17.07.2013 20:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
Saints Row IV – Maximálne šialenstvo?

Saints Row IV – Maximálne šialenstvo?

Kto by nechcel byť gangsta prezidentom a mať po boku gangsta osobných poradcov? Pritom sídliť v Bielom dome, vlastniť protileteckú kavalériu a kontrolovať celé USA? Všetky túžby prezidentovania si možno splniť v prichádzajúcom pokračovaní série – Saints Row, kde sa však môžeme rozlúčiť z nežným priebehom vládnutia. Zasadnutia fialového kabinetu nebudú jediným problémom, keďže do Steelportu zavítajú mimozemskí paraziti – Zenovia.

SRIV_1Na začiatok všetku srandu bokom. Nasledovný titul Saints Row IV sa snaží byť veľmi vážny a nebrať veci na ľahkú váhu. Predsa ide o životy obyvateľov Emeriky a aj samotného šéfa Third Street Saints gangu – prezidenta Spojených štátov amerických. S vážnosťou sa však môžete rozlúčiť pri samotnom štarte príbehu. Nie je to ani deň, čo si vo vašej oválnej pracovni ohrejete guľky a znenazdania sa objavíte v predimenzovanom Steelporte bez štipky reality. Kebyže sa aspoň vynoríte zo smetiaku alebo z kanála, no zjaviť sa na helipade vysokého mrakodrapu bez oblečenia naznačuje niečo neobvyklé. Washington je fuč, realita je fuč, pod vami pekelné brány nebezpečných ulíc metropoly a nad vami intergalaktická mega loď plná zrúd a monštier. Normálny človek by sa v takom momente pravdepodobne pos*al od strachu, avšak VY v prezidentovej koži nie!

Samozrejme, pokiaľ by išlo o bežného prezidenta neustále mávajúceho a prinajhoršom aj charakterovo čiastočného analfabeta, môžeme sa zhodnúť, že by sa dos*al aj ten. No pokiaľ  ste prezident superhrdina so schopnosťami vyše 5-tich zmixovaných postáv od Marvelu a DC Comics, pričom nenosíte žiadny oblek s plášťom, netreba nad ničím uvažovať – jednoducho skočiť z helipadu. Tu nastáva moment prvého šialenstva. Bez akýchkoľvek zábran sa namiesto voľného pádu uchopíte “vedenia” a letíte ako pán. V Saints svete hlava štátu popri velení ovláda aj množstvo bláznivých schopností: skákať do výšky väčšej než mrakodrapy, štverať sa po budovách ako Spider-Man, bežať rýchlejšie než hocijaký model Lamborghini, zmraziť všetko v okolí, odhadzovať zdvihnuté objekty, ľudí a vozidlá a veľa ďalších. Pokiaľ spojíte tieto schopnosti s funky zbraňami, ktorých tam je mnoho, máte zaručené víťazstvo v akomkoľvek boji.

Samotný príbeh Saints Row IV pôsobí vskutku normálne. Až na zopár alienov, superhero prezidenta, zionskej invázie a celkovo nezmysluplných misií. Jednoznačným cieľom však je zastaviť intergalaktickú nadvládu Zenov, zmocniť sa mesta a naďalej šéfovať ako superhero a žúrovať v Bielom dome. Stretnutie s nepriateľmi pri misiách nebude hocijaké. Jednotky Zenov sa delia podľa triedy, pričom občas natrafíte na slabé malé tvory a niekedy na hovadské monštrá. Proti tým možno využiť nezmyselné zbrane, ktoré v sci-fi fantasy hre nemôžu chýbať.

V prvom rade musíme zabudnúť na klasiky, respektíve normálnu kavalériu. V titule si zastrieľate zo zbrane, vďaka ktorej sa vašim nepriateľom nafúknu hlavy alebo v sprievode s dubstep hudbou roztancujete aj tú najväčšiu lemru na parkete. V prípade áut pôjde o menší West Coast štýl známych lowriderov, poprípade sa rozhrkocú ako dedov starý tragáč bez STK-čky. Očividne žiadneho hráča so slúchadlami na ušiach nebude zaujímať aký bordel po uliciach robí. Na svoje si určite prídu aj milovníci astronómie v spoločnosti so zbraňou vytvárajúcou čierne diery. Pokiaľ ste si dostatočne neužili Battlefield 2142, nepohrdnete ani nad prechádzkou v super multifunkčnom robotovi. Pokiaľ by niekto naozaj smútil za niečím normálnym, stále tu máme airsoftovú zbraň, zopár coltov a bazuku. Bacha však na možnosť všemožnej úpravy! Nové Saints Row vám ponúkne “vytunningovať” akýkoľvek typ zbrane. V jednom z gameplayov bolo možné zhliadnuť premenu bazuky na kufor pre gitaru. Čo takto do budúcna brokovnica s hlavňou mrožej hlavy?

Zábavy očividne bude dostatok aj mimo herného príbehu – minihry. Jednoznačne sa môžete tešiť na profesora Genkiho s jeho srandovnou šou. Žiaľ, obľúbené vozidlo s delom na korbe bude chýbať, čo však vynahradia super schopnosti hlavného hrdinu. Novinkou bude mohutný droid  - Mech Suit Mayhem vyzbrojený od hlavy až po päty, pripravený čeliť všetkým zábavným výzvam. Zakomponovať automobilové závody do fantazijnej 4-ky by bola zbytočnosť. Nakoniec tam aj tak budú, no v trocha nezvyčajnej podobe. Namiesto štyroch kolies budete “závodiť” vy osobne, kde budete mať za úlohu postupne zbierať všetky checkpointy a SRIV_2samozrejme dosiahnuť čo najlepší čas. Prekážajúce vozidlá s vašim telom budete prerážať jedna radosť, pričom vás nezastavia ani pevné budovy alebo mrakodrapy.

Na záver sa pravdepodobne pýtate sami seba, akých bláznov to Deep Silver po odkúpení práv od THQ nabralo? Všetka bláznivá arkádovosť, nezmyselnosť a pôsobiví sci-fi štýl s misiami vo vesmíre. Saints Row IV však jednoznačne treba brať s nadhľadom a jednoducho nepremýšľať nad tým, prečo tomu tak je. Nebrať ohľad na zrecyklovanú grafiku a ani na zrenovovaný Steelport.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Volition
Distribútor: Deep Silver
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 23.08.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012