05.08.2007 01:21, JC, Komentárov: 0
FIFA08

FIFA08

Mali sme možnosť nahliadnuť a vyskúšať si pripravovaný najnovší ročník futbalovej série FIFA. Čo sa na nás chystá? Zmení sa aj niečo iné alebo len krabica? To všetko a mnoho ďalšieho sa dozviete z nášho článku...

Mali sme možnosť nahliadnuť a vyskúšať si pripravovaný najnovší ročník futbalovej série FIFA. Čo sa na nás chystá? Zmení sa aj niečo iné alebo len krabica? To všetko a mnoho ďalšieho sa dozviete z nášho článku...

Česká pobočka EA organizovala menšiu press akciu, na ktorej nám producent pripravovaného ročníka poskytol základné informácie. Čím začať? Asi konštatovaním, že podobne ako minulý rok, budú k dispozícii dve verzie, tzv. „current-gen“, ktorá vyjde na PC a PS2 a „next-gen“, tá zas poteší vlastníkov XBOXu360 a PS3. Keďže nás momentálne zaujíma PC verzia (aspoň mňa určite), tak mi prišlo vhod, že Paul je producentom „current-gen“ verzie. Tú sa opäť pokúsili posunúť bližšie klasickému futbalu, samozrejme z hľadiska realizmu hry. Aby som bol konkrétnejší, vo FIFE 07 sa sústredili hlavne na útočnú hru, v novej verzii prišla na radu hra obranná. Paul sa nám snažil načrtnúť fungovanie defenzívy na príklade z klasického futbalu – útočník sa prediera cez polku ihriska. Zatiaľ čo v predchádzajúcich ročníkoch fungovalo tzv. delenie obrany na celky (keď útočník prešiel cez záložníkov, tí ho začali ignorovať a na mušku si ho vzali obrancovia) tak teraz by mala fungovať medzi jednotlivými zložkami tímu spolupráca, kedy si celé mužstvo plní svoje obranné úlohy. Z tých pár zápasov, ktoré som mal možnosť odohrať sa táto zmena prejavila v celkovo ťažšom prechode do útoku, hoci na komplexné sledovanie správania jednotlivých hráčov nebolo dostatok času.

#pic1#

Ďalšie vylepšenie, resp. novinka (nazvite si to ako chcete J ) sa týka ovládania prihrávok/centrov, prepínanie hráčov a kontroly nad brankárom. Paul to poeticky nazval, že sa snažili dať hráčovi „full control“ nad všetkým a tým viac dodať hre realizmus. Mojich pár postrehov – teória väčšej kontroly nad prihrávkami resp. centrami je určite dobrý nápad, predsa len, koľkokrát vidíme v reálnom futbale prihrávky presne na kopačku spoluhráča? Nielenže tento element pôsobí umelo, ale aj oslabuje tvorivosť hry, resp. spomaľuje akcie. V praxi však táto vychytávka potrebuje trochu cviku než prejde do krvi - funguje tak, že ľavou páčkou (ktorou sa riadi aj pohyb) sa určuje smer prihrávky. Prepínanie hráčov je urobené oveľa elegantnejšie, výber hráčov funguje cez pravú páčku, smer „drgnutia“ do páčky určuje prepnutie na hráča v danom smere. Rýchle a elegantné riešenie, ktoré môže mnohokrát pomôcť, keď je málo času a je treba prepnúť na TOHO konkrétneho hráča. Nakoniec je tu spomínaná kontrola brankára na ktorého sa dá prepnúť kedykoľvek stlačením pravej páčky a jeho ovládanie umožňuje urobiť veľmi ľahko dobrý zákrok (napr. prerušenie prihrávky) rovnako ako aj chybu.

#pic2#

Sumár „veľkých“ zmien dokončíme predstavením nového módu, nazvaného „Be a Pro“, kde počas jednej sezóny (v ďalších FIFÁch sa plánuje tento limit zväčšiť) hráč dostane do rúk novovytvoreného hráča, alebo hocakého zo svojho tímu, pričom pozor, bude ovládať len tohto konkrétneho hráča. Pre zväčšenie zábavnosti je možnosť prizvať k hraniu tohto módu ďalších troch hráčov a spolu bojovať a zlepšovať (na každý zápas sú pripravené rôzne úlohy, ktorých splnenie je odmenené bonusovými bodmi na rozdelenie medzi atribúty) svojich hráčov. Ako sme mali možnosť zistiť, Be a Pro ponúka solídnu zábavu a chytľavú hrateľnosť aj v dvoch hráčoch (zvlášť keď sú zohratí a dokážu si nabiehať do akcií, ktoré by sme od PC ťažko čakali). Ako som spomenul, hrať sa do dá aj solo, avšak zábavnosť rastie s každým novým hráčom. Treba však spomenúť, že mód funguje len offline, na online obdobu si ešte počkáme, pričom hlavný cieľ tohto vývoja sú zápasy kde na oboch stranách stoja tímy plné ľudí.

Z menej podstatných noviniek spomeniem prednosti futbalových hviezd, ktoré si uvedomujú v čom sú silnejšie a podľa toho hrajú, napr. Lampard bude strieľať viac zo strednej vzdialenosti, pretože vie, že mu to odtiaľ „padá“. Pridanie nových líg (v hre by malo byť spolu 576 tímov) je samozrejmosťou, naši západní susedia sa môžu tešiť, že im ku komentáru pribudne aj kompletná liga. Povolanie brankára na konci zápasu pri zahrávaní rohu tiež zvyšuje realizmus hry. A podobných vylepšení by sa dalo nájsť viac.

#pic3#

Keď som odohral prvý zápas novej FIFY, ešte bez oboznámenia sa s novinkami, tak mi 08čka pripadala takmer na nerozoznanie od 07čky. Engine ostáva ten istý, hoci nejaké kozmetické úpravy sa dostavili, na next-gen si budeme musieť nejaký čas počkať, pretože (ako sme sa dozvedeli z odpovede na otázku) aktuálne PC by next-gen nezvládali. Teda niektoré hej, ale väčšina nie a je logické, čo je cieľom EA – pokryť čo najväčší trh. Po pár zápasoch (a oboznámení s novinkami) sa však FIFA začala rysovať oveľa lepšie a musím priznať, že som zvedavý na finálnu verziu, ako príjme novinky komunita (hlavne nový systém prihrávok, ktorý robí rozdiely v hrateľnosti, samozrejme, že starý systém je tiež zachovaný). Dátum vydania ešte stanovený nebol, skúsenosti s minulými ročníkmi však indikujú prelom septembra/októbra, dovtedy neostáva nič iné, len hrať PES6 (ku ktorému sa Paul pozitívne vyjadril, pretože ich núti stále sa zlepšovať a nestagnovať... chvalabohu, že futbalový monopol je už minulosťou) alebo FIFA07...


JC
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012