23.02.2013 19:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
Predstavenie PlayStation 4

Predstavenie PlayStation 4

Po polnoci už 21. februára väčšina developerov, hráčov a novinárov upriamila pozornosť na PlayStation Meeting 2013, na ktorom po mesiacoch napätia mala byť predstavená konzola novej generácie - PlayStation 4. Celková atmosféra sa niesla v znamení toho, že sa konečne dočkáme finálneho dizajnu next-gen platformy, no akosi k tomu nedošlo. 2-hodinový program naplnilo množstvo oficiálnych ohlásení, zverejnenie herných trailerov a k slovu sa dostala aj PS4 konzola, ktorú SONY priblížilo len  „papierovo”.

Killzone4Prezentácia začala klasickými svetielkujúcimi efektmi, ktoré sprevádzalo PlayStation marketingové video. Následne sa javiska zmocnil vedúci spoločnosti SONY Andrew House s prehovorom ohľadom PS Vita a samotným oficiálnym oznámením novej 4-kovej éry. LIVE prenos vtedy údajne sledovalo vyše 300 000 ľudí, čo sa postupom času pravdepodobne aj zriedilo, hlavne po oznámení dĺžky prezentácie, ktorá mala trvať vyše 2 hodín. Nebudeme vás zaťažovať zbytočnosťami a prejdeme rovno „in medias res”, presnejšie na samotný hardware PS4.

Vývoj spojený s myšlienkou novej next-gen SONY platformy začal pred 5-timi rokmi. Na základe feedbacku developerskych spoločností SONY postupne skladalo a konštruovalo najvýhodnejšiu konfiguráciu, ktorá by nemusela nijak obmedzovať vývojárov popri tvorbe hier. Priblíženie hardwaru príliš neprekvapilo, keďže väčšina noviniek bola spomenutá v rumoroch v priebehu roka. Technické špecifikácie bude tvoriť osemjadrový procesor AMD Jaguar s údajnou frekvenciou 1.8 Ghz, 8 GB GDDR5 pamäťAMD grafika s next-gen čipom. Nebude chýbať taktiež ani Bluray mechanikaUSB 3.0 výstupomHDMI. Avšak SONY si za stredobod prezentovania nezobralo technické aspekty, ale prevažne funkcie z pohľadu užívateľa, online a sociálne služby.

Najpozitívnejšími správami boli informácie ohľadom online pripojenia, ktorú pri PS4 bude dopĺňať možnosť offline. Túto výhodu privítajú prevažne hráči s dátovo obmedzeným internetom. Druhou správou je neblokovanie bazároviek, presnejšie hier z druhej ruky, ako tomu bolo aj pri PS3. Z PlayStation Store budete môcť popri hraní sťahovať digitálne tituly a firmware PS4 sa bude môcť updatovávať aj počas vypnutého stavu, vďaka režimu nízkej spotreby, na ktorom podsystém sťahovania funguje. Počas hrania vás neminie taktiež možnosť odskočiť do webového prehliadača alebo iných aplikácií.

Tituly starého brata PS3 síce PS4 podporovať nebude, no patentovaná technológia Gaikai ponúka možnosť zahrať si PS hry starších generácií prostredníctvom streamovania z internetu. Gaikai priamo umožní skočiť do vašej obľúbenej časti ľubovoľnej hry, ktorú si budete môcť vybrať zo širokej ponuky v PlayStation Store. Pravdepodobne ide o jednoduchší a praktickejší ekvivalent demoverzií, ktorý sa kedysi využíval aj na PC. Nezabudli spomenúť funkciu Vita Remote Play fungujúcu na princípe Wii U gamepadu. Pokiaľ ste vlastníkom PS Vita, prostredníctvom Wi-Fi bude možné PS4 hry hrať aj na vašom handhelde. SONY špeciálne vytvorilo aj aplikáciu PlayStation App vhodnú pre väčšinu iOSAndroid zariadení. Prostredníctvom tejto aplikácie sa vaše zariadenia stanú akoby druhou obrazovkou, na ktorej sa vám popri hraní bude zobrazovať mapa alebo herné menu.

Dizajnu PS4 sme sa nedočkali, no SONY aspoň oficiálne predstavilo DualShock 4 ovládač spoločne s PlayStation 4 Eye. Celková stavba ostala nezmenená, no došlo k menším obmenám. Známe StartSelect nahradili tentoraz ShareOptions tlačidlá spoločne s dotykovou plochou. Vylepšenie presnosti a citlivosti nastalo aj pri známych analógových pákach spoločne so zaoblenými tlačidlami L2R2. Dizajn doplnil aj svetelný LED panel na prednej strane ovládača, ktorého farby by sa mali meniť podľa situácie v danej hre. Vývojári doňho zakomponovali aj reproduktor s konektorom pre slúchadlá s mikrofónom pre zreteľnejšie vnímanie zvukov.

Spomínané LED svetlo nemá len estetický charakter, no slúži aj ako sledovací bod PlayStation 4 Eye kamery. Tá hneď pri prvom povšimnutí pripomína Xbox 360 Kinect technológiu. Žiaľ, v porovnaní s Kinectom je toto o čosi pozadu. Tvoriť by ju mali dve kamery s rozlíšením 1280x800 a 4-kanálový vstavaný mikrofón. Kamery môžete využiť na odfotenie vlastnej account fotky, videochat s priateľmi, sledovanie DualShock 4 ovládača alebo aj na rozpoznanie vašej tváre pri logovaní sa do vášho PS4.

Záznam z PlayStation Meetingu 2013 a oficiálneho odhalenia PlayStation 4:

Na záver nám už neostáva spomenúť nič iné než odprezentované a ohlásené tituly, ktoré náladu na konferencii poriadne spestrili. SONY začiatkom pripomenulo, že všetky demá titulov sú prezentované “live”, žiadne predrenderované zábery. Napriek tomu väčšina predrenderovaná bola, keďže samotná PlayStation 4 konzola hmotne ešte neexistovala a teasovať sa maximálne mohlo tak na PC, ktorého hardware bol zostavený k podobe PS4 hardwaru. Prvá sa predstavila FPS futuristická PS4 exkluzivita Killzone: Shadow Fall s trailerom a gameplay videom. Nasledoval trailer na DriveClub, ktorého značka čakala približne 9 rokov na technológiu tvorcom vyhovujúcu. Objavil sa aj nový Watch_Dogs gameplay s komentárom vedúceho výroby. Ďalšou exkluzivitou pre PS4 je tretí diel Infamous s podnázvom Second Son. PS4 sa taktiež dočká titulu Diablo 3, logickej indie hry The Witness alebo aj japonskej zábavnej skákačky pre deti – Knack. Epic Games zároveň predviedli nové funkcie v podobe teaseru na vyvíjaný Unreal Engine 4.

IF3PlayStation konferencia 2013 priniesla nejaké to nové ovocie do sveta hier a technológií, no to najdôležitejšie a najpodstatnejšie ako dátum, dizajn a cena neboli vôbec spomenuté. Zopár šťastlivcov si mohlo všimnúť na konci prezentácie pár sekundový nápis s pravdepodobným obdobím vydania, čo predstavovalo zimu 2013. SONY sa k tomu následne vyjadrilo, že je ešte príliš skoro rozprávať o oficiálnom dátume a aj o samotnej cene. Tá sa v súčasnosti točí okolo 450€. My Európania si počkáme asi až do roku 2014, ale viac už na tohtoročnom E3, kedy by sa mala konečne ukázať finálna podoba PlayStation 4 konzoly.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.7 / 10
(Hodnotení: 6)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012