18.09.2007 01:24, MickTheMage, Komentárov: 0
Star Trek TNG: A Final Unity

Star Trek TNG: A Final Unity

A Final Unity je hra, ktorá dnes patrí do klasického fondu Star Trek hier. Zároveň patrí k tomu najlepšiemu čo sa v tomto rozmanitom prostredí na počítačoch urodilo. Samozrejme, niekto si povie, že je to hra špecifický určená pre Trekkies, ale to je pravda len z časti. A Final Unity je v prvom rade adventúra s úžasnou atmosférou a vynikajúcou hrateľnosťou.

A Final Unity je hra, ktorá dnes patrí do klasického fondu Star Trek hier. Zároveň patrí k tomu najlepšiemu čo sa v tomto rozmanitom prostredí na počítačoch urodilo. Samozrejme, niekto si povie, že je to hra špecifický určená pre Trekkies, ale to je pravda len z časti. A Final Unity je v prvom rade adventúra s úžasnou atmosférou a vynikajúcou hrateľnosťou.

#pic1#

Pôvodne mala hra nasledovať svojich predchodcov od spločnosti Interplay. Jej vydanie bolo naplánované na rok 1993, avšak vyšla až v júni 1995. Hru so sveta "Star Trek: The Next Generation" má na svedomí Spectrum Holobyte a vyšla pod hlavičkou Microprose. Všetko bolo nastavené tak, aby to pripomínalo startrekovskú epizódu. Renderovaný prológ uvádza hráča do príbehu. Enterprise-D odpovedá na núdzové volanie gardijanskej prieskumnej lode. Po transporte na palubu a menšou potýčkou s romulánskou loďou sa dozvedáme o Piatom zvitku, ktorý by mohol zažehnať občiansku vojnu v domovskom svete Garidiánov. To však je len začiatok celého zaujímavého príbehu. Hľadanie zvitku je len prvý krokom k novým informáciám, ktoré vám postupne odhalia starobylú civilizáciu Chodakov a tajomné zariadenie zvane Unity Device. O ktoré neprejaví záujem len Federácia, ale pochopiteľne i Romuláni a ktosi ďalší.

#pic2#

Hra vás privítala na mostíku Enterprise, kde ste si mohli vyskúšať niektoré konzole a s nimi spojené systémy lode. Pri nižších nastaveniach obtiažnosti, ste si nemuseli príliš lámať hlavu s vesmírnymi súbojmi - čo bolo považované za plus oproti predchádzajúcim adventúram od spoločnosti Interplay, kde preskočenie tejto možnosti neexistovalo. Final Unity je principiálne lineárna hra, avšak v rámci tejto linearity existuje priestor pre vlastné rozhodovanie sa. Na každú misiu je možné zvoliť si až štyroch členov posádky - v prípade najľahšej obtiažnosti vám počítače vyberie automaticky najlepšiu zostavu na konkrétnu misiu. Každá postava má svoje špecifické vlastnosti a schopnosti. La Forge je inžinier, a teda dokáže opraviť akýkoľvek stroj, Dr. Crusherová je lekárka, čiže je hlavnou prednosťou je ošetrovanie zranených, Datova detailná analýza problému sa tiež môže zísť. A je to práve adventúrna časť, ktorá tvorí jadro celej hry. Kombinovanie predmetov, prechádzanie jednotlivých obrazoviek a hľadanie problémov, z ich následným riešením. Pritom hrajú dôležitú úlohu nielen rozhovory s ostatnými postavami, a schopnosti jednotlivých členov posádky, ale i "švajčiarsky nožík" na analýzu - trikordér. Samozrejme trikordér je len prístroj a analýza toho čo ukazuje, sa postava od postavy líši. Všetky hádanky sú prijemné a logicky usporiadané, takže i napriek tomu, že sa pohybujeme vo fikcii, netreba sa báť nejakých šialených kombinácií. Všetko má svoje miesto, a všetko má svoje riešenia, niekedy i dve.

#pic3#

Final Unity doslova prekypovala rozmanitosťou prostredí i hádaniek. Dokonca si myslím, že by bolo škoda prezrádzať na tomto mieste čokoľvek ďalšie, aby to prípadnému záujemcovi o hernú históriu :) neskazilo zážitok z hrania. A ten bol umocnený nie len - na tú dobu - špičkovou grafikou (a vysokými hardvérovými požiadavkami), ale i špičkovou zvukovou stránkou. Veď Final Unity bola prvá hra z obdobia TNG, ktorá bola plne nadabovaná hlavnými predstaviteľmi seriálových úloh.

#pic4#

Na svoju dobu to bola špičková hra, ktorá na míle porážala akúkoľvek inú adventúru. Nielen technickým spracovaním, ale i príbehom a atmosférou. Možno by sa dalo povedať, že to v roku 1995 bol vrchol toho, čo sa dosiahlo na poli adventúr. Zároveň je to i posledná hra tohto žánru so značkou Star Trek, ktorá bola do tohto momentu vydaná. A spolu s klasickými hrami "25Th Aniversary" a "Jugement Rites", tvorí trojicu veľmi kvalitných a dobrých hier. Nielen ako súčasť značky Star Trek, ale i ako samostatná hra. Existuje lepší spôsob ako osláviť 20. narodeniny „Novej generácie“, ako dať šancu tomuto historickému klenotu?

#tab#


MickTheMage
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012