieť nejaký ten tréning na voľne pobehujúcich medveďoch, či iných zvieratách, ktorých má byť až 40 druhov (ochranári odpustia).

Aby ste to však nemali s tým strieľaním až také komplikované, bude sa v hre dať využiť aj takzvané deadeye, čo je v podstate starý dobrý bullettime, kedy sa vám spomalí čas a vy pár presne mierenými ranami, pošlete do pekla ďalšiu várku nováčikov. Osobne nie som fanúšikom takýchto "vychytávok", ale ak to autori do hry správne zakomponujú, nebudem im to vyhadzovať na oči.

#pic5#

John však nebude mať ruky len na strieľanie, čo by to bolo za "kovboja" bez lasa? Áno, aj taký tvrďas ako náš hlavný hrdina bude vedieť narábať s touto, na západe tak rozšírenou proprietou. Záleží len na vás ako ju využijete. Pomocou lasa sa budú dať zdolať výšky, alebo ho budete môcť použiť na skrotenie divokých koní a samozrejme aj na chytenie a spútanie protivníkov/čiek.

Už som spomínal, že John nie je žiaden svätec a že asi len ťažko by mohol v reklame predávať deťom hračky. Aj tak však závisí na vašom správaní či z neho budete mať hrdinu skôr kladného, alebo záporného. Asi ťažko sa totiž po tom čo v amoku vystrieľate pol mesta, dočkáte toho, že budete mať všade dvere otvorené. Naopak ale, ak sa budete správať k civilistom šetrne, rozumej neodstreľovať im časti tiel a nedupať po nich koňmi, môžu vám nejakým spôsobom pomôcť.

Ak budete k ľuďom primerane milí, dočkáte sa s nimi aj rôznej interakcie. Rockstar je známy tým, že sa vyžíva v dialôgoch a hlavne v rôznych narážkach v nich. Inak tomu nebude ani teraz, opäť sa pripravte na sarkastický čierny humor a vypointované scénky. Samozrejmosťou majú byť aj rôzne minihry, ostatne taký salón doslova podsúva autorom myšlienku zakomponovať do hry rôzne kartové hry, alebo v prípade problémov nejaký ten strelecký duel, tak dôfajme, že to tvorcovia neodfláknu tak ako v GTA IV, kde bola väčšina miniher v podstate nudná a nezáživná.

#pic2#

Nudná by vraj nemala hra byť ani po dohraní hlavnej príbehovej vetvy, Rockstar chce motivovať hráčov k ďalšiemu hraniu práve vedľajšími misiami, ktorých by mal byť stále dostatok aj po skončení príbehu a mali by byť natoľko pestré, aby hráčovi ešte hodnú chvíľu vydržali.

Ďalšou vecou, ktorá má zapôsobiť, aby ste z hry len tak neutiekli má byť multiplayer. Rockstaru sa naskytá neuveriteľné množstvo scenárov, ktorými by nás mohli potešiť, stačí si len predstaviť také dobýjanie idúceho dostavníka, alebo ešte lepšie vlaku, prípadne ochrana mestečka pred nájazdom banditov. Možnosti sú skutočne široké a ak by to tvorcovia dokázali využiť, máme tu titul, ktorý by vydržal skutočne dlho.

Bohužiaľ si naň, ale hráči budú musieť počkať dlhšie ako sa pôvodne zdalo. Pôvodný termín, ktorým bol posledný štvrťrok tohto roka, bol posunutý až na jar roku 2010. Vyzerá to však, že sa čakanie vyplatí a hra, zatiaľ oznámená na XBOX 360 a PS3, bude stáť za to.

Ďalšie screenshoty v našej novinke.

Zdroje: Gametrailers

#aut#


Tóno Tokoly
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012