27.04.2009 01:41, Bobo, Komentárov: 0
Rozhovor s Future Games

Rozhovor s Future Games

Ak ste hráčom adventúr, máte radi tajomné, až hororovo poňaté príbehy, určite poznáte českú klasiku Posel smrti od špecialistov z Future Games. Človek by si bol pomyslel, že práve oni chystajú aj ohlásený druhý diel, no opak je pravdou. Autori sice pracujú na nástupcovi príbehov Samuela Gordona, jedná sa však o celkom novú IP Alter Ego. Práve dnes o nej bude reč...

Alter Ego bude dobrodružná detektívka s prvkami hororu, označovaná za pravého nástupcu Posla smrti. Hra sa odohráva v prostredí južného Anglicka z konca 19. storočia, mesto Plymouth. Z cintorína zmizlo telo obávaného sira Williama a polícia si nevie rady. Do týchto udalostí sa pripletie mladý zlodejíček Timothy, ktorý sníva o Amerike, no tieto jeho plány stroskotajú potom, ako je prichytený na lodi ako čierny pasažier. Na druhej strane zákona je detektív Briscol, zároveň po Timothym druhá hrateľná postava, zásadový a pravý anglický džentlmen. Čoskoro však obaja zistia, že musia čeliť spoločnému nepriateľovi...

Toľko k synopse pripravovaného nástupcu Posla smrti od českého Future Games. CEO, Martin Malík nám bol ochotný odpovedať na otázky aj spolu s jeho kolegami, dizajnérom hry a šéfom projektu, Jozefom Németom a programátorom Martinom Preislerom.

Samozrejme sme nemohli túto skvelú príležitosť nevyužiť, najmä ak sú informácie o tejto úchvatne vyzerajúcej adventúre pomerne strohé. Rozoberáme spomínanú chystanú adventúru Alter Ego, ale aj predošlé tituly Future Games, ich názor na trh s adventúrami, predajnosť, budúcnosť firmy a mnohé iné.

Minulosť:

  • GamesWEB: Vaša adventúra Zatracenci bola istým spôsobom kontroverzná v tom, že častokrát získavala veľmi rozdielne hodnotenia. Zamrzia najmä nepochopiteľne nízke hodnotenia dvoch najväčších amerických herných webov. Celkovo bol však nepochybne titul lepšie hodnotený v Európe. Čím si to vysvetľujete? Napríklad Benoît Sokal sa vyjadril o Sinking Island, že hoci mala hra slabý predaj v Amerike, o to lepší bol v Európe. Keby ste mali porovnať vaše predaje predošlých hier v jednotlivých teritóriách, sú tam nejaké markantné rozdiely (dlhú dobu sa hovorí, že je nemecko centrom adventúr)?

Martin Malík: Rozdily urcite existuji. Je pravdou i to, ze obecne evropsti hraci chteji obtiznejsi hry, americti lehci hry. Black Mirror se vyborne prodavalo v Evrope, Nibiru, které bylo „jednodussi“ zase udelalo obrovsky kus práce prave ve Statech a v Kanade. Reprobates byli nevyvazeni hodne, o Tale of Hero novinari i hraci co hru měli v ruce shodne tvrdi, ze je to jedna z nejlepsich soucasnych adventur, prodeje jsou však naprosto katastrofalni. Vetsina zahranicnich partneru totiž adventury dnes vubec nechce zaradit do svých vydavatelskych programu.

  • GW: Minulý rok ste tiež vydali rozprávkovo ladenú adventúru Tale of Hero, s pomerne kladnými ohlasmi, ako v Česku a na Slovensku, tak aj v ďalších krajinách. Hra je ešte stále uvádzaná na trhy. Ako ste zatiaľ hrou spokojní a ako sa predáva? Tale of Hero je už aj nadabovaný do angličtiny, dočká sa teda vydania v Amerike a Veľkej Británii?

MM: Tale of Hero pravdepodobne v USA a UK nevyjde, zatím vsichni s nimiz jsme byli na zminenych trzich v kontaktu hru odmitli vydat prave s poukazem na to, ze adventury v soucasne době nejsou prilis „v kurzu“, ze obchodnici o ne nemaji zajem a ze hry u nichž je nutnost je dabovat (coz u adventur na velkych trzich plati – tyka se například i Francie, Spanelska apod.) znamenaji pro vydavatele vysoke vstupni naklady. Takze spokojeni nejsme, prodeje jsou velmi spatne.

