03.01.2013 15:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
Cities in Motion 2 - The Modern Days

Cities in Motion 2 - The Modern Days

Popri jazde autobusom alebo električkou ste sa určite raz zamysleli nad dopravným podnikom, celkovým dopravným systémom alebo aspoň nad samotnou linkou, ktorou ste sa viezli. Fínske štúdio Colossal Order pre fanúšikov a obdivovateľov mestskej dopravy prichádza s už druhým mass-tranzitným simulátorom, ktorého podnázov sa nesie v znamení moderných dní.

Pred necelými dvoma rokmi sme mali česť zoznámiť sa s prvým dielom zo žánru dopravných simulátorov. Nešlo o absolútnu novinku, no predsa sa v Cities in Motion ukázalo viacero nových prvkov narozdiel od starších 2D simulátorov ako Traffic Giant, Public Transport Simulator alebo Traffic Manager. Autori nás oboznámili s 3D pohľadom, editorom máp a aj so samotným budovaním mestskej dopravy. Cities in Motion si odnieslo pozitívne ohlasy, no zo strany fanúšikov  sa autori mohli dočkať menších rád a prosieb. Colossal Order vychádzalo prevažne z ich oficiálneho fóra, kde má každý hráč možnosť vyjadriť sa nielen k Cities in Motion, ale aj k ďalším projektom spoločnosti Paradox Interactive. Do nasledujúceho projektu autori zabudovali novinky ako multiplayer, dynamiku mesta, denný cyklus a možnosť vytvorenia vlastného grafikonu.

Začiatky v dvojke budú značne pripomínať predchodcu. Máme na výber medzi kampaňou alebo sandbox modom s možnosťou vytvorenia si vlastnej mapy. Avšak tentoraz si v map editore nebudete okrem vody a pohorí vytvárať mestá spoločne s cestami. Tvorcovia budovanie mesta spojili už so samotnou hrou, kde popri vytváraní a spravovaní liniek môžete vďaka širokému výberu druhov k mestu dostavávať cesty. Od klasických a často využívaných z jednotky sa stretneme aj s novými ako napríklad cesta alebo len samotný pruh vyhradený pre autobusy. Nové cesty nám pri obrovskej metropole a hlavne dopravným problémom určite pomôžu a urýchlia transport. Popri vybudovaných cestách sa vám po čase začnú automaticky stavať budovy, ktorých životnosť záleží od najbližšieho spoju.

Veľké, malé. Rýchle, pomalé. Hovoríme o vozidlách, ktoré sú hlavným jadrom celej hry. Najdôležitejšou a najvyužívanejšou sú autobusy, tramvaje a metro, tak ako v prvej hre. Neúnavné nafťáky, ktoré ovplyvňuje každodenná doprava. Základným konceptom autobusov v Cities in Motion 2 je možnosť výberu typu na základe dĺžky trasy. Veľké a zároveň pomalé autobusy sú vhodné prevažne na krátke a hlavne vnútromestské linky. Menšie skôr do priľahlých oblastí. Určite ste v jednotke nemali radi, ako vám hra automaticky vymýšľala trasy k najbližším zastávkam. Tentoraz si to budete môcť kontrolovať novým a praktickým prírastkom – bodmi (checkpointmi). Po koľajovkách sa nám budú taktiež preháňať nové a elegantné tramvaje. S novými a ešte väčšími veľkosťami máp tramvajové siete využijete o mnoho viac. S väčšou plochou mestského centra, sídlisk a odľahlých štvrtí budete mať šancu vybudovať viac tratí s viacerými zástavkami a viacerými spojmi.

Popri budovaní metra to už bude menší problém. Pred výstavbou ste povinný si dopredu premyslieť smer, hĺbku a hlavne pozíciu zástavky, aby vás to nevyšlo zbytočne draho a s rozpočtom neťahalo do mínusu. Autori nám konštruovanie metra uľahčili nie len troma podzemnými vrstvami, ale aj s možnosťou stavať metro čo najhlbšie alebo čo najbližšie k povrchu. To sa vám zíde hlavne pri podzemných metro križovatkách.

Vami zakúpené, ale nevyužívané vozidlá budú tentoraz v skutočnom depe postavenom neďaleko centra. Autori sa konečne zbavili nenávideného prvku, ktorý naštval nejedného správcu podniku. Častému kazeniu vozidiel by mal byť koniec. Tentoraz poruchy budú závisieť od návštevy depa - hlavnej základne. Vďaka vami nastavenému grafikonu, vozidlá počas voľna budú parkovať v depe, kde o nich bude automaticky postarané. Pod palcom nemáte len vozidlá, ale aj zamestnancov, kde platí základné pravidlo - čím lepšia pláca, tým kvalitnejšia práca, čo vám samozrejme prináša zisk. Metro, autobus a tramvaj nie je všetko, čo môžeme od Cities in Motion 2 očakávať. V hre sa majú údajne vyskytnúť aj iné druhy dopravy, o ktorých zatiaľ reč nepadla.

S novými technológiami prichádzajú aj nové možnosti, čo Colossal Order využilo pri tvorbe máp. V porovnaní so staršími mapami, ktoré sa zdali pre budovanie metropoly a infraštruktúry malé, v Cities in Motion 2 môžeme očakávať mapy s až trojnásobnou veľkosťou. Tentoraz sa v mapách vyskytnú obrovské pohoria s rozsiahlymi údoliami, kde popri krátkym spojom v metropole môžete vaše autobusové linky natiahnuť až po malebné horské dediny alebo lyžiarske strediská.

Presne o tomto by mal byť prichádzajúci mass-tranzitný titul aj keď sme to zhrnuli v obrovskej skratke.  Takže popri jazde v autobuse, či električke si tentoraz budete môcť povedať, že to vďaka Cities in Motion zvládnete  spraviť lepšie.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Colossal Order
Distribútor: Paradox Interactive
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Simulátory
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.7 / 10
(Hodnotení: 3)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012