20.03.2007 01:13, Tóno Tokoly, Komentárov: 0

Tordhan

Dovoľujeme si pozvať všetkých príslušníkov rasy ľudskej, elfskej, alebo trpasličej do sveta Tordhanu, ktorý sa uskutoční 22. - 26.8.2007 pri Považskej Bystrici. Ide o fantasy LARP, ktorý sa snaží nasimulovať reálny fantasy svet so všetkým, čo k tomu patrí: farmári, remeselníci, obchodníci, vojaci, kúzelníci, hraničiari, zlodeji, banditi, vladári, ale popri nich aj draci, baziliškovia, či iné tvory od výmyslu sveta. Toto všetko nájdete na Tordhane (tordhan.larp.sk).

Dovoľujeme si pozvať všetkých príslušníkov rasy ľudskej, elfskej, alebo trpasličej do sveta Tordhanu, ktorý sa uskutoční 22. - 26.8.2007 pri Považskej Bystrici. Ide o fantasy LARP, ktorý sa snaží nasimulovať reálny fantasy svet so všetkým, čo k tomu patrí: farmári, remeselníci, obchodníci, vojaci, kúzelníci, hraničiari, zlodeji, banditi, vladári, ale popri nich aj draci, baziliškovia, či iné tvory od výmyslu sveta. Toto všetko nájdete na Tordhane (tordhan.larp.sk).

Čo je to LARP?

LARP je hra, kde sa naživo hrá skupina ľudí na nejaký príbeh (väčšinou fantasy). V mnohom to pripomína Dračí Doupě (AD&D), avšak má to jeden zásadný rozdiel. Hráči nehrajú svoje postavy iba vo svojej fantázii, ale naživo. V praxi to vyzerá asi tak, že nič netušiaci hubár v lese uvidí skupinu ľudí oblečených do fantasy kostýmov, ozbrojených drevenými mečmi, ktorí putujú ku dračej jaskyni, aby oslobodili... jednoducho, aby vyriešili nejaký quest :-). Hráč nehrá za seba, ale za svoju postavu, tj. aj veľmi inteligentný hráč sa bude správať ako debil, ak hrá trolla, popr. veľmi dobrý šermiar bude šermovať dreveným mečom krivo, ak hrá v boji nezoceleného kúzelníka.

Nuž a čo je to ten svet?

Na ťažení, bojovke, či inom škatuľkovom pojme hra vyzerá asi tak, že skupina (alebo každá postava) dostane nejaký quest (úlohu) a tú sa snaží plniť. Väčšinu hry je buď orientovaná proti CPčkám (NPC - Non Playing Character), alebo proti iným skupinám. Konflikty sú riešené spravidla bojom, ktoré na konci vyústia do epického final fightu :-). Je to dobrodružné, zábavné, jednoduché - ale aj priamočiare. A taká priamočiarosť začala mnohým ľuďom vadiť, preto vymysleli SVET.

Svety patria medzi najzaujímavejšie a najpestrejšie akcie. Čím lepší svet je, tým je kompletnejšia a celistvejšia krajina, kde sa to odohráva (tj. nechýbajú královské mestá, rôzne gildy, remeselnícke cechy, ... ). Hráči sa viac bavia hraním samotnej postavy než riešením úloh. Nie je určená žiadna trasa, iba ohraničené herné územie (aby sa hráči nestratili :-). Väčšinou nie je ani jasná dejová línia (všetko, čo hráči urobia, sa premieta to deja tohto sveta). Je v ňom mnoho zápletiek, úloh (častokrát dávaných aj samotnými hráčmi) a dejových línií. Postavenie hráčov nie je predom dané (ak chcete byť napr. šľachticom, tak si musíte zabezpečiť nejaký ten zámok a poriadnu gardu = potrebujete získať veľa peňazí a v neposlednom rade aj dôveru okolitých šľachticov). Hráči si môžu navzájom pomáhať, zneužívať sa, ale aj si škodit. Nie je na prvý pohľad jasné, kto drží s kým a kto je proti komu. Veľkú cenu má reputácia, dôvera a informácie. Svet je akciou, kde si môže človek zahrať postavu presne podľa svojho gusta (od klasických bojovníkov a kúzelníkov, cez koktajúceho džina, lakomého kováča, zákerného hostinského, až po hrobára).

Svet je LARP, kde každý hráč hrá svoju postavu podľa svojho najlepšieho vedomie a svedomia, a tým vytvára hru aj pre ostatných. NPCčok je totálne minimum, hra je založená na interakcii medzi hráčmi. Na takejto akcii nie ste ničím obmädzovaní - ak chcete a ak získate peniaze, protekciu alebo moc, môžete sa kľudne stať vládcom. Ale zároveň môžte hrať sedliaka, ktorého najväčším problémom je nedostatok dažďa. Vzhľadom na počet hráčov (cca. 100, na zahraničných akciách vysoko 100+) sa môžete tešiť na množstvo dejových línií, intrigy, politiku, obchod, stráženie karavan, ako aj ich prepadávanie, riešenie susedských sporov, obranu hradieb, lovenie draka, a zvádzanie kráľovej milenky :-D. Možnosti nie sú ničím obmädzené, pretože dej nie je predom daný, ale určujú ho hráči svojimi činmi.

Ale všetko má svoje ale. Organizátori dbajú na to, aby mali každého hráča registrovaného a aby mal vytvorenú kvalitnú postavu (background - minulosť postavy, jej charakter, ...; ciele postavy - jej sny a túžby, aby organizátori vedeli kam bude v hre inklinovať a smerovať). Niečo ako kostým je takmer samozrejmosťou (minimálne jednoduchá tunika z posteľnej plachty). Bezpečnosť zbrane sa skúša na majiteľovi (drevené zbrane sú zmäkčované rigou, molitanom, alebo mirelonom).

***

Hmmm, čo dať na záver? Dúfam, že vás LARP zaujal a že sa jedného dňa uvidíme. Nie je totiž nič lepšie, než hrať za zlodeja hobbita a utekať lesom pred právom naštvanými prenasledovateľmi, poprípade viesť učenú dišputu o podstate vesmíru na Univerzite pri hraní temného kúzelníka. Nič sa nevyrovná pocitu, keď stojíte na bojisku po boku svojich druhov a čakáte, kým sa pohnú línie. A nič nie je tak skvelé, ako možnosť svojimi činmi ovplyvňovať dianie v hre... Toto všetko vám Tordhan umožní!

www.tordhan.larp.sk (stránka svetu Tordhan)
www.slad.sk (Spoločnosť LARPov a drevární - celoslovenská LARPová komunita)
www.ucw.cz/palmir (množstvo užitočných rád a návodov)

Autor: DArk OnDro


Zdroj: gamesweb

Tóno Tokoly
viac článkov autora

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012