16.08.2014 21:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
Microsoft na GamesCome 2014

Microsoft na GamesCome 2014

Počínanie Microsoftu v nemeckom Kolíne prijali hráči opäť veľmi rozporuplne. Najviac sa o to, samozrejme, zaslúžila situácia okolo pokračovania série Tomb Raider, ktoré bolo ohlásené exkluzívne na konzoly Xbox. Naopak, fanúšikovia, bažiaci po skutočných system-selleroch môžu byť nadmieru spokojní. Poďme si spoločne zhrnúť ponuku Microsoftu na tohtoročnom GamesCome.

Vonkoncom sa nedá povedať, že by sa Microsoft s európskymi hráčmi nepodelil o svoje plány do budúcna a že by si všetky tromfy odbili premiéru na E3. Iste, GamesCom tu bol vždy skôr pre verejnosť než novinárov, pretože väčšinou ponúkal hrateľné ukážky z hier, ktoré sa oznámili v júni v Los Angeles, tento rok sa ale Microsoft svedomito pripravil. Ukázal totiž zatiaľ najväčšie lákadlo Xboxu One v podaní Quantum Break, vo veľkom odprezentoval jesenný remaster série Halo, priestor si našli aj septembrové závody Forza Horizon 2. Novinári z celého sveta vychvaľujú exkluzivitu Sunset Overdrive, ktorá je už taktiež za rohom. Ale ani problémom či dokonca pobúreniu širokej hernej obce sa Microsoft nevyhol. Zosumarizujme si to všetko pekne po poriadku.

Microsoft na GamesCome 2014

Začnime avizovaným pobúrením. Microsoft si na svoju konferenciu pozval hlavu Crystal Dynamics, Darrella Gallaghera, ktorý oznámil, že pripravované pokračovanie dobrodružstiev Lary Croft s názvom Rise of the Tomb Raider vyjde exkluzívne koncom roka 2015 na Xbox. Na blogu štúdia hneď na to zverejnil podrobnosti, ako napríklad veľmi dobré vzťahy s Microsoftom a vzájomná pomoc pri vývoji série Tomb Raider. O vydaní hry na ďalšie platformy nepadla ani zmienka. Na internete sa preto strhla lavína nadávok na adresu Crystal Dynamics, ako sa „nechali uplatiť Microsoftom, ktorý sa bojí Uncharted 4“. Až redaktorovi Eurogameru sa podarilo vypáčiť viac informácií z Phila Spencera, ktorý napokon prezradil, že exkluzivita na Xbox One a Xbox 360 je len časová, čo však akosi zabudli ohlásiť na konferencii, kde sa tvárili, že na iné platformy hra určite nevyjde. Po skončení dohody medzi vydavateľom Square EnixMicrosoftom sa Rise of the Tomb Raider s veľmi veľkou pravdepodobnosťou objaví aj na PC a konzolách Playstation. Fanúšikovia série môžu teda spokojne spávať (veď možno sa o to z istej miery zaslúžili aj oni).

Rise of the Tomb Raider

Presuňme sa k skutočným exkluzivitám (aj keď pri pohľade na Dead Rising 3Ryse človek nikdy nevie), ktoré Microsoft ponúkne majiteľom Xbox One v blízkej budúcnosti. Fínske Remedy nás ešte pred E3 upozornilo, že svoj titul Quantum Break prinesie až na GamesCom. Sľub splnil a odprezentoval viac ako 8-minútový gameplay. V ňom sme sa konečne bližšie zoznámili s mechanikami hry a predovšetkým s jedným z hlavných hrdinov, Jackom Joyceom, schopným dočasne zastaviť čas a zmeniť tok udalostí. Gameplay, ktorý nájdete nižšie v článku, evokuje spojenie toho najlepšieho z Maxa Payna (vybrúsenú akciu) a Alana Wakea (charizmatický hrdina). Napriek tomu je Quantum Break naďalej veľkou neznámou. Čo je zač druhá hlavná postava, o čom bude hra pojednávať a ako jej príbeh vlastne ovplyvní chystaný seriál? Hra je plánovaná na budúci rok, dúfame, že žiadne odloženia ju nepostretnú.

Quantum Break

Nejaký piatok už vieme, že vlajková séria Xboxu, Halo, pokračuje aj na novej generácii. Okrem piateho pokračovania s podnázvom Guardians ale dorazí na Xbox One ako predjedlo remastrovaná edícia doterajšej ságy Master Chiefa, zahrňujúca všetky diely okrem Halo 3: ODSTHalo: Reach (tie podľa slov tvorcov aj tak nerozvíjajú Master Chiefov príbeh). Že ide o podarený remaster hráčov na GamesCome presvedčili gameplayom mapy Sanctuary z Halo 2 a rozdiely boli viditeľné. Halo: The Master Chief Collection vychádza 14. novembra 2014 a spolu so štvoricou hier dostanú majitelia prístup k seriálu Halo: Nightfall z produkcie Ridleyho Scotta, ako aj prístup k bete Halo 5: Guardians. Tá štartuje 29. decembra 2014. Popri kolekcii Halo predstavilo 343 Industries novú službu s názvom Halo Channel, ktorá bude centrom pre novinky, turnaje, streamy, jednoducho všetko spojené s hrou.

