17.05.2005 00:42, Log-us, Komentárov: 0

Microsoft Xbox 360

To, na čo svetová herná verejnosť čakala už dobrých pár mesiacov, sa stalo skutočnosťou. Hráči celého sveta môžu v týchto chvíľach obdivovať prvé oficiálne zábery dvoch konzol ďalšej generácie - PlayStation3 a Xbox 360. Zajtra svojou troškou prispeje aj Nintendo s konzolou Revolution, ktorá však nie je ani zďaleka tak očakávaná ako dve už menované platformy. Tento článok sa bude venovať možnostiam videoherného počinu giganta Microsoft s názvom Xbox 360. Len pre informáciu, má sa to čítať "ex-box three-sixty".

To, na čo svetová herná verejnosť čakala už dobrých pár mesiacov, sa stalo skutočnosťou. Hráči celého sveta môžu v týchto chvíľach obdivovať prvé oficiálne zábery dvoch konzol ďalšej generácie - PlayStation3 a Xbox 360. Zajtra svojou troškou prispeje aj Nintendo s konzolou Revolution, ktorá však nie je ani zďaleka tak očakávaná ako dve už menované platformy. Tento článok sa bude venovať možnostiam videoherného počinu giganta Microsoft s názvom Xbox 360. Len pre informáciu, má sa to čítať "ex-box three-sixty".

Úspech, alebo neúspech predchádzajúceho Xboxu záleží od uhla pohľadu. Nemôžme, samozrejme, projekt Microsoft Xbox hodnotiť ako neúspešný,v porovnaní, napríklad, so Segou Dreamcast, každopádne čísla predajnosti hovoria za seba a do pozície lídra konzolovej zábavy stavajú Sony so svojou PS2kou, či predchádzajúcim pôvodným PlayStationom. Faktom zostáva, že Microsoft je na tom finančne tak, že ne/úspech projektu vo svojom princípe vôbec nie je dôležitý, aj keby mal mať Bill vo svojej detskej izbe milión nepredaných konzol a vytešoval sa z toho. Dve veci však Xboxu360 nemôžeme uprieť. Je prvou predstavenou next-gen konzolou a ako prvá next-gen konzola sa aj začne predávať. Otázkou zostáva, či je to správne, keď pôvodný Xbox bol vypustený doslova nedávno a, napríklad, na Slovenský trh sa nikdy oficiálne s podporou Microsoftu nedostal. O jedinečnom projekte Xbox Live! si na Slovensku môžeme nechať taktiež iba zdať. O niečom svedčí aj informácia, že práce na tejto konzole sa začali iba niekoľko mesiacov po vydaní pôvodného Xboxu.

Ako GameSpot správne konštatoval, názov Xbox 360 bolo jedno z najhoršie strážených tajomstiev herného sveta. 12. mája MTV odvysielala špeciálny televízny program, ktorý predstavil hraæku celému svetu a týmto dátumom sa aj končilo prísne embargo na akékoľvek informácie, týkajúce sa Xboxu 360.

Dizajn telesa viac než veľmi pripomína princípy, s ktorými prišla PlayStation2, respektíve jej "satin silver" verzia. Konzola je teda príjemne strieborná s typickým "xboxovým" zeleným neónom, ktorý tentokrát tvorí power tlačítko tvorcami nazvané "ring of light". Dizajn majú na svedomí špičkové dizajnérske tímy z Osaky a San Francisca. Ako v prípade PS2 (a PS3) je tu možnosť položiť konzolu horizontálne i vertikálne. V snahe dať užívateľovi čo najväčšiu vôľu pri výzore konzoly je inovatívnym prvkom odnímateľný predný kryt, ktorého farebné modifikácie bude možné zakúpiť ako príslušenstvo. Hrozí však, že tým konzola príde o "robustný" výzor a môže pôsobiť lacno, umelohmotne. V porovnaní s predchádzajúcou konzolou je však objekt podstatne príjemnejši a "organickejší".

