08.12.2012 23:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
Video Game Awards 2012

Video Game Awards 2012

Každoročne usporadúvané najprestížnejšie herné ocenenia Video Game Awards sú už aj pre tento rok definitívne rozdané. Jubilejný ročník hostil mnohé známe mená a herný priemysel zase raz pozdvihol na novú úroveň. Kto si odniesol vytúženú sošku a aké novinky si odbili premiéru?

VGA12Priamy prenos z VGA 2012 odvysielala americká televízia Spike, vlastniaca internetového giganta GameTrailers, ktorý má celú šou pod palcom. Každým rokom sú ocenenia pompéznejšie a nablýskanejšie, tak ako to má Amerika rada, aktuálne skončený 10. ročník totiž moderovala hviezda svetového formátu, samotný Samuel L. Jackson. Pri tejto príležitosti sa samozrejme nezabudlo na jeho legendárne filmové hlášky, ktoré perlil doslova po celý čas. Šou sa niesla v uvoľnenej atmosfére, ponúkla zábavný program a dokonale si uctila modernú hernú generáciu. Avšak nie hviezdy, nejaký DJ či všetko to pozlátko naokolo boli hlavným ťahákom, ale predsa naše obľúbené hry. Motherfu**ing games!

VGA12Video Game Awards 2012 si opäť zvolilo za miesto konania Culver City v Los Angeles, konkrétne útroby Sony Pictures Studios, kde sa odohrali aj predošlé ročníky. Šou odštartovala v sobotu o 3.00 ráno nášho času a k dispozícii bolo niekoľko streamov, aj keď ten oficiálny pre náš región klasicky nebol prístupný. Po prvý raz si mohli živý prenos pozrieť aj užívatelia Xbox Live v pohodlí svojich obývačiek, medzi podporovanými krajinami však Slovensko takisto absentovalo. Večer začal nevinným rozprávkovým záberom na Hobitov, z čoho sa nakoniec vykľula paródia Hobita seriálovými obľúbencami z mestečka South Park, ktorí zároveň krátkym príhovorom VGA 2012 otvorili.

VGA12Ako bolo povedané, pódium hostilo nejednu známu osobnosť, tak napríklad titul najlepšej akčnej hry roka 2012 prišlo odovzdať trio preživších z aktuálnej 3. sezóny seriálového The Walking Dead. Ozdobami večera boli jednoznačne Jessica Alba, Camilla Luddington či Zoe Saldana, ktorá vyhlásila hru roka. Veľmi príjemným prekvapením bolo vystúpenie skladateľa Lorna Balfa, ktorý za sprievodu orchestru v krátkosti odohral hudobné motívy celej pätice nominovaných hier na ocenenie hra roka. Svoje umenie predviedli aj Linkin Park a záver patril songu Rize of the Fenix od Tenacious D. No a takto vyzerá výsledok celého tohto veľkolepého ošiaľu:

  • Hra roka: The Walking Dead: The Game
  • Štúdio roka: Telltale Games
  • Najlepšia Xbox 360 hra roka: Halo 4
  • Najlepšia PS3 hra roka: Journey
  • Najlepšia Wii / WiiU hra roka: New Super Mario Bros. U
  • Najlepšia PC hra roka: XCOM: Enemy Unknown
  • Najlepšia handheld / mobilná hra roka: Sound Shapes
  • Najlepšia akčná hra roka: Borderlands 2
  • Najlepšia akčná adventúra roka: Dishonored
  • Najlepšie RPG roka: Mass Effect 3
  • Najlepšia multiplayerová hra roka: Borderlands 2
  • Najlepšia individuálna športová hra roka: SSX
  • Najlepšia tímová hra roka: NBA 2K13
  • Najlepšia závodná hra roka: Need For Speed Most Wanted
  • Najlepšia bitkárska hra roka: Persona 4 Arena
  • Najlepšia herná adaptácia roka: The Walking Dead: The Game
  • Najlepšia indie hra roka: Journey
  • Najlepšia grafika: Halo 4
  • Najlepší song v hre: “Cities” od Beck (Sound Shapes)
  • Najlepší soundtrack roka: Journey
  • Najlepší mužský dabing roka: Dameon Clarke ako Handsome Jack (Borderlands 2)
  • Najlepší ženský dabing roka: Melissa Hutchison ako Clementine (The Walking Dead: The Game)
  • Najlepšia sťahovateľná hra roka: The Walking Dead: The Game
  • Najlepšia sociálna hra roka: You Don’t Know Jack
  • Najlepšie DLC roka: Dawnguard – The Elder Scrolls V: Skyrim
  • Najočakávanejšia hra roka 2013: Grand Theft Auto V
  • Hra dekády: Half-Life 2

