24.12.2012 12:00, Lukáš "Malle324" Bryndziar, Komentárov: 0
The Cave - preview

The Cave - preview

Spoločnosť Double Fine pod vedením úspešného producenta Rona Gilberta, tvorcu populárnej adventúry  Maniac Mansion, či série Monkey Island, sa tentoraz opäť vybrala dobrodružným smerom. Spoločne s Timom Schaferom, vedúcim výroby v spoločnosti LucasArts, sa pustili do tajomného sveta zložitej skladačky, ktorého podstatu tvorcovia ukryli v obrovských hĺbkach jednej jaskyne. Myšlienkou samotného tvorcu nápadu The Cave je, aby hráč vďaka siedmym rozličným postavičkám skúmal, rozmýšľal a napokon objavil údajný poklad. Gilbertovu predstavu pripravovanej adventúry viac priblížime v nasledujúcom preview.

Cave1

Nápad The Cave vznikol ešte veľmi dávno, keď si Ron Gilbert začal kresliť systém labyrintov a jaskýň na papier. Počas iných projektov sa na papierikové skeče zabudlo, no spoločne so Schaferom si k tomu znovu raz sadli a začali detailne rozoberať myšlienku plánovanej adventúry. Vývoj The Cave je založený na troch hlavných faktoroch: umožniť hráčovi vybrať si tri postavy na preskúmanie jaskyne, neočakávané výzvy spoločne so zložitými hádankami a napokon obmedzenie inventára. Ron sa snažil vychádzať prevažne z jeho Maniac Mansion, kde si zobral príklad z postáv, ktoré tam nemali žiadne využitie. Preto sa v The Cave stretávame so siedmymi kompletne odlišnými charaktermi zameranými na určitý okruh znalostí. Cieľom Jaskyne je dať každej postave možnosť spoznať jedinečné miesta a hlavne vyhnúť sa scénkam, v ktorých sa vyskytujete neustále a 95% sa opakuje.

Príbeh sa točí okolo začarovanej jaskyne, ktorá nám svojím rozprávaním odhaľuje cestu za pokladom. Gilbert nechce, aby sme si predstavovali poklad, ako truhlicu s množstvom zlata a šperkov. Poklad je len obrazným pomenovaním, kde hlavnou pointou putovania a blúdenia po jaskyni je u postáv spoznanie samého seba, kým sú a čím sú. Na konci by ste mali teda očakávať niečo iné než stereotyp úspechu v podobe pokladu. Najväčšou výhodou je, že každá postava ma iný záver. Pokiaľ budete chcieť celú hru prejsť, budete si to musieť s trojicami otočiť trikrát.

Na  začiatku hry si volíme troch zo siedmych charakterov:  vedec, dvojičky, rytier, mních, cestovateľ časom, dedinčan a dobrodruh. Hráčmi zvolené trio následne putuje po jaskyni, kde zbierajú objekty a spolužijú s okolitým svetom. Hra je založená na 2D pohľade, popritom samotné postavy, okolité objekty a jaskyňa sú v 3D. Prostredníctvom zbierania objektov a riešenia logických situácií sa postupne dostávate nižšie a nižšie. Pre vyriešenie logickej situácie si to bude zväčša vyžadovať pomoc všetkých troch. Tvorcovia to vyriešili jednoduchým prepínaním sa pomedzi postavami. Pre odbúranie stereotypu, jaskyňa vedie zopár postáv absolútne odlišnou cestou, do miestností ich vlastnostiam blízkym ako napríklad rytiera do podzemného hradu alebo vedca do laboratória. Tieto územia vďaka svojej hĺbke a temným aspektom lákajú postavičky do jaskyne hneď na začiatku. Nebezpečenstvo číha na každom rohu, a pokiaľ náhodou príde k zabitiu jednej z tria, postava sa rýchlo respawne neďaleko poslednej akcie, aby si hráč opätovne zvážil cestu, poprípade systém riešenia danej úlohy.

The Cave je prevažne tvorená pre single-player, no pokiaľ ste traja, či dvaja, autori umožnili kooperáciu, kde každý jeden z vás hrá za jednu z postavičiek. Či na konzole alebo počítači, jedinou nevýhodou je splitscreen, čo pri troch môže dosť prekážať. Taktiež aj pri ovládaní. Pokiaľ máte tri ovládače na Xboxe, či PS3, ste za vodou, no ťažko sa to dá predstaviť na PC. Tvorcovia pri Wii U väčšinu funkcií preniesli na Wii U remote, ako prepínanie medzi postavami, výber postáv a pohyb kamery po jaskyni.

Cave2Adventúrovým fanúšikom sa projekt The Cave mohol začať pozdávať už od samotných výstav PAX a E3. Jaskyňa nám svojimi chodbami a neočakávaným dobrodružstvom, ktoré je pre každú jednu z postáv odlišné, určite vyrazí dych. Na prvý pohľad sa to vôbec nemusí zdať, no ako Gilbert tvrdil, zdanie klame. Hra bola doposiaľ ohlásená len na Xbox, PS3 a PC, no nedávno sme sa dozvedeli, že ju môžeme očakávať aj na Wii U. Dobrodružstvo teda zažijeme už začiatkom nasledujúceho roka 2013.


Lukáš "Malle324" Bryndziar
viac článkov autora

Výrobca: Double Fine Production
Distribútor: Sega
Vychádza na platformy: Wii U, PC, PS3, Xbox 360
Žáner: Adventúry
Dátum vydania: 11.01.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012