29.12.2012 20:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
The Walking Dead: Survival Instinct - preview

The Walking Dead: Survival Instinct - preview

Témy o zániku ľudskej rasy sú snáď čoraz obľúbenejšie, na prvých priečkach sa umiestňujú predovšetkým zombíci, ktorí zároveň budia strach i rešpekt. Kult rozkladajúcich sa chodiacich mŕtvol dostáva v posledných rokoch stále nové impulzy, príkladom je komiksová séria The Walking Dead od Roberta Kirkmana, ktorá dala vzniknúť rovnomennému seriálu a videohre. A keďže všetky jej podoby sa tešia náramnému úspechu, situáciu sa snaží využiť a čo-to vyťažiť aj Activision s titulom Survival Instinct, ktorý len prednedávnom ukázal svetu v plnej paráde.

TWDSI1Zatiaľ čo prvá 5-dielna sezóna od Telltale Games skončila (a to tak výrazným spôsobom, že kde-tu vyhrala titul najlepšej hry tohto roka) a seriál sa v Amerike cez sviatky tradične stopol až do februára, k slovu sa dostáva práve novinka z dielní Activision a Terminal Reality, ktoré usporiadali za Veľkou mlákou tlačovku pre novinárov. Po polroku od oznámenia sme sa teda konečne dočkali prvej väčšej dávky informácií a gameplay záberov, ukazujúcich smerovanie hry a cieľ autorov. Ten prekvapivo nechce z titulu iba čistokrvnú zombie-vyvražďovačku, ale dať hráčom na výber medzi akčným a stealth postupom. Žeby napokon nešlo len o žmýkanie populárnej značky?

Survival Instinct si berie za predlohu seriál, konkrétne si z neho požičiava dvojicu vplyvných a fanúšikmi obľúbených bratov DixonovcovDarylaMerla. Príbeh hry bude prequelom k udalostiam, ktoré sa odohrali v prvej sezóne seriálu, čiže uvidíme ich spoločné putovanie do Atlanty. Hráč sa chopí postavy Daryla, spravodlivého drsniaka, ktorého charakter sa počas seriálu radikálne menil. Kým na začiatku pôsobil ako egoista a o jeho pokrvnosti s Merlom nik nepochyboval, v priebehu druhej a tretej sezóny si vybudoval silný vzťah k preživšej skupine. Terminal Reality sa pokúsia na tieto premeny nadviazať, na scenári vypomáhajú v rámci zachovania konzistentnosti aj scenáristi seriálu. Fanúšikov istotne poteší, že bratom prepožičajú svoje hlasy ich samotní predstavitelia, v roli Daryla sa teda predstaví Norman Reedus a ako Merle v pozadí zaznie Michael Rooker.

Zámerom autorov je v hráčovi vyvolať pocit bezmocnosti a nevyhnutnosť kalkulovať so všetkými dostupnými zásobami. Glenn GambleTerminal Reality sa odvoláva na časté momenty v seriáli, kedy sú prekážkou a ťažkou skúškou pre hrdinov sotva 3 chodci (seriálový výraz pre nemŕtvych). Žiadne bezhlavé strieľanie vraj nemáme očakávať, munícia bude cenná a miesto rambo-štýlu by sme mali skôr zvoliť možnosť stealthu. Lákadlom pre krvilačných zombíkov je akýkoľvek hluk či dokonca, v prípade, že zostanete na nejakom mieste pridlho, Darylov zápach. Vyhýbať sa treba streľbe (hlavne v preplnených uliciach), rozbitému sklu, jednoducho čomukoľvek, čo by u chodcov vzbudilo pozornosť. Časté a rýchle presuny z miesta na miesto a hľadanie alternatívnych ciest budú základnými činiteľmi ako čo najdlhšie prežiť.

UPDATE (3.1.2013): Activision sa vyjadrilo k vyššie priloženému traileru a tvrdí, že nie je oficiálny a je to len fanúšikovský zlepenec scén z interview pre IGN, ktoré neobsahovali väčšinu efektov, nasvietenie apod.

Arzenál bude tvorený strelnými zbraňami a zbraňami na blízko. Síce taká brokovnica zaberá na zombíkov účinne, nedostatok munície bude hráča nútiť k používaniu sekier, baseballových palíc, nožíkov alebo Darylovej charakteristickej kuše. V novinárskom deme sa prezentujúci rozhodol nenápadne obísť zombíka a za pomoci noža mu preraziť sánku, pričom čepeľ vyšla až z jeho oka. Popritom zdôraznil, že takéto stealth útoky a popravy sú najistejšie, otvorené konflikty predstavujú Darylovu skorú smrť. Ostražitosti nikdy nie je dosť, netreba sa preto upriamiť len na chodiacich jedincov, aj zdanlivo mŕtvi ležiaci zombíci môžu odrazu vyskočiť a hráčovmu srdcu tak pripraviť krušné chvíľky. Pri blízkom strete s nepriateľom dochádza ku quick-time eventu, v ktorom rozhodnú rýchle prsty.

Na cestách po Georgii narazia bratia Dixonovci na tucty preživších s vlastnými príbehmi, povahami, cieľmi a slabinami. Žiadneho z nich netreba podceniť a bude len na hráčovi, komu sa napokon rozhodne pomôcť. Rozhodujúcim faktorom budú sympatie k tej a tej postave či počet voľných miest v aktuálnom dopravnom prostriedku. Na jedincov, na ktorých už nevystane miesto (resp. ich odmietnete zviezť), budeme môcť natrafiť zase v ďalšom postupe a ich pomoc sa bude odvíjať od nášho predchádzajúceho prístupu k nim. Napriek samotárom, akými duo Dixonových je, sa im posila predsa len zíde, takže sa nevyhneme ani formovaniu vlastnej skupiny. Ako príklad uvádzajú zdroje rozvíjanie bratstva z Assassin’s Creed: Brotherhood. Tiež budeme členov posielať po mape na rôzne miesta, kde sa pokúsia zozbierať potrebný materiál (muníciu, jedlo, benzín). Predtým ich však budeme musieť patrične vyzbrojiť a obetovať pre nich vlastné zásoby, od čoho bude závisieť pravdepodobnosť úspechu. Zaujímavo znie aj voľné generovanie sidequestov nazvaných „road events“, ktoré hráča zavedú na farmy, diaľnice, policajné stanice...

Po stránke spracovania zostali prítomní novinári, no aj široká herná obec sklamaná, keďže aktuálny build hry sa hompáľal na úrovni lepšieho budgetu. Prísľubom od tvorcov nám však je vylepšenie v tejto oblasti, ktoré hra potrebuje ako soľ. V porovnaní s takým ZombiU si hneď možno všimnúť rozdiely, napríkladTWDSI2 vo stvárnení a detailnosti zombíkov alebo v prázdnosti lokalít. Vyššie priložený gameplay k Survival Instinct hovorí za všetko.

Survival Instinct má iba dve možnosti – buď prekvapí a ponúkne zábavnú a zároveň vycibrenú taktickú hrateľnosť, alebo pohorí a nenaplní sľuby. Vzhľadom na portfólio Activisionu ale väčšina zostáva skeptická, nakoľko kvalitných herných adaptácií seriálov či filmov z jeho produkcie je ako šafranu. Každopádne do vydania má vraj hra ešte ďaleko, no približným záchytným dátumom vydania je rok 2013.


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Terminal Reality
Distribútor: Activision
Vychádza na platformy: Wii U, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 29.03.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012