  • GW: A nakoniec ste vydávali niekoľko hier od DTP pre Česko a Slovensko, všetky s prekladom. Ako sa im darí? Oplatí sa dnes ešte u nás lokalizovať adventúry? Máme trochu pocit, že česká verzia Overlocked išla tak trochu mimo záujem hráčov...

MM: Problem DTP je v tom, ze ke svým hram nemaji vcas anglicke verze. Vydani jejich her jsme tak museli nekolikrat odlozit, protože jinak bychom hry vydavali v nemcine, coz je z pohledu prodeju uplny nesmysl. Takze doslo k tomu, ze české verze byly uvedeny s pomerne velkym zpozdenim oproti ostatnim zemim a skalni fanousci te ci one hry v mnoha pripadech na nase vydani necekali a poridili si hru jinou cestou. Na druhé strane se vsechny tri tituly prodavaji vicemene dle nasich ocekavani, dobrou praci v tomto smeru odvadi nas cesky distribucni partner jimz je firma Conquest, asi nejhure sel Undercover, naopak mame pocit, ze Overclocked na hrace celkem funguje.

Alter Ego:

  • GW: Námet hry je vskutku originálny. Čo vás k nemu inšpirovalo? Sú nejaké diela, kde by sa dalo hovoriť o inšpirácii (literatúra, filmy...)? Alebo je to kompletne z vašej dielne (ako už neraz)? Máte radi historickú tematiku?

Jozef Német: Mnozí z nás jsou milovníci klasických anglických detektivek. Zkuste si přečít jakoukoliv knížku od Agathy Christie, nebo Arthura Conana Doyla a okamžitě ucítíte zvláštní atmosferické fluidum té úžasné Anglie na konci 19-stého století. Zasadit příběh právě zde bylo proto velice logickým rozhodnutím. Samotný příběh pochází z naší dílny. Nechtěli jsme se inspirovat žádným existujícím příběhem, co nám umožňuje pohrát si s hlavními hrdiny dle libosti a vymyslet jim různé pekelné situace, u kterých se pořádně zapotí. Inspiraci hledáme v dostupné tiskové, fotografické a filmové tvorbě, ale slouží nám pouze k dodržení historických reálií.

  • GW: Oproti NiBiRu sa počet členov tímu na Zatracencoch o dosť zvýšil, ako je tomu pri Alter Egu? Koľko ľudí na ňom pracuje? Pracujete aj externistami?

JN: Úpřimně bych si přál, aby bylo možné vrátit dobu, kdy pro vývoj počítačové hry stačila hrstka lidí, kteří neměli žádné jiné priority. Časy se však dávno změnili a dnešní firmy včetně té naší se už nedokáži obejít bez externích spolupracovníků. Celkový počet členů týmu, kteří se podílí na vývoji projektu tak zdanlivě roste, ale důvodem je spíš nezávislost externích pracovníků, kteří udělají malou část práce a dále se věnují jiným projektům. K dnešnímu dni pracovalo na AE celkem 15 lidí.

  • GW: Medzi hlavné prednosti Alter Ega nepochybne patrí prítomnosť dvoch úplne odlišných hrateľných postáv. Budú sa pri jednotlivých charakteroch líšiť aj nejaké špecifické prvky hrateľnosti? Ak áno, aké?

JN: Teď bych rád zeptal, co jsou prvky hratelnosti :). Pokud myslíte třeba styl grafiky, nebo způsob ovládání postavy, tak musím říct ne. Odlišnost postav charakterizuje jejich rozdílný přístup k řešení adventurních problémů a v neposledním řade i způsob jejich vyjadřování. Detektiv je zdrženlivý hrubých výrazů a mluví většinou spisovně. Naproti tomu zloděj si moc servítek před ústa nebere a jeho vyjadřování má charakteristické prvky hovorovějšího stylu.

