10.06.2013 11:23, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 0
Tesne pred E3...

Tesne pred E3...

A je to tu opäť. Novinková smršť E3, ktorá už dnes skoro nikoho nezaujíma. Alebo sa mýlim? Nuž, v každom prípade, aspoň pre mňa už dávno stratila svoje kúzlo. Prístup na internet a neustále vystavovanie sa toku informácií človeka otupí natoľko, že ho nič nové už nemôže prekvapiť. Dávno sú preč doby, kedy jediným zdrojom noviniek a informácií o nových hrách boli časopisy. A boli to perfektné doby. Také zhrnutie E3, pri ktorom človek pomaly slintal nad každou oznámenou hrou a každým mini obrázkom z nej. Bolo to prekvapenie a úžas nad niečím novým. Ako spieva Bob Dylan, časy sa však menia...

K lepšiemu, či horšiemu – to záleží na tom akým smerom človek pri tom pohľade zakloní hlavu. Prípadne záleží na vašom veku a skúsenostiach. Omladina musí mať z toho zážitok – aj keď bez prekvapení a oného úžasu – to sa dnes už vytvoriť nedá. I technický pokrok si žiada svoju daň.

Keď sa tak pozerám na to, čo nám má priniesť E3, nevidím nič na čo by som sa tešil. Je to tak dnes, bolo to tak minulý rok a predminulý nebol iný. Tohoročná E3 je však v niečom rozdielna. Bude sa veľa hovoriť o nasledujúcej konzolovej generácií. Sony by mala ukázať tvár svojho dieťaťa (a možno nám osvetlí i prístup k svojmu zákazníkovi – používateľovi), nuž a Microsoft by mal ukázať aj nejaké hry k set top boxu. Avšak po oznámení všetkých špecifikácií a prístupu k zákazníkovi ma Xbox One prestal zaujímať úplne. Štafeta presvedčiť ma, že to s hrami myslia inak – je teraz na strane Sony. Nejde ani tak o dizajn ich krabičky – ostatne možno sa mu budeme smiať rovnako, ako tomu od Microsoftu. Ide skôr o ten prístup k hrám ako celku. K ich vlastníctvu, ich uchovávaniu a závislosti (či nezávislosti) na digitálnej platforme (jednom účte) vlastnej konzoly. Xbox One je Steam. PC so všetkými neduhmi, ktoré tento systém existencie hier pozná. Zdieľa všetky jeho nevýhody, avšak žiadnu výhodu. Preto som zvedavý, ako k tomuto problému pristúpi Sony. A či sa vlastne k nemu počas E3 nejako vyjadrí. Mali by sa. Hry fungujúce na ich platforme ako doteraz by (v očiach mnohých) znamenal veľký plus pre Playstation 4.

Nuž a druhou veľkou vecou by mali byť hry samotné. Úprimne neočakávam nič a na nič sa neteším. Pre mňa sa už dávno stal ekvivalentom E3 Kickstarter. Sú tam hry, ktoré ma zaujímajú. Často dokážu prekvapiť a hlavne, teším sa na každú jednu, ktorá ma zaujala. Že neviem aká nakoniec bude? Ale veď to neviem ani v prípade hier oznámených, ukázaných na E3! Je to veľmi podobné, len s jedným podstatným rozdielom. Hry, ktoré sú na Kickstarteri ma aspoň niečím dokázali zaujať. S E3 v súčasnosti je to ťažké. Býva plné sklamaní a skôr znechutenia ako skutočného nadšenia. Iste, možno som už starý pterodaktyl, ale to je jednoducho môj pocit zo súčasnej mainstream hernej produkcie. E3 je práve o tomto mainstreame. Ale predsa by mala na E3 byť jedna spoločnosť, ktorá ma bude trochu zaujímať. Už dávno som ju zavrhol – svojim spôsobom, ale stále ma dokážu jej svety osloviť. Kazia na čo siahnú, chápanie dospelej hry stavajú na bohato obdarených hrudníkoch ženských postáv a smiešnom množstve krvi. Áno, ten komu v momente napadla séria Dragon Age, a teda Bioware, si môže pripísať bod k dobru. Druhý Dragon Age bol neuveriteľným sklamaním. Ona to vo svojom jadre nebola zlá hra. Ani nápad vidieť jedno mesto – jednu postavu naprieč časom nebol vôbec zlý, ba naopak. Čo viazlo bola realizácia celého konceptu. Bola tak neuveriteľne odfláknutá, až to človeku bolo ľúto. Dragon Age III by sa na E3 mohla ukázať – netuším v akej podobe, avšak rozhodne naznačí, či sa Bioware stále drží svojej stupídnej predstavy alebo dostali trochu rozum. Nakoniec, možno zistíme, že Dragon Age III už ani nie je RPG! Čo ja môžem – v momente písania tohto príspevku – vedieť? Keď tak nad tým teraz uvažujem, to by mohlo byť jedno (ne)milé prekvapenie. Nuž, aspoň bude kvapkať, keď neprší. :-)

E3 už stojí pri dverách a každú chvíľu sa ich chystá otvoriť. Za pár hodín sa roztrhne príval informácií a prevalí sa cez nás ako Dunaj cez Devín. My ten prúd ustojíme – veď sme za tie roky už na niečo zvyknutí. Len škoda, že po tom všetkom ostane v ústach len pachuť beznádeje a zmaru. Vraj, nemám písať hop, kým mi nepreskočí? Cítim to v kostiach. Skúsenosti nepustia. Skrátka nedokážem v celom humbugu nájsť niečo pozitívne, čoho by sa dalo chytiť a rozvinúť to v nádherné očakávanie herného zázraku. Niečo magicky úžasné, niečo ako...

Uťať myšlienku v polovici sa nepatrí. Je to nanajvýš neslušné. Avšak, prišla mi do toho iná myšlienka. Čo naši čitatelia – tí starší i tí mladší – ako vnímajú celý E3 zázrak? Prevláda môj kvitnúci skepticizmus alebo naopak stále v nich rastie ono nadšenie mladého človeka, ktorý spoznáva nové herné svety?


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012