29.09.2013 21:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
Grand Theft Auto V

Grand Theft Auto V

Jedine Rockstari dokážu detailne priblížiť život modernej Kalifornie vo všetkých smeroch. Vložili do toho naozaj obrovské úsilie, čas a vyše 300-členný tím zo všetkých kontinentov sveta. Všetci sa zhodneme, že pri Grand Theft Auto V jasne vidieť 5 rokov práce, či už ide o drinu scenáristov, programátorov alebo grafikov. V-ka je jasným výsledkom dosiahnutia cieľov, ktoré si bratia Houserovci túžili splniť ešte pri GTA III, čo im však vtedajšia technológia neumožňovala.

GTAV_1Novodobé San Andreas plní úlohu vstupnej brány do sveta kriminality na jednotku. Zabehnuté postavy, zabehnutý život, žiadne otrepané klišé v podobe príchodov, začiatok z nuly… Samotný štart a rozbeh tejto V-kovej mašinérie je top. Postupné oboznamovanie sa s postavami hráčovi pekne priblíži všetky podstatné herné prvky, ktoré vás zasvätia do gangsterského priemyslu. Už to nie je to GTA, kde vám autori všetko niesli pod nos. Latka bola posunutá, open-world realita nabrala nový smer a niekoho úsilie jednoznačne nevyšlo navnivoč.

Pochmúrne, desivé prostredie Liberty City s budovou na budove, 4-prúdovými preplnenými cestami a suchými lokalitami jednoducho vyšlo z módy. Pravdou je, že GTA IV bolo takým úvodom a štartom do GTA HD dimenzie, kde autori nechceli príliš špekulovať a zbytočne zaťažovať engine. Vďaka nemu sa Rockstari rozbehli a po upravení závažnejších chýb prešli o čosi vyššie, do krás západnej štátov, prostredia južnej Kalifornie. Nasledovanie predchodcu - San Andreas, sa vyplatilo. Bohaté teplé farby, pravá dovolenková nálada a oddych spätý s upraveným Rage 2 enginom tvorí čistý základ celého prostredia Blaine County a metropoly Los Santos. Gigantická rozloha presne vystihuje skutočnú oblasť, nech ide o Downtown LS alebo Alamo Sea región (v skutočnosti Salton Sea). Akákoľvek budova, akékoľvek územie, všetko prešlo rukami nadaných grafikov, ktorí mohutné oblasti prebrali zo skutočných lokalít. Masívny počet pamiatok a navštevovaných miest dokonale zakomponovali do požadovanej rozlohy. GTA V svet je tak akurát - nerozprestiera sa do nedoviditeľných diaľok a súčasne je dostatočne veľký, aby naplnil všetky očakávania zabávajúcich sa hráčov. Z Los Santos až po Paleto Bay, z vrchu Mount Chiliad až do hĺbok oceánu.

Máme tu vyše 100 kilometrov štvorcových na parádny príbeh. Už pri GTA IV a Episodes From Liberty City autori naznačili prepojenosť troch postáv v zopár misiách. Koncept sa očividne osvedčil a v  novom pokračovaní série aj naplno zrealizoval. V bohatom svete ovládneme život troch špeciálnych postáv – Michaela, Trevora a Franklina. Špeciálnymi ich nazývame preto, lebo každá jedna predstavuje iný životný štýl, má iné ciele a iný charakter. Navyše postavy pochádzajú z odlišných vrstiev, čo sa značne odráža aj na ich vlastnostiach. Najväčším excentrikom je Trevor. Podobu Trevora sme do predstavenia V-ky snáď v žiadnom GTA nemali. Predstavenie v hre bude značne prekvapujúce a dosť nemilé. Trevor je proste psychopat a nehľadí či po ňom ide hŕstka motorkárov alebo celý čínsky kartel. Po pokusoch rukovať za vojenského pilota skončil na sedláckom vidieku ako vedúci drogového priemyslu. Opakom je retromaniak na dôchodku – Michael. Postupne zistíme, že byť zabehnutý v kriminálnom živote a zároveň mať rodinu nie je dobrý nápad. V celku zaujímavý spôsob života sa na príbehu odrazí nejeden krát a neraz ovplyvní hráčovu situáciu. Profesionálnym vodičom, no začiatočníkom v lúpežníckom priemysle je Franklin. Jeho myšlienku sprevádza cieľ, dostať sa vyššie, preč z ghetta a byť profesionálom vo svojej praxi kradnutia áut. Prosby ho zhodou náhod vyslyšia, pričom dostane šancu lepších zajtrajškov.

Keď už je reč o lepších zajtrajškoch, protagonisti by mali byť rady, že sa nejakých zajtrajškov dožijú. Los Santos skutočne predstavuje nebezpečnú metropolu plnú gangstrov, pedofilov, psychopatov a skorumpovaných policajtov. 69 misií hráča však nevtiahne len na diabolské chodníčky. Hra ponúkne dokonalý systém originálnych misií, s ktorými sme sa v predošlých dieloch ešte nestretli. Hlavný storyline spotrebuje minimálne cez 30 hodín zaručene. Počas neho zažijete dokonalú zápletku, neočakávané vyvrcholenie a prekvapivý koniec. Známa Rockstar trojica Houser, Humphries a Benzies to premakali na jednotku, pohrali sa so scenárom a dokázali v človeku vyvolať maximálne prekvapenie. Poslednú story s dosť neočakávanými závermi sme od Rockstarov zažili v Max Payne 3. Tam sa to v polovici celé zvrtlo a následne ste len mohli hádať, čo bude ďalej. Výhodou misii v GTA V je aj rekapitulácia tých menej vydarených, pokiaľ vám teda ide o herné skóre.