  • GW: Vo vašich hrách bola vždy prítomná hutná atmosféra, Alter Ego je prezentovaná ako dobrodružno-detektívna, ale aj hororová adventúra. Tentokrát znova na hre spolupracuje Zdeněk Houb, ktorý vytvoril atmosférickú hudbu (a predpokladáme aj zvukové efekty). Hudobná časť obsahuje aj ambientné motívy alebo sa jedná o kratšie skladby dokresľujúce dôležité okamihy hry? Mohli by ste priblížiť, aké nálady sa v prostrediach snažíte docieliť a tak uviesť príklad niektorej scény v hre?

JN: Ano, Zdeněk opět předvedl své skvelé schopnosti a stojí za hudební stránkou hry. Jednotlivé skladby využíváme u zváštních dějových zvratů, jako jsou třeba napjaté okamžiky noční hřbitovní scény. Jinde naopak odlehčujeme atmosferu lehkou melodií po splnění důležitého úkolu. Hudba je našim nástrojem, jak zvýraznit daný okamžik, ať už je smutný, nebo veselý. Ambientní zvučení scén však i tentokrát zůstává na reálných zvucích konkrétních scén, které považujeme za větší přínos, než aby se ve hře pořád dokola opakovalo několik skladeb.

  • GW: Vo vašich starších hrách bola častokrát kritizovaná priamočiarosť a predvídateľnosť rozhovorov. V Zatracencoch bol naopak na rozhovory špeciálny FPS pohľad s detailom na postavu. Tentokrát sa namiesto tematických ikon vyberá z celých vetných celkov. Sú nejaké ďalšie zmeny v systéme dialógov? Bude napríklad rozhovor snímaný z viacerých uhlov oproti statickému pohľadu? Akým spôsobom je príbeh podávaný, tzn. môžeme sa aj tentokrát tešiť na predrenderované animácie známe z vašich predcházajúcich hier?

JN: Alter Ego se vrací ke klasice adventur. Hratelnost se neopírá o střihy v rozhovorech, ani jiné grafické pozlátko. Dialogy se odehrávají přímo ve scénách tak, jak to znáte třeba z Posla smrti. Probíhají svižně, můžete si vybrat z několika různých tém. Atmosfera hraní, která je pro nás důležitá tak není ničím rušena a hráč se může plně soustředit na smysl dialogů. Kromě intra a outra se dočkáte i několika filmových sekvencí, které dokreslí příběhovou linii a rovněž odmění hráče za jeho úspěchy v řešení kapitol.

  • GW: Hra bude obsahovať 60 lokácií a 30 postáv, čo sú úctyhodné čísla. Ku ktorej vašej hre by ste Alter Ego, čo sa týka dåžky, prirovnali (kratšie NiBiRu alebo dlhý Posel smrti, či stredne dlhí Zatracenci)? Koľko hodín zaberie hráčovi prejdenie hry? Bude hra lineárna v duchu vašich predošlých adventúr a koľko bude zakončení?

JN: Nelinearita je krásná věc, extrémně dlouhý příběh je taky zajímavá představa, nicméně realitou je, že všechno má své meze. Spíš než na překonání rekordů a honbou za nereálnými cíly jsme chtěli dát hráči hru, která ho bude v první řadě bavit alespoň tak, jak se nám to povedlo u Posla smrti. Zakončení hry si tajemně necháme pro sebe, ale můžu říct, že samotný příběh bude klasicky lineární. Celkově by hrací doba mohla přesáhnout deset hodin, ale netuším, kde přesně se vejdeme do vašich termínů krátký, středně dlouhý, nebo dlouhý příběh.

  • GW: Čím by ste povedali, že sa hra odlišuje od svojich predchodcov (najmä podobného Posla smrti) a aké jej kvality by ste oproti ostatným adventúram na trhu vyzdvihli? Máme v hre čakať kompletne tradičné prvky alebo aj nejaké špeciálne ako napríklad dramatizované úlohy na čas (Zatracenci, NiBiRu), energia postavy (Zatracenci), zapamätanie si lokácie predmetu, ktorý nie je možné odniesť—napríklad rebríka (Tale of Hero) a podobne? Alebo sa bude jednať o klasickú adventúru? Bude sa dať v hre zomrieť?

