07.05.2013 16:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
Grand Theft Auto V - preview #2

Grand Theft Auto V - preview #2

V súčasnosti sa nám len zriedka naskytne šanca popísať prvky a možnosti ešte nevydaných hier vo viacerých článkoch. S Grand Theft Auto V sa však nesie skvelá idylka, ktorá nech ide o obrázky alebo video, vždy prinesie množstvo nového a očarí aj nezainteresovaných. Neočakávané druhé preview kolo nám približuje nový rozmer a čiastočne aj nadväzuje na prvú vlnu, ktorá prišla ešte počas novembra minulého roka.

GTA5_2Už minuloročné previews priniesli obrovské boom zo všetkých možných strán. Ohľadom niečoho sa špekulovalo, niečo sa priblížilo v traileroch, no niečo nám Rockstari naservírovali po prvýkrát v najepickejšom prevedení. Obdobie pokračovalo v znamení artoworkov, veľkého počtu screenov a odhalením boxartu. Pred v poradí už druhým kolom sme sa detailnejšie oboznámili s troma hlavnými protagonistami, kde nám autori v spojení so skvelou hudbou priniesli necelé minútové shoty misií, gameplayov a jednotlivých príbehov. Následne sa celosvetovo sprístupnila ďalšia vlna herných informácií kotviaca na všetkých možných kontinentoch v rozličných jazykoch. My vám zhrnieme nové poznatky v stručných detailoch, aby sme nadšených fanúšikov neobrali o pár prekvapení popri budúcom hraní.

Gigantický ostrov získal konečné rozdelenie na urbanizovanú oblasť Los Santos a vidiek kompletne prezývaný Blaine County. Zo všetkého doposiaľ zverejneného si vieme vytvoriť obraz sveta Los Santo tvoreného obrovskými pohoriami, jazerami, vinicami, členitým pobrežím s rozsiahlymi púšťami. Podľa Rockstarov je súš len necelým zlomkom sprístupnených oblastí. Necelú druhú polovicu by mali tvoriť moria s oceánmi a jedinečným podmorským svetom. V novej sérii sa stretneme v celku s novou naozaj originálnou disciplínou, kde nepôjde len o prosté potápanie sa známe zo San Andreas. Grand Theft Auto V nám ponúkne možnosť obliecť sa do potápačského obleku, nasadiť kyslíkovú bombu a pustiť sa do dobrodruhovania pod vodou. Do morského dna autori zakomponovali množstvo zaujímavostí počnúc od stroskotaných lodí naprieč opusteným ropným vrtom až po údajne stratené civilizácie. Aby bol však poriadny dôvod na bádanie, neminú nás ani ceny v podobe pokladov a výziev, keďže nie len vy budete bádateľom, ale aj zvyšok sveta, väčšina ďalších NPC. Vodnú atmosféru bude na záver dotvárať podmorský život pozostávajúci zo žralokov a veľkého počtu neškodných rýb.

„Rekreačné“ aktivity očaria svojou mnohopočetnosťou, ba až nekonečnosťou. Medzi ne môžeme radiť okrem misií naozaj všetko. Veľkosť sveta s rozličnými lokáciami ponúka širokú škálu aktivít deliacich sa na dobré a zlé. Väčšinu času popri misiách zabijete s vedľajšími misiami, ktoré sa vám na minimape ukážu na náhodnom mieste v akýkoľvek čas. Príkladom nám môžu ísť celebrity z Vinewood Boulevardu. V pazúroch paparazziov tam vbehnete ako hrdina a ponúknete odvoz. Prinajhoršom to skončí peňažnou odmenou, prinajlepšom si vymeníte kontakty a s osobou zostanete v kontakte aj do budúcna. Ďalej vaše diabolské techniky môžete spraktizovať u stopárov na diaľniciach, kde popri lacných taxi službách si z nich môžete spraviť rukojemníkov a v priebehu pár míľ v nich vyvolať všetko nemožné. Formy zárobku budete môcť kombinovať s formami zábavy, čo zväčšia využijete pri závodení alebo vykrádaní bankomatov a lokálnych obchodíkov. Zvyšovanie hodnoty vašej výplaty dosiahnete kupovaním nehnuteľností, čo je azda najpozitívnejšia sprava nesúca sa aj s možnosťou kupovania bytov, domov, garáží, pozemkov a podobne. Zábavné prídavky predstavujú taktiež aj zoskok s padákom, cvičenie jogy, tenisu, golfu, triatlonu, bicyklových závodov a potápanie sa. V prípade nezárobkových aktivít sa môžete vybrať do prírody, postrieľať množstvo potvrdenej divej zveri, nechať sa na pláži potetovať, kúpiť si oblečenie, upraviť účes alebo ukradnúť pekný športiak, ktorý si následne parádne upravíte.