Dosť bolo rečí, hardvérové vybavenie konzoly je síce očakávané, ale aj napriek tomu určite prekvapí. Srdcom bude trojjadrový 3,2 GHz IBM procesor založený na Power-PC schopný 9 biliónov operácií za sekundu s výkonom 1 teraflop. Grafickým procesorom je 500MHz-ový na zakázku vyrobený čip od ATI schopný 48 biliónov shaderových operácií za sekundu. Polygónový výkon je 500 miliónov trojuholníkov za sekundu. RAMka konzoly bude skutočne ohromujúca, 512MB GDDR3 a 700Mhz DDR. Je dôležité uviesť, že konzoly všeobecne majú inú architektúru ako PC a tak tu uvedené čísla neodporúčam porovnávať s parametrami PC.

X360 bude disponovať tromi USB 2.0 slotmi vzadu a infračerveným portom, ktorý bude spolupracovať so štandarnými univerzálnymi diaľkovými ovládačmi na ovládanie hudby a hier. Bude mať HD digitálny a štandardný AV výstup, všetky hry budú podporovať widescreen 16:9 na 720p a 1080i rozlíšení so samozrejmým antialiasingom. Pre porovnanie, PS3 bude mať dvojitý HDTV výstup na dve HD obrazovky a tým pádom formát obrazu 32:9.

Káble už jednoducho nie sú v kurze a majitelia konzol by o kábloch ovládačov vedeli rozprávať príbehy. Našťastie obe next-gen konzoly budú ovládateľné bezkáblovo. Nový ovládač xboxu však bude možné pripojiť aj káblom, v prípade, že bude dochádzat batéria. Tým sa budú batérie v ovládači dobíjať. Zatiaľ nie je jasné, či bude USB dobíjací kábel štandardne v balení, no isté je, že pôjde o dve tužkové batérie. Slot na pamäťové karty tentokrát budú priamo v konzole, takže celý look z ovládača kaziť nebude. Mimochodom, karty budú mať 64 MB. Na ovládači si hráči nájdu aj jack na pripojenie akéhokoľvek štandardného headsetu, napríklad aj z mobilu. Slúžiť bude na komunikáciu prostredníctvom Xbox Live!. Na boku konzoly je umiestnený odnímateľný 20GB harddisk, na ktorý sa sťahujú údaje z Live! a je možné ho pripojiť k akémukoľvek inému Xboxu 360. Rovnako ako PS3, aj X360 bude mať zabudovaný Ethernet adaptér a Wi-Fi pre pripojenie na internet.

O Xbox Live! je toho spomenutého pomerne dosť, no keďže som veľmi skeptický ohladne uvedenia "lajvu" na Slovensku, iba stručne. Live! je, a vždy bolo, miesto pre hernú komunitu, na online zápasy, turnaje a podobne. Na tomto sa nič nemení, no potešiteľné je, že je možne využiť aj, napríklad, videochat (ak si človek zoženie webkameru), alebo audiochat, pričom nemusia byť obaja hráči napojení na rovnakú hru.Jeden môže bojovať a druhý, napríklad, sledovať DVD.

Konzola bude nové dáta čítať prostedníctvom štandardnej 12x DVD-ROM s podporou x360 DVD, DVD-video, DVD-ROM, DVD-R/RW, DVD+R/RW, CD-DA, CD-ROM, CD-R, CD-RW, WMA CD, MP3CD a JPEG Photo CD. Prípadne bude jednoduché využiť USB port, alebo rozšírene možnosti Media Center (tej drahej microsoftáckej záležitosti, pri ktorej sú všetky počítače a ďalšie zariadenia napojené na rodinný media center).

K spätnej kompatibilite s hrami pre Xbox však Microsoft plánuje oficiálne vyjadriť najskôr priamo na E3. Menší hardvérový problém?

Cena konzoly sa bude pohybovať na logických 299-399 dolároch a dostupná bude na Vianoce 2005 vo všetkých teritóriách - Amerika, Európa a Japonsko.


Log-us
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012