JN: Zpracování hry nese náš typický rukopis, který se vyvíjel celé dlouhé léta. Skládá se z různých nenápadných detailů, které v celku vytváří silný pracovní nástroj. Úpřimně, žádný konkurenční titul, který výjde ve stejném čase jako Alter Ego jsme neměli možnost hrát, takže těžko můžeme srovnávat třeba atmosferu a hratelnost. U grafického kabátku si udělejte názor samy, ale faktem je, že nabízíme nadprůměrné výsledky, které naši příznivci oceňují již od dob Posla smrti. Naše hudební stránka je skvěle vyvážena s dějovými zvraty a charakterem příběhu. A když si k tomu všemu přičtete poutavé vyprávění, které stojí na kontrastu dvou hlavních postav, musí vám být jasné, že Alter Ego bude velice výjmečný. Ne tím, co nového přinese. Zde nenajdete časově limitované úkoly, ani energie postavy, ani akční mezihry. Bude výjmeční tím, že přinese čerstvý závan starých časů, kdy byli adventury skutečnými krály počítačových her. Jestli nevadí, otázku na smrt ve hře necháme otevřenou.

  • GW: Herný engine AGDS4 je pokračovaním tretej generácie, ktorá poháňala Zatracencov. Tam boli o.i. kritikou ocenené kvalitne zapracované 3D postavy pomocou OGRE engineu s realtimeovým tieňovaním a ich peknými animáciami. Aké novinky okrem particle efektov a vyššieho rozlíšenia engine ponúka? Čo nové vám umožňuje? Engine je dostupný aj na licenciu, používa ho už nejaké iné štúdio?

Martin Preisler: Vývoj postupuje velmi rychle a tak čtvrtá verze AGDS sloužila jen po určitou dobu vývoje AE. Nyní už pracujeme s pátou generací. Nový engine byl v souladu se současnými trendy témeř celý přepracován tak, aby umožňoval multiplatformní vývoj her (Wii, DS), což je jeho hlavním přínosem. Bude to znát i na PC verzi, která bude hardwarově méně náročná než byli Reprobates, ale to neznamená, že by nějak utrpěla kvalita.

Spíše naopak.

  • GW: Hra už má ohlaseného nemeckého vydavateľa, rovnako je ohlásená anglická verzia (avšak zatiaľ nie vydavateľ). Kde všade sa chystáte hru vydávať a máte už v jednotlivých teritóriách dohodnutých partnerov? Bude pre Česko a Slovensko verzia s českým dabingom tak, ako tomu bolo doteraz?

MM: V podstate se situace ma tak, ze vzhledem k obtiznosti prodat dnes adventuru zemi po zemi, trh po trhu jsme se rozhodli oslovit naše partnery s nabidkou na odprodej celosvetovych prav a touto cestou bychom se také radi ubirali. Pokud jde o CR a SR, tak my zde hru vydavat nehodlame, prodeje nezaplati ani naklady na dabing a vyrobu DVD a vetsina lidi si nase hry opatri stejne prostrednictvim piratskych kopii. Je však mozne, ze v ramci celosvetovych prav bude jejich poskytnuti konkretnimu subjektu v ramci CR a SR realizovano a hra se tu nakonec objevi. V jake verzi to v tuto chvili nemohu rici.

  • GW: A nakoniec, na čom momentálne na hre pracujete a z koľkých percent je dokončená? Predbežne malo byť aj pred vydaním hry demo uz na jeseň 2008, no zatiaľ nevyšlo. Chystáte ho a stále platí očakávané vydanie Q3 2009?

MM: Nevim odkud mate informaci o demu chystanem na podzim 2008, nic taoveho jsme v planu nemeli :-), kazdopadne vyvoj jde presne podle planu. Hra bude dokoncena v cervnu letosniho roku a během prazdnin budeme pripravovat jazykove verze tak, aby hra mohla vychazet po letnich prazdninach, které jsou v rade teritorii tzv. „okurkovou sezonou“.

Ostatné a budúcnosť:

  • GW: Hovorí sa o novodobom úpadku adventúr ako takých (čo je možno vidieť aj v počte vydávaných adventúr u nás). Rozpočty adventúr sa zmenšujú, stále menej vydavateľov chce takéto nezávislé projekty financovať, do toho finančná kríza. Aký máte na to názor? Oplatí sa dnes ešte vyvíjať klasickú adventúru?¨

MM: Rozhodne ne.