Nikto by úpravy aut od prichádzajúceho titulu nečakal. Tvorcovia naše prania však splnili, a preto si popri nelegálnom pretekaní nenecháme ujsť úžas vylepšených vozidiel. Tunning sa bude niesť od vizuálnych úprav až po vylepšenia výkonu. Tie bude zosobňovať rozsiahly výber paintjobov, kolies, karosérie, spoilerov s možnosťou zvýšenia výkonu motora, prevodovky alebo kvality bŕzd. Novinka úprav sa radí aj do sféry zbraní. Na ne si ako prídavok pripevníte tlmič, hľadáčik, laser so svetlom alebo si pre zlepšenie presnosti predĺžite hlaveň. Zbrane s vozidlami vynikajú výborným pozitívom, a to ich množstvom a rozsiahlym výberom, ktoré podľa autorov má byť o mnohokrát väčšie než z predošlých GTA.

Exkluzívnou novinkou stvárňujúcou skutočnú značku populárnych zariadení je spoločnosť iFruit. Tú nám Rockstari priblížili pri zverejnení prvého artworku s dámou v bikinách. Zvesti nasvedčujú, že aj v hre si užijeme prepych a luxus vlastnením akože iPhonov a akože iMacov. Doposiaľ zistené informácie potvrdzujú aj množstvo multifunkčných prvkov herného smartfónu, ktorého neminú funkcie ako internetový prehliadač, sociálne siete, kalendár, možnosť opakovania misií alebo zložka s kontaktmi. Vďaka mobilnej kamere a foťáku budete môcť zábery zdielať prostredníctvom vášho Social Club profilu, ktorý vám následne umožní popýšiť sa ingame fotkami na Facebooku alebo Twitteri.

Zmeny zasiahli aj policajný systém. Za najväčšiu by sa dalo považovať zväčšenie počtu hviezdičiek, kedy sa tvorcovia od zmenšeného počtu piatich vrátili naspäť ku klasickým šiestim. Zároveň došlo aj k vylepšeniu svetelných majákov a výstražných zvukov policajných vozidiel. Popracovalo sa aj na systéme úniku. Zóna zodpovedajúca výške wanted levelu ostáva, no pokiaľ vám niesu vozidlá v pätách a vrtuľník vás nevidí, máte vyhraté. Takže zbesilí závodníci konečne využijú výhody temných uličiek, poprípade nadzemných alebo podzemných garáží.

V celku dôležitou témou na rozoberanie sú kategórie skilov spoločne s jedinečnými výhodami daného charakteru. Arkádovosť, ktorej korene skončili so San Andreas titulom opäť prichádza. Každému charakteru budete môcť upravovať schopnosti z daných kategórií: stamina, streľba, výdrž, skúsenosti s vozidlom, skúsenosti s lietadlom, kapacita pľúc, mechanic a stealth. Z predošlého preview už poznáme akou špecializáciou budú dané charaktery vynikať (Trevor ako najlepší pilot, Franklin ako najlepší vodič a Michael ako profesionálny zlodej). Avšak nedávna vlna nám priniesla ďalšie doplnky výhod a “Special” daných postáv. Franklina autori opísali ako poblázneného “feťáka”, ktorý obdržal schopnosť spomaliť čas popri jazde na aute. Trevor prichádza so svojskou melee technikou a frenzy modom, čo mu umožní pri súboji zdvojnásobiť škody. Michaelova osobná špecialita bude trošku pripomínať kamaráta Payna, keďže obdrží podobný štýl bullet time. Všetkých troch hlavných hrdinov so všetkými ich schopnosťami a silami využijete pri každej jednej kooperatívnej misii. Za pomoci prepínania sa pomedzi nich si podľa autorov užijete dokonalosť každej misie z až troch uhlov pohľadu, kde každý jeden bude vždy zohrávať inú, špeciálnu úlohu.

GTA5_1Na záver ohľadom predposlednej vlny informácií určite nemôžeme povedať, že sklamala, poprípade znepokojila. Ako pri prvej sa niesla s obrovskou dávkou noviniek a vymožeností, o ktorých sme doteraz snáď ani nesnívali. Rockstari plánujú v pomerne krátkom rozpätí medzi májom a septembrom zverejniť zopár informácií aj ohľadom multiplayeru a jeho prepojenosti s Michaelom, Trevorom a Franklinom. Máme sa na čo tešiť!

Grand Theft Auto V preview #1 nájdete TU.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Rockstar Games
Distribútor: Take Two
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné adventúry
Dátum vydania: 17.09.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.8 / 10
(Hodnotení: 5)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012