VGA12Na 3 obrích obrazovkách sa blysli svetové premiéry trailerov z už oznámených, alebo dovtedy neohlásených titulov. Prvým oznámením bol nový projekt s názvom Phantom Pain, ktorý predostrel 3-minútový trailer z akejsi nemocnice zachvátenej plameňmi a panikou. Debutové zábery ukázali ale toľko nejasností a odkazov na sériu Metal Gear, až sa začalo polemizovať o piatom diely. Niekoľko vecí totižto nesedí, ako napríklad priamo autori hry, švédske Moby Dick Studio zo Štokholmu, ktoré podľa informácií na oficiálnej stránke založil Joakim Mogren. Fanúšikovia MGS už stihli nájsť možné spojitosti, Joakim má byť podľa nich len šikovná prešmyčka Kojima, duchovného otca série Metal Gear, ktorý mimochodom sedel v hľadisku. Ako ďalšiu nejasnosť uvádza herný žurnalista Alex Rubens fakt, že vo VIP sekcii Konami sa to hemžilo ľuďmi s tričkami s logom Phantom Pain. Navyše pravdepodobne hlavná postava hry mala tvár sčasti zahalenú obväzmi a odkryté časti pripomínali Snakea, čo vášnivé špekulácie ešte zintenzívnilo. Tak či tak, Phantom Pain má doraziť nevedno kedy na next-gen, no podľa stránok štúdia ešte aj na aktuálne konzoly.

VGA12Epický trailer, ktorý znamenal ďalšiu svetovú premiéru, priniesli aj tvorcovia z japonského From Software. Hardcore RPG Dark Souls bude pokračovať, hráč sa zmocní celkom novej postavy zasadenej do drsného sveta obývaného drakmi a ďalšími fantasy tvormi. Dark Souls II je vo výrobe na trio PC, Xbox 360 a PS3, dátum vydania známy nie je, avšak najnovší plátok EDGE prinesie hutné preview s tonami informácií. Okrem Dark Souls II a vyššie avizovaného Phantom Pain nepadla žiadna ďalšia významnejšia premiéra. Ale predsa len, 343 Studios trailerom oznámilo pokračovanie co-op epizód Spartan Ops pre novembrové Halo 4, dočkali sme sa taktiež ohlásenia dátumu vydania The Last of Us, ktorý padol na 7. máj 2013, Obsidian priniesol nový, vtipom nabitý trailer na RPG zo sveta South Parku pojednávajúce o legendárnej Palici pravdy. Syn Ozzyho Osbourna uviedol nový trailer ku Castlevanii 2, Ubisoft spolu so Snoop Lionom odteasovali dávnejšie načrtnuté DLC pre Assassin’s Creed 3 s názvom The Tyranny of King Washington, nechýbal CGI trailer mixovaný gameplay zábermi z Gears of War: Judgment či live action trailer z Metro: Last Light. Boj so strach naháňajúcim Handymanom predostrel trailer z Bioshock: Infinite a zrod Lary Croft pripomenul premiérový trailer k Tomb Raider. Všetky trailery budú postupne k dispozícii na stránkach GameTrailers a nižšie v tomto článku, keďže Viacom (majiteľ Spike a VGA) ich zatiaľ úspešne sťahuje z internetu.

Záznam spoločne s premiérami z Video Game Awards 2012 v HD kvalite je k dispozícii TU.

Castlevania: Lords of Shadow 2

Tomb Raider

Dark Souls II

Assassin's Creed 3: The Tyranny of King Washington

Gears of War: Judgment

Phantom Pain

The Last of Us

South Park: The Stick of Truth

Bioshock: Infinite

Halo 4: Spartan Ops


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012