14.02.2005 00:40, Tóno Tokoly, Komentárov: 0

Xenosaga Episode II: Jenseits von Gut und Bose

Tiež vám názov nič nehovorí? Ja som bol do nedávna na tom podobne, ale keď som uvidel prvé video na hru, povedal som si, že na nej určite niečo bude. Jedná sa totiž o druhú episódu s plánovanej šesť dielnej RPG série od Monolithu, ktorú uvedie na trh na konci februára Namco. Pôvodne sa séria volala Xenogears a prvú hru vydalo SquareSoft ešte v roku 1999. Hra zožala veåký úspech, ale iba v Japonsku. Po rôznych ťahaniciach hra prešla pod krídla Monolithu a vypadá to tak, že tentoraz by sme sa jej mali dočkať aj my. A vedzte, že to bude určite bomba, ale viac už v celom preview.#picn1#

Všetko to začalo v roku 1999 kedy SqureSoft vydal krátko po Final Fantay VII ďalšie svoje RPG Xenogears o ktorom sa tvrdilo, že je oveľa kvalitnejšie než ich vyšie spomínaná vlajková hra. Ale jeho tvorca Tetsuya Takahashi nebol spokojný kam sa uberal jeho nápad a tak sa rozhodol prestúpiť k Monolith Soft kde vydal pod taktovkou Namcomu voľné pokračovanie s názvom Xenosaga Episode I: Der Wille zur Macht (podtitul odkazuje na nemeckého filozofa Nietzscheho) na PS2. Hra mala veľký úspech a tak nič nebránilo Takahashimu aby sa pustil do ďalšej epizódy s názvom Jenseits von Gut und Bose, ktorej termín vydania je už na spadnutie. Hra by sa mala objaviť na trhu v USA koncom februára, v Európe o niečo neskôr a o proti prvom dielu by sme sa mali dočkať lepšej dostupnosti na trhu.

#pic1#

A o čo vlastne išlo v prvej Xenosage? Hra sa odohrávala v ďalekej budúcnsti, kde takmer celý vesmír je pod kontrolou U.M.N (systém zahrňujúci 500 000 planét). Všetko by vypadalo v poriadku, keby sa votrelecká rasa Gnosis nerozhodla napadnúť ďalšiu planétu. Tentoraz ale ich terčom sme boli my, ľudia. U.M.N na obranu proti votrelcom vyvinulo bojové systémy AGWS (čiže Anti Gnosis Weapon System) a KOS – MOS, čo sú androidi veľkosťou podobné dieťatu so sensormi schopnými odhaliť Gnosis, ktorý majú nepeknú tendenciu sa zneviditeľňovať. Hlavnou postavou deja bola Shion Uzuki, hlavná designérka projektu KOS – MOS, ktorá spolu so svojimi spoločníkmi rozhodla postaviť na odpor Gnosis.

V druhom dieli Shion pokračuje v neľahkom boji proti Gnosis. Na začiatku skupina hrdinov pristáva na ďalšej vojenskej základni aby získala cenné Y-dáta z podvedomia MOMOsu a prevzala KOS-MOS pre Vector Industries. Veľká časť deja sa bude točiť aj o vzťahu dvoch postáv Juniorovi a Albedovi . V druhej epizóde sa oboznámime s novými charaktermi, konkrétne to bude Shionin brat Jin, alebo Realiánsky pilot Canaan. Podobne ako v prvom dieli aj teraz na nás bude čakať opäť strhujúci dej (ktorý má pokračovať ešte v ďalších chystaných štyroch epizódach) s mnohými vypracovanými charaktermi, srdcorevúcimi scénami (celkovo by nás malo čakať 40 minút video sekvencí) atď.

Hra z hľadiska vizuálnej stránky má ponuknúť nové a kvalitnejšie efekty, zvýšený počet polygónov, lepšie textúry ako postáv (to sa týka najmä hlavného charakteru Shion Uzuki) tak aj prostredia, či už pozadia alebo 3D objektov. Územia, ktoré sme navštívili v prvej epizóde, ako Základňa Kukai a Durandal by mali vypadať dvakrát tak dobre ako v jednotke, mali byť viac rozmanité a mali by ponúkať viac voľnosti. Čo sa týka zvukových efektov, pokiaľ máte repro sústavu so štandardom Dolby Pro Logic II 5.1, môžete to riadne „vohulit“:-) Soundtrack ku hre by mal zložiť Shinji Hosei, ktorý je známy temnými vesmírnymi tónmi a zákonite plíživými horrorovými baladami. Niektoré Hoseiove kúsky podľa zahraničných serverov sú celkom solídne (tak napríklad Uzukin domov). Podobnú kvalitu môžeme očakávať u video sekvencí, ktorých hudbu zložil Yuki Kajiura, ktorý sa značne inšpiroval pôvodnými motívmi z prvého dielu.

#pic2#

Jedným z najspornejších rozhodnutí bol výber dabérov hlavných postáv. IGN. Com uvádza, že v niektorých prípadoch si Namco aj polepšilo (napríklad Juli Mizrahi), ale väčšina vokálov už neznie tak silno a dobre ako minule (napr. KOS – MOS).

Zmien by sa mala dočkať aj hrateľnosť. Teraz budú mať protivníci tri zásahové body (low, mid a high). Každý bod je inak citlivý na útok a má aj inú obranu, to znamená, že keď sa budete orientovať na horné protivníkové partie, skôr ho sknokautujete (aké logické, však?) Súboje by mali byť viac frekventovanejšie, uvidíme či nie na úkor hrateľnosti. V porovnaní s jedničkou budeme viac cestovať, navštívime kopec ako známych miest s jedničky, tak aj nové lokácie a ako som vyšie spomenul nám ponúknu viac voånosti na preskúmanie.

Osobne Xenosage veľmi držím palce, lebo by mala predstavovať jediného konkurenta pre Final Fantasy sériu. Uvidíme teda ako dopadne na poli RPG, kde jasne dominuje SqureEnix s FF. Xenosaga má všetky predpoklady aby sa stala hitom pre rok 2005. Veď uznajme: kvalitný dej, prepracované postavy, atmosféricka hudba, bombastické animácie, v ktorých sa mlátia anime roboti vo vzduchu jedna radosť, podporené užasnými dychberúcimi efektami a keď si k tomu prirátate podporu Dolby Digital II, tak nie je o čom diskutovať...

#pic3#

#tab#


Tóno Tokoly
viac článkov autora

Výrobca:
Distribútor:
Vychádza na platformy:
Žáner:
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012