05.03.2013 17:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
GRID 2 - preview

GRID 2 - preview

Po prvotnom titule Race Driver: GRID, ktorý si odniesol vlnu pozitívnych reakcií s narážkami hlavne na kvalitný jazdný model, deštrukciu a množstvo vozidiel sa štúdio Codemasters  rozhodlo v kvalitných racingovkách pokračovať. V poradí už druhý titul tvoriaci závodnú sériu sa opäť nesie v znamení rýchlych vozidiel s množstvom populárnych tratí po celom svete, s cieľom v hráčovi vzbudiť ešte viac než radosť z prvého miesta. Zhrňme si, či tie 4 roky vývoja stáli za to a aký pravdepodobný efekt už 31. mája prinesú.

GRID2_1Necelá 5-ročná pauza medzi dvoma kvalitnými titulmi GRID série pre fanúšikov a priaznivcov nemusí znamenať nič, keďže čas naplnilo množstvo iných sesterských titulov ako Forza 3 a 4, projekty Need For Speed, Blur, tri tituly Colin McRae DiRT, a zopár menších závodných simulátorov. Codemasters možno vďaka dlhšiemu vývoju mohlo čerpať nápady, opravovať chyby alebo zlepšovať nedostatky, k čomu im mohli dopomôcť aj spomínané konkurenčné projekty. Niekto si však povie, čo také zlepšovať na klasickej racingovke, kde je podstatou prejsť z bodu A do bodu B alebo trikrát prebehnúť nejakú trať s čo najlepším časom. Autori za podstatné vylepšenia môžu ďakovať upgradovanému EGO enginu, na ktorom GRID 2 pobeží ako jedna z prvých hier.

Kto by pri racingovke rozmýšľal nad nejakým príbehom alebo dejom. Codemasters predsa len niečo do toho vložili, nech sa to nechová tak sucho a otrepane. Celkovo by sa všetko malo točiť okolo WSRWorld Series Racing. Tento event bude pre budúcich závodníkov dôležitý ako koleso na fúriku. Vám to však uľahčia sympatie u Patricka Callaghana, vplyvná osoba WSR eventu, ktorý vás bude považovať za čerstvý talent a zo začiatku, aj za svoj osobný “talizman”. Následne vašou jedinou úlohou bude len cestovať po svetadieloch a zúčastňovať sa závodných akcií, z ktorých by ste si mali odniesť zlato spoločne s dobrým pocitom. Autori vytvorili sieť tímov s ich vlastným štýlom, reprezentujúcimi vozidlami a jedinečným jazdným typom. Príkladom môže ísť španielska crew Eliminación, s ktorej členmi si zazávodíte prevažne po uliciach Barcelony s nezvyčajnými pravidlami. V prípade španielskych závodníkov to budú pravidlá, kedy sa každých 30 sekúnd automaticky diskvalifikuje posledný závodník, tzv. typ elimination. Codemasters zároveň sľubujú bohatý počet rozdielnych štýlov a pravidiel pre každý jeden závod.

Trate nás prekvapia nemalým počtom. Oblasti budú opäť vychádzať z reálnych svetových okruhov a lokácií, keďže si zajazdíme, aj v prírode alebo v meste. Spomedzi populárnych nemožno spomenúť Yas Marina okruh v Abu Dhabi, Nürburgring alebo Zolder okruh. Do toho bohatý počet amerických lokácií, ako napríklad ostré uličky Chicaga, šprinty pozdĺž kalifornského pobrežia, či okruh Indianapolis Motor Speedway, ktorého prítomnosť autori prisľubujú v najbližšom DLC prídavku.

Totálne ponorenie sa do závodného dňa. Takto by sa dalo argumentovať jednou vetou na herný gameplay. Žiadne falošne nascriptované eventy alebo lacné  efekty trasúcej sa kamery pri nabúraní alebo zrýchlení. Adrenalínové vžitie sa, pocítenie búšenia srdca, či zápach z rozpálených pneumatik. Zažijete všetko nemožné, tak aspoň tvrdia autori. Akýmkoľvek uľahčovadlám je koniec. Žiadna automatická kontrola pohonu, automatické brzdy alebo známe farebné šípky, ktoré vám napomáhali pri vytáčaní zákrut. Prevodovka bude na šťastie voliteľná. Ovládanie vozidla na ovládači bolo pri analógových páčkach a známych pseudo „šípkach” vylepšené, údajne na lepšiu kontrolu vozidla.

GRID 2 nám upriami pozornosť na tri hlavné závodne typy: Street Racing, Road Racing a Track Racing. Väčšinu lokácií sme už spomenuli vyššie a pravdepodobne si pod danými typmi viete predstaviť o aké dráhy ide. S traťami je aj úzko spätý model poškodenia. Samozrejme, pokiaľ jazdíte na kvalitných okruhoch s kvalitným povrchom, tam sa nemusíme o ničom baviť. No neminie vás šanca okúsiť oblasti lesov alebo púští, kde sa kvalita vozovky pohybuje okolo kvality slovenských ciest prvej triedy. Akékoľvek poškodenie vozidla ovplyvňuje handling. Namiesto zbytočných scriptov by každé auto malo obsahovať vyše 30 nárazových zón s realistickým efektom “pokrčenia“ plechov.

Nevieme, či to väčšinu poteší alebo zarmúti, no nadšenci kokpitovej kamery sa jej v GRID 2 bohužiaľ nedočkajú. Podľa odhadov autorov, okolo 95% hráčov využíva iné pohľady než z kokpitu. Zároveň v tom vidia aj výhodu, keďže detailne vymodelovaný interiér by zbytočne uberal z výkonu. Ďalším prvkom, ktorý v 2-jke neuvidíme je Destruction Derby mód. Samotné derby údajne zažijete v priebehu závodenia. Vylepšení sa naopak dočkal multiplayer mód. Online kariéra nebude nijak súvisieť s vašimi single player štatistikami a bude od nej doslova odrezaná. Zabaviť sa spoločne s ďalšími môžete zakladaním eventov, detailnými nastaveniami alebo priamym skokom do náhodného závodu. Okrem vašich pretekárskych skillov budete môcť prejaviť váš cit a tvrdosť upravovaním vinylov  GRID2_2a farieb konkrétneho vozidla. Po tom vám už neostáva nič iné, iba založiť si vlastný tím, vymyslieť logo a naberať čísla na štatistikách.

Na záver vám ešte odporúčame pozrieť si zopár gameplay záberov, ktoré Codemasters vydalo v priebehu roka. Viac v hernej karte GRID 2.  Posúďte lepšie, či tie 4 roky vývoja stoja za to a naozaj pôjde o poriadnu racingovku roka 2013.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Codemasters
Distribútor: Namco Bandai
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: Závodné
Dátum vydania: 31.05.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012