Hlavným a jasne viditeľným ťahom misií je dynamika. Rockstari jednoducho vyrástli z nudných úloh, pričom klasiku ako kradnutie áut, únosy a zabíjanie cieľov vylepšili dodaním riadnej šťavy. Čo bolo kedysi podstatou misií, je pri GTA V súčasťou niečoho väčšieho. Nečudo, že jedno zo základných misií potrvá aj 30 minút. V úlohách stretnete s rôznymi novými aktivitami vrátane potápania sa, lietania, ovládania všemožných mašín a systémov. Rozšírený rozmer akcie preberajú aj prepady. Nie je ich v hre síce veľa, no garantujeme, že výsledný pocit je nezaplatiteľný. Nadmernú dávku entuziazmu obdržíte už pri prípravách na prepadnutie. Počítačový mág Lester vopred priblíži taktiku, kde si volíte z dvoch možných variant. Podľa vybranej varianty sa následne zaobstarajú prostriedky (často vozidlá) na prepad, ktorých získanie má na starosti trojica postáv. Prepínanie medzi postavami zohráva najdôležitejšiu úlohu a jednotlivým prepadom dáva pestrosť priebehu. Niekedy vám systém dáva voľný smer prepínania, niekedy však núti prepnutie podľa využitia postáv. Menšou nevýhodou je cestovanie naprieč svetom. Súhlasíme, svet je rozmanitý a doslova žije, no trepať sa kvôli nejakej absurdnej úlohe na druhý koniec je trocha nudné.

Naozaj dokonalú príbehovú líniu dopĺňajú aj vedľajšie misie a tony voľnočasových možností. Predsa len, mimopríbehové aktivity tvoria ďalších 50% hracieho času, a to sme ešte nespomenuli pripravovaný online mód. S jednotlivými aktivitami sa zoznamujete v priebehu hrania, prípadne v priebehu skúmania sveta. O zábavu by sa mali postarať preteky, lov v chránených rezerváciách, zoskoky z vrchov alebo lietadiel, tenis, premyslený golf, letecká škola. GTA V ponúka naozaj širokú škálu zábavy a oddychu. Niečo sa prinieslo zo San Andreas a niečo zo IV-ky. Azda nemusíme spomínať, čo také by sme robili v lokalitách ako vojenská základňa, väzenie, výskumné centrum alebo kameňolom. Spomenuté zariadenia ponúkajú okrem zvýšeného wanted levelu aj množstvo netypických vozidiel, s ktorými porobíte bordel hocikde. Svet zábavy otvára aj herný internet. V ňom nájdeme dve burzy alebo sociálnu sieť parodujúcu Facebook. Vďaka burzám a príbehu si dokážete nabaliť vačky aj stá tisícami dolárov. Jednoducho treba odhadnúť situáciu, kúpiť podiely, počkať na správny moment zisku spoločnosti a plusové podiely rýchlo predať.

Ťažko v prípade GTA V nájsť nejaké mínusy. V priebehu spustenia padali námietky voči zlému jazdnému modelu alebo fyzike poškodenia vozidla. Rockstari sami potvrdili, že fyzika prešla detailnou renováciou, čo bolo každému jasné na prvý pohľad. Ubrali z reality a pridali trocha na arkádovosti. Ono človek ťažko nájde nejaké drobné negatíva, keď ho titul obklopuje masívnymi pozitívami a novinkami. Musíme však nesúhlasiť s neprajníkmi. V-ka konečne ponúkla doladený jazdný systém oproti GTA IV, kde to autori s realitou až príliš prehnali. Renováciou prešla aj výdrž vozidiel, pričom lietadlá sa pri páde konečne reálne rozmlátia. Výrazne sa vylepšila aj streľba čerpajúca z fyziky Max Payne 3. Pocit riadneho napätia zažijete pri nejednej prestrelke - premyslený krycí systém, jednoduché mierenie a fyzika odzrkadľujúca skutočné bojové pole. Jednotlivé zbrane nepriateľov lepšie spacifikujú aj vďaka ich vylepšeniam v Ammu-Nation.

Pozitíva hra prináša nielen z vizuálnej stránky, no aj z prepracovaného soundtracku. Fanúšika nejedného hudobného žánru nesklame pestrý výber songov v rádiách aj so vstupmi moderátorov alebo hernými správami – Weazel News. Výraznú drama dotvára original soundtrack, ktorý hráča sprevádza skoro v každej misii a odráža danú situáciu. Rockstarom sa konečne podarilo do Grand Theft Auto série dostať soundtrack, aký sme v predošlých sandboxovkách nemohli počuť. Skvelo ho zakomponovali do diania a nijak nás ním zároveň neobmedzujú, keď na tematiku nemáme náladu, môžeme prepnúť na rádio stanicu.

GTAV_2Všetky spomenuté prvky sme v priebehu 2 rokov propagácie mohli očakávať. Rockstari pozorne sledovali nápady hráčov, prostredie prispôsobili našim predstavám a z oblasti južnej Kalifornie spravili raj hernej kriminality a neporiadku. Prvoradé túžby bežného hráča sa im jednoznačne podarilo splniť. Pri V-ke vie človek parádne relaxovať, zabaviť a vyblázniť sa a to ešte čakáme na online mód, čo je kategória sama o sebe. Koncept troch postáv sa osvedčil, koncept mega sveta taktiež. GTA V je nádherným gestom rozlúčenia sa s current-gen konzolami od Rockstar Games.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Rockstar Games
Distribútor: Take Two
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Akčné adventúry
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.rockstargames.com/V/
Karta hry: Grand Theft Auto V
Plusy:

+ trojica charakterov
+ obrovský svet
+ otvorenosť sveta
+ možnosti

Mínusy:

- občas menšie bugy a glitche

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.3 / 10
(Hodnotení: 12)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012