  • GW: Aký máte názor Wii, či DS porty adventúr (poprípade vlastné IP - adventúry pre Nintendo DS)? Majú šancu uspieť? Niektoré adventúry už vyšli alebo vyjdú aj na Xbox 360 a zopár projektov už je plánovaných aj na PS3. Chystáte vývoj na konzoly? Je podľa vás reálne vyvíjať pre next-gen aj s menším počtom ľudí?

MM: My jsme autorizovany vyvojar pro Wii a DS, jsme presvedceni, ze na Wii se adventuram muze darit pokud budou se zamerem vytvorit je pro Wii vyvinuty, ale v pripade DS jsme velmi skepticti. Měli jsme moznost videt prodeje nekterych adventur pro tuto platformu a bylo to hodne spatne. Navíc Nintendo DS je aktualne rajem piratu, v podstate neexistuje hra pro tuto platformu, která by nebyla dostupna na internetu a pote pomoci pametove karty prenositelna do konzole, takze vyvoj pro tuto platformu je hodne diskutabilni.

  • GW: Vždy ste boli pokladaní za špecialistov v adventúrach. Viete si predstaviť aj vývoj hry iného žánru alebo nie striktnej adventúry (napríklad s akčnými pasážami)? Už v roku 2005 ste mali 3D engine v pokročilej fáze vývoja. Pracujete ešte na ňom?

MM: 3D engine mame k dispozici, ale aktualne jsme presvedceni, ze PC hrani obecne je ve velkych problemech. Minimalne pokud se bavime o nezavislych developerech, protože velci hraci mají sice stejne problemy pokud jde o naklady vyvoje, konkurencni prostredi, piratstvi, ale diky jejich daleko lepsimu pristupu k prodejnim kanalum to neciti tak vyrazne jako prave nezavisli vyvojari. Je velmi pravdepodobne, ze pokud se budeme i nadale venovat vyvoji her, pak to bude pro konzole a nikoli pro PC. 

#pic1#

  • GW: Je niekoľko projektov, o ktorých stave sa nič nevie, mohli by ste sa k nim vyjadriť? Hra s pracovným názvom 9 till death, Limbo a tiež by nás zaujímalo, či bude pokračovať aj Bonez Adventures, pretože vyjdená hra bola ohlásená ako prvá v poradí, no zatiaľ pokračovanie oznámené nebolo.

JN: Tady alespoň vidíte, jak jsou cesty vývoje nevyzpytatelné :) Jestli se něco z těchto projektů bude realizovat, určitě se o tom včas dozvíte.

  • GW: Na Black Mirror 2 sa Future Games aktívne nepodieľa, ale autori, Cranberry Productions, s vami konzultujú vývoj. Ako ste zatiaľ s hrou spokojní? Mali ste už možnosť zahrať si pracovnú verziu?

MM: My nemame s Black Mirror 2 vubec nic spolecneho. DTP nejakym zpusobem mystifikovali hrace a novinare tvrzenim, ze vykonavame na projektu supervizi, ale to nikdy nebyla pravda.

  • GW: Kde vidíte Future Games o 5-10 rokov :)?

JN: Nevím jak ostatní, ale rád bych se viděl někde ve vlastní letní vilce na břehu moře. Támhle plave můj pes, služka vaří oběd, v prostorné pivnici zraje víno, deti si hrají se ženou a od branky odchází s dlouhým nosem berňák.

  • GW: Ďakujeme za (veľmi cenný) rozhovor a prajeme veľa úspechov.

Ďalšie materiály:

Skicy postáv: (http://www.future-games.cz/html/AlterEgo/cz/Postavy)

Ukážka hudby: (http://www.future-games.cz/EditorFiles/File/ALTEREGO/Alter_Ego_Mapa.mp3)

Teaser: (http://www.future-games.cz/html/AlterEgo/cz/Teaser)

Zdroj: Oficiálna stránka hry Alter Ego, Worthplaying, Hrej.cz, Adventure-Treff.de, Adventurespiele.net a vlastné


Bobo
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012