27.02.2006 00:47, MickTheMage, Komentárov: 0

Full Throttle

Kedykoľvek cítim asfalt, myslím na Maureen. To je to posledné čo som cítil, než som stratil vedomie; ten hustý zápach asfaltu. Povedala, opravím ti motorku. Zadarmo. Mal som vedieť, že veci nikdy nie sú tak jednoduché. Jasné, keď myslím na Maureen, myslím na dve veci: Asfalt, a problémy.#picn1#

Kedykoľvek cítim asfalt, myslím na Maureen. To je to posledné čo som cítil, než som stratil vedomie; ten hustý zápach asfaltu. Povedala, opravím ti motorku. Zadarmo. Mal som vedieť, že veci nikdy nie sú tak jednoduché. Jasné, keď myslím na Maureen, myslím na dve veci: Asfalt, a problémy.

#pic1#

Full Throttle, adventúra, ktorú vo svojej dobe buď ľudia milovali, alebo na ňu nadávali. I keď nadávanie je azda prisilné slovo, skôr s ňou boli nespokojný. Lenže čas potvrdil, že hra to bola naozaj výborná. Hráč sa v nej prevtelil do úlohy Bena, motorkára a hlavy gangu, ktorý si hovorí Polecats. V bare sa Ben stretne s Malcolmom Corleyim, ktorý je posledný výrobca ozajstných motoriek v krajine. Ben si s Malcolmom celkom rozumie, ale ponuku, ktorú dostane od Malcolmovho podriadeného, viceprezidenta spoločnosti Adriana Ripburgera, odmietne. A niektoré ponuky sa jednoducho neodmietajú. Ben skončí v odpadkovom koši, a jeho gang je zatiahnutý do nekalých plánov podlého Ripburgera. Snáď netreba dodávať, že pán viceprezident by sa rád dostal do vedenia spoločnosti, a namiesto motoriek začal vyrábať odporné minivany. Aby toho nebolo málo, Ben sa na svojej ceste stretne s mechaničkou Mo, z ktorej sa neskôr vykľuje, nie práve legitímna, dcéra starého Malcolma. Ben je obvinený z Malcolmovej vraždy, stihne sa zapliesť s ďalšími gangmi, s podivnými mutantmi, ktorý si hovoria Cavefish, s Rottwheelers a Vultures (ktorých členom bola aj Mo) a s množstvom ďalších zaujímavých postáv a postavičiek. Scenár hry bol na svoju dobu naozaj vynikajúci, a určite by obstál aj v dnešnej dobe. Hra je nádherným pokusom o road movie s troškou tých sci-fi kulís, bližšie neurčenej, ale nie veľmi vzdialenej budúcnosti.

#pic2#

Full Throttle bol prvým samostatným projektom Tima Schafera, ktorý mal za sebou prácu na takých projektoch, akým bola Day of the Tentacle, či Secret of Monkey Island (jeden z jeho zatiaľ posledných počinov je kritikou vysoko cenená hra Psychonauts). Už na tejto hre je vidno, že sa Tim Schafer pokúšal posunúť žáner klasickej adventúry do iných rozmerov. Full Throttle obsahuje nie len klasické adventúrenie, ale i akčné medzihry, ktoré musí hráč absolvovať. A to bol jeden z kameňov, ktorý ležal v žalúdku priaznivcom klasických adventúr. Akčné medzihry (boj, závodenie), ktoré nešlo preskočiť. Jednoducho človek musí skúšať a skúšať, až sa mu to raz podarí. Druhov pehou na kráse bola dåžka hry, resp. jej nedostatok. V dobách dlhých a náročných adventúr od LucasArts to bol istotne veľký šok, hra sa dala dohrať tak do 8 až 10 hodín, v závislosti na vašej šikovnosti v akčných pasážach. Hra samotná nebola nijak zložitá, vlastne som si nie istý, či sa dá hovoriť o hre. Full Throttle je skôr interaktívny film. Chvíľu pozeráte naozaj dobrý príbeh, prezentovaný nádhernými animáciami, chvíľu hráte adventúru a o chvíľu sú treba zase vaše reflexy, a potom znova nasleduje animácia, ktorá posúva príbeh. To však vôbec neuberá na jej kvalite, práve naopak. Autori tak vtesnali do hry množstvo možností, resp. reakcií hlavnej postavy na rôzne podnety. Od vizuálnej stránky, sa tak nenápadne dostávam, k stránke zvukovej, a tá bola vo svojej dobe rovnako na vysokej úrovni. Dabing hlavnej postavy, ktorý obstaral Roy Conrad, je tak dobrý, že ani dnes si neviem predstaviť lepší hlas pre Bena, je úžasný a správne „drsňácky“. A samozrejme nemôžem zabudnúť na Marka „Ja nie som Jedi“ Hamilla, ktorý si strihol niekoľko hlasov, ale ten hlavný patril arci záporákovi Ripburgerovi. Rovnako i hudobný doprovod je akoby šitý na mieru tejto hry. O hudbu sa (prvý raz v dejinách LucasArts) postarala skupina The Gone Jackals, a pesničky z hry je možné nájsť na ich albume Bone to Pick.

#pic3#

V roku 2003 sa objavili správy, že sa pracuje na druhom diele nazvanom Full Throttle II: Hell on Wheels. K dispozícii bolo i niekoľko obrázkov a rovnako i krátky teaser pripravený pre E3. Nakoniec však pokračovanie stretol rovnaký osud, ako niektoré ďalšie ohlásené hry, bolo zrušené.

#pic4#

Priam filmový štýl, s vynikajúcim príbehom, ale veľmi krátkou hracou dobou a hlavne nepreskočiteľnými akčnými sekvenciami. To je road-movie Full Throttle z rúk z jedného najlepších herných designérov poslednej doby. Bol to jeden z prvých pokusov posunúť hranice adventúr niekam ďalej, niekomu sa to nepáčilo, niekto bol (a dodnes je) touto hrou nadšený. Istotne viem, že sa voči žánru adventúr nerúham, keď poviem, že sa táto hra môže smelo zaradiť vedľa takých klasík od LucasArts akými sú Secret of Monkey Island, Maniac Manison, či už spomínaný The Day of the Tentacle.

#pic5#

Život... bol pre neho hra... A on ju hral... Svojimi vlastnými pravidlami. Pre väčšinu z nás bol záhadou... A teraz inšpiráciou pre nás všetkých. Dal nám SLOBODU. Dal nám SILU. Dal nám KRÍDLA. Dal nám KOLESÁ. Ďakujeme ti, Malcolm Corley... Za to, že si nám dal SEN, ktorý nikdy neumrie...

Verdikt: Hra od ktorej vo svojej dobe čakali mnoho, hra ktorá sa snažila o nový pohľad na klasický žáner adventúry a vynikajúci animovaný film v jednom.

#tab#


MickTheMage
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012