Októbrová exkluzivita Sunset Overdrive síce na konferencii veľa priestoru nedostala (oznámený bol xboxový bundle s hrou a bielou konzolou), no informácie a trailer dorazili dodatočne. Hrateľnostne pôjde o akčnú 3rd person adventúru, v ktorej si hráč vytvorí vlastnú postavu, zamestnávateľa korporácie FuzzCo. Do obehu táto korporácia poslala nebezpečný energetický nápoj s názvom Overcharge Delirium XT, ktorý z nadmerných degustátorov spravil nechutných mutantov. Práve ich rôzne variácie budú stáť hráčovi alebo hráčom (k dispozícii bude kooperácia) v ceste. Novinári si hru zatiaľ pochvaľujú.

Forza Horizon 2 predstavila prostredníctvom videa (nájdete ho priložené nižšie) sociálne prvky hry a priblížila sa tak svojim jesenným konkurentom DriveclubThe Crew. Priatelia sa budú môcť kedykoľvek pripojiť do sveta hry a pretekať spolu s hráčom. Takisto bude možné usporadúvať vlastné závody a sledovať aktivitu priateľov. K slovu sa dostala aj Forza 5, ktorá ponúkne vybraný nový obsah (autá) celkom zadarmo. Zároveň bola oznámená súťaž o vstupenky na otváracie preteky Formuly E v Berlíne, ktoré sa uskutočnia 30. mája 2015. Víťazom sa stane hráč, ktorý dosiahne najlepší čas na okruhu Long Beach East vo Forze 5.

Lionhead doviezol do Nemecka Fable: Legends, online spracovanie obľúbenej xboxovej fantasy série, ktorá „sporadicky“ vychádza aj na PC. Pôjde o multiplayerovú hru v móde 4 versus 1. Štyria hráči budú spolupracovať z 3rd person pohľadu, zatiaľ čo ich protihráč bude ovládať potvory Albionu a rozmiestňovať nástrahy zo strategického pohľadu. Práve hra za zloducha bola bližšie ukázaná trailerom na GamesCome. Zároveň Microsoft oznámil betu, štartujúcu 16. októbra 2014. Hra vyjde exkluzívne na Xbox One najskôr budúci rok.

Fable: LegendsVeľký kus konferencie si odkrojili indie vývojári, ktorí dostali priestor ukázať svoje chystané tituly. Zaujala predovšetkým hra štúdia Frontier s názvom Screamride, v ktorej si hráč postaví vlastný zábavný park plný kolotočov. Má to však jeden háčik. Návštevníci budú pokusnými králikmi fyzikálnych zákonov, ktoré sú hlavnou devízou hry. Rozmiestňovanie bômb po húsenkových dráhach alebo chýbajúce koľajnice. Screamride je jednoducho o stavbe a následnej deštrukcii, všetko v réžii kreatívneho hráča, ktorý bude mať neobmedzené možnosti. Hra vyjde na jar 2015 pre Xbox 360 a Xbox One.

Z ďalších indie záležitostí môžeme spomenúť Below, Ori and the Blind Forest, The Escapist, SMITE, Space Engineers a veľa ďalších. Predstaveniu nielen spomenutých hier sa venuje trailer, ktorý nájdete nižšie.

Na poli multiplatformoviek sa to taktiež hemžilo rôznym exkluzívnym obsahom pre Xbox One u vybraných hier. FIFA 15 bude obohatená o legendárnych hráčov do Ultimate tímu, Call of Duty: Advanced Warfare príde na konzolu Microsoftu v bundle s 1TB harddiskom (hra sa taktiež blysla v novom gameplayi, ktorý potešil výrazne lepšou grafikou a zaujímavými „fičúrami“ exoskeletonov), no a Evolve dostane v januári exkluzívny betatest. Konferenciu Microsoftu mimochodom otvoril nový trailer z Assassin’s Creed: Unity, zameraný na Paríž. V priebehu výstavy oznámil CD Projekt RED exkluzívny bonus pre xboxovú zberateľskú edíciu Zaklínača 3, ktorá dostane navrch zberateľské karty a mapu sveta.

Microsoft si pripravil výbornú konkurencieschopnú ponuku hier. Xbox One neustále zdokonaľuje (nový update mimochodom prinesie media player či podporu USB a nových formátov ako .mkv alebo .mp3) a dokazuje, že z chýb počas oznámenia konzoly minulý rok sa poučil. Konzola čoskoro debutuje aj na Slovensku a v Česku, konkrétne 5. septembra 2014 a cena začína na prijateľných 379,99€. Teraz sa smelo vrhnite na záplavu trailerov a gameplayov nižšie. Príjemné sledovanie.


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 1 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012