18.06.2005 00:42, Tóno Tokoly, Komentárov: 0

Metal Gear Solid 4 – preview

Medzi prvými hrami ohlásenými na PS3, je aj štvrtý diel dnes už kultovej špionážnej stealth akcie Metal Gear Solid. A práve pred nedávnom na E3, kde Konami usporiadalo konferenciu, ktorá sa týkala hlavne spomínaného štvrtého dielu, bolo zodpovedaných niekoľko otázok a boli vyvrátené rôzne fámy, ktoré sa vyrojili hneď po ohlásení hry. Asi tou najdôležitejšiou informáciou je opäť prítomnosť Hideo Kojimy ako designéra a spoluautora príbehu. Tou ďalšou je, že štvorka sa začína robiť už na PS3, čo je možno dobrá správa len pre tých, ktorí sa nebudú báť vyhodiť pár tisíc na novú konzolu. Viac už ale v celom preview.

Dnes, kedy spor o to, ktorá konzola ďalšej generácie bude lepšia vrcholí, sa Konami rozhodlo podporiť práve PS3 od firmy Sony. Keď bol ohlásený vývoj štvrtého dielu, samozrejme všetky srdcia hráčov a novinárov zaplesali. A tým viac potešujúcim faktom bolo, že ďalší diel by mal dejovo nadväzovať na MGS2. Ako inak, aj teraz vyšli na svetlo rôzne fámy a klebety. Najprv sa začalo diskutovať o tom, kdo že bude stáť za vývojom MGS4. Konami najprv tvrdilo, že Hideo Kojima plánuje odstúpiť a miesto hlavného designéra prenechať niekomu inému a že na vývoji sa bude účastniť len ako producent. Čo nie je pravda, lebo jeden redaktor z ign.com bol svedkom na vyššie spomenutej konferencie, toho ako túto správu dementovalo vedenie Konami. Ďalej sa polemizovalo, kde sa bude štvorka odohrávať. Predpokladaným miestom bol, že vraj vesmír, čo je podľa mňa úplny nezmysel. Reálne to vypadá, že by sa mohol odohrávať v nejakom veľkomeste, podobne ako finále Sons of Liberty. Ďalšiou, ale už podloženou informáciou, má byť to, že MGS4 vyjde na PS3, o čom ste sa mohli dočítať síce dávnejšie, ale až na E3 to bolo potvrdené. Značne šokujúco, ale znelo vyhlásenie Kojimu na internete, keď tvrdil, že do istej miery nesúhlasí so spôsobom Sony, ako jedná s vývojármi. Ako už vieme srdcom konzoly by mal byť superprocesor Cell. V stroji by sa mali nachádzať extrémne rýchle DDR pamäte na „hony“ vzdialené od tých, ktoré sa nachádzajú na najnovšom Radeone X800 XT. A práve to chce Sony samozrejme využiť na špičkovú grafiku, vyspelú inteligenciu a reálnu fyziku. Kojima ale tvrdí, že Sony má prehnané nároky na vývojárov.

#picn1#

Požaduje od nich, aby budúce hry mali dychberúcu grafiku a podľa jeho slov programovanie na PS3 je oveľa náročnejšie než na dvojku, čo komplikuje samotnú tvorbu hry. To aj možno viedlo Konami k tomu aby vytvorilo prezentačné video ku MGS4, zatiaľ na báze možností PS2. Paradox je ale to, že Squrenix sa už pyšní videom, kde je prerobená úvodná sekvencia z FFVII, ktorá zodpovedá možnostiam PS3. Namco ďalej uverejnilo screenshoty z nového Tekena, samozrejme tiež na PS3. Tento krok od Konami ma osobne dosť prekvapil, lebo na štvorke sa už robí nejaký ten piatok. A ešte aby som k tomu dodal, začínajú presakovať nové informácie o tom, ako Kojima sa vychvaľne vyjadruje o konkurentovi PS3 a tým je Xbox360 od Microsoftu. Síce nechcem maľovať čerta na stenu, ale... späť k samotnej hre. Ako som už spomenul, hlavnou tému konferencie bol štvrtý diel samotnej hry. K videniu bolo vyšie spomenuté video a zúčastnení redaktori mali tú možnosť vidieť budúce postavy, ktoré sa vyskytnú v hre na prezentačných plagátoch. Takže pekne po poriadku:

Raiden

Prvou postavou so zaručenou účasťou je Raiden, ktorý bol z väčšej miery hlavným charakterom v Sons of Liberty. Na plagáte je videný ako drží v náručí malé dieťa. A práve dvojka končí tak, že Raiden zistí, že jeho priateľka je tehotná. Podľa ign.com je to s najväčšou pravdpodobnosťou práve jeho.

Vamp

Jedna z hlavných postáv teroristickej skupimy Dead cell (neznie to ironicky v spojení so spomenutým procesorom? :-)) Vamp sa vyznačoval neuveriteľnou charizmou a fracúzskym akcentom. Keď ste nemali to potešenie ho ešte vidieť, neuveríte ako to myslím vážne. A len tak mimochodom vysával krv obetiam, ale to vážne len tak okrajovo... V MGS2 ste mali to potešenie ho niekoľkokrát „zabiť“. Podľa slov niekoľkých fanatikov, ktorí ho našli v dave ľudí v outre v Sons of Liberty je isté, že to prežil. Jeho účasť na plagáte to len potvrdzuje.

Pravdepodobne bude opäť spolupracovať s Fortune, ktorá je tiež na plagáte. Podľa niektorých prítomných ľudí, tá postava môže byť ale aj Naomi Hunter z prvého dielu, na ktorú sa podozrivo ponáša.

Solid Snake

Podľa autorov by sme sa mali vrátiť ku klasike a tou je Snake, ktorý že vraj by mal byť opäť hlavnou postavou. Ako inak aj teraz mu bude sekundovať prostredníctvom Codecu jeho verný priateľ Otacon. Som zvedavý ako to Konami vyrieší s jeho účasťou v deji, kedže by tam byť aj Raiden.

Meryl Sylverburg

Dámy a páni teraz sa podržte, áno opäť sa stretneme so Snakeovou láskou a to Meryl, ktorá údajne neprežila incident na Shadow Moses. Jej prítomnosť na plagáte tým pádom popiera jej údajnu smrť. Pravdepodobne sa tiež pridá do Philantropy a bude pomáhať Snakeovi.

Big Boss ???

Asi najväčším prekvapením bola postava na plagáte s páskou cez oko. Ale hneď na začiatok aby bolo jasno, nevie sa naisto či to je samotný Big Boss. Ten muž má síce pásku na tom istom mieste ako Big Boss v Snake Eater, a jeho vek tiež zodpovedá veku Big Bossa, ale či bude, alebo nebude v štvrtom diely sa ešte naisto nevie. Uvidíme...

Revolver Ocelot

Tu si myslím, že nie je potreba, žiadny komentár. :)

Čo dodať na záver? Opäť sa podarí Hideovi stvoriť skvostné dielo, ktoré má za úlohu zboriť hranice medzi filmom a hrou? Osobne som celkom zvedavý ako sa Kojima popasuje s PS3 a čo z nej nakoniec páni grafici vyžmýkajú. Istotne som ale presvedčený, že hlavnou podstatou hry bude vynikajúci príbeh, plný intríg, klamstiev, priateľsva a odhodlania bojovať proti tým, ktorí sa snažia mať celosvetovú nadvládu a kontrolu nad všetkými informáciami. Držme teda palce pánom autorom a nech opäť Konami ukáže, kam by sa mal uberať súčasný herný priemysel. No a ja už idem konečne do hajan.


Tóno Tokoly
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012