13.01.2013 11:00, Lukáš "Under4" Kollár, Komentárov: 0
Herný tablet Razer Edge ide do výroby

Herný tablet Razer Edge ide do výroby

Razer o svojom produkte Edge hovorí ako o najvýkonnejšom tablete na svete. Nahradí navyše aj počítač a hernú konzolu. Čo viac si priať?

Istotne si ešte spomeniete na tablet Project Fiona, ktorý Razer predstavil na minuloročnom veľtrhu CES. Vtedy vyvolal medzi hráčmi značný rozruch, a to najmä pre svoju všestrannosť a hardvérovú výkonnosť. Nedávno dokonca unikli informácie, letmo približujúce nešpecifikované parametre procesorového zázemia. Fiona však najnovšie pretransformovala svoj názov, po novom nesie finálne označenie Razer Edge. A nakoľko sa práve začína sériová výroba, je najvyšší čas na uvedenie konečných špecifikácií.

Je to tablet, PC aj konzola. Všetko dohromady. Kúpou tak máme dostať nielen plnohodnotný počítač a hernú konzolu, ale aj najvýkonnejší tablet na svete, pričom na ňom pôjdu spustiť všetky hry a PC aplikácie. V tlačovej správe, ktorú nám Razer poslal do redakcie sa uvádza, že disponuje aj štyrmi režimami určenými špeciálne pre hráčov.

Tento systém bude na predaj v dvoch verziách. Základný Razer Edge dostal do vienka procesor Intel Core i5 s frekvenciou 1,7 Ghz (v režime Turbo až 2,6 GHz), DDR3 pamäť má veľkosť 4 GB (2x2GB 1600MHz) a pre dáta je pripravený 64 GB SSD disk. Výkonnejší model Razer Edge Pro disponuje Intel Core i7 procesorom so základným taktom na 1,9 GHz, ktorý je vďaka funkcii Turbo možno zvýšiť až na 3,0 GHz. Väčšia je aj kapacita pamäte, konkrétne tu nájdeme 8 GB DDR3 (2x4GB 1600MHz) pamäť. Pro verzia má v sebe zabudovaný 128, respektíve 256 GB SSD disk a bude predávaná spoločne s herným ovládačom.

Oba modely majú grafický čip NVIDIA GT 640M LE, avšak základná verzia s 1 GB pamäťou, tablet Edge Pro ponúka až 2 GB veľkosť grafickej pamäte. Ostatné špecifikácie sú už zhodné pri oboch verziách. O sieť sa stará Intel WLAN (802.11b/g/n + BT4), poslúži aj 2MP webkamera nachádzajúca sa v prednej časti. Vďaka operačnému systému Windows 8 a architektúre Intel bude na Razer Edge bez problémov fungovať drvivá väčšina súčasných PC hier, a to bez potreby portovania, optimalizovania či nového vývoja.

Štyri rozdielne režimy prinášajú užívateľom maximálne možnú variabilitu využívania. Na výber je tabletový režim, režim s pripojenou klávesnicou, v treťom môžete pridať gamepad, štvrtý je režim v dokovacej stanici.

V tabletovom režime plní Razer Edge funkciu klasického tabletu, takže si na ňom prehráte videá prípadne hudbu a samozrejme nechýba podpora viacdotykových gest a aplikácií pre nový Windows 8.

S pripojenou klávesnicou sa zariadenie správa ako notebook so štandardnou klávesnicou a myšou. Je možné pripojiť 40Wh batériu, pomocou ktorej bude užívateľ môcť hrať svoje obľúbené počítačové tituly dlhšiu dobu. Batériu s predĺženou výdržou možno pripojiť ako ku klávesnici, tak ku gamepadu. Jej použitím sa podľa dostupných informácií až zdvojnásobí doba prevádzky zariadenia. Ak však o ňu niekto javí záujem, musí si pripraviť 69 USD.

Po pripojení ovládača sa z Razer Edge stane mobilná konzola, na ktorej si môžete užívať herné radovánky prakticky kdekoľvek. Špeciálne plne programovateľné duálne ovládacie rozhranie s presnými analógovými páčkami je medzi tabletmi úplným unikátom. Nechýba ani pôsobivá vybračná spätná odozva, takže hráč cíti každý výbuch a podobne. Komplet pre mobilné hranie sa bude dať zakúpiť za 249 amerických dolárov.

Posledným režimom je možnosť pripojenia do dokovacej stanice. Vtedy sa z neho stane plnohodnotný stolný počítač s funkciou dobíjania, troma USB 2.0 a jedným HDMI 1.4 portom, mikrofónovým vstupom a stereo výstupom. K zariadeniu si pripojíte veľkú obrazovku, ovládače a ďalšie vybavenie od Razeru a môžete s kamarátmi hrať PC tituly podobne ako na domácej konzole. Predávať sa bude samostatne, zaplatíte za ňu 99 USD.

 

 

Tablet je v každom režime schopný využívať presné akcelerometre a citlivú viacdotykovú obrazovku s uhlopriečkou 10,1 palcov a rozlíšením displeja 1366 x 768 pixelov. Na Razer Edge preto fungujú nielen hry pre súčasnú generáciu PC, ale aj tituly určené pre ovládanie dotykovou obrazovkou.

Razer Edge, predtým známy ako Project Fiona získal ešte na CES v januári 2012 viacero čitateľských ocenení. Podľa slov výrobcu bol vraj navrhnutý samotnými hráčmi, pričom spolupráca sa mala týkať riešenia finálnych systémových špecifikácií, vrátane čipsetu, váhy či šírky prístroja, funkcií a ceny (o tej cene pochybujem). Základná verzia bude stáť 999 USD. Cena za výkonnejší Edge Pro začína s cenovkou 1299 USD, no k cene je ešte nutné pripočítať sumy za príslušenstvo. Na predajných pultoch ho zatiaľ uvidia len v Severnej Amerike a to počas prvého štvrťroka 2013. Či sa dostane aj do Európy je momentálne otázne a bude to pravdepodobne závisieť od úspechu v USA. Len či by bol tuzemský hráč ochotný z peňaženky uvoľniť takú vysokú sumu. Obávame sa, že nie. Inak považujeme Razer Edge a jeho drahšieho brata Razer Edge Pro za povšimnutiahodné herné zariadenia.


Lukáš "Under4" Kollár
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012