19.10.2012 16:00, Branislav "chinaski" Hujo, Komentárov: 0
NHL 13

NHL 13

Nie je ľahké recenzovať hru s ktorou ste strávili 21 rokov života, verte mi nie je. Hral som každý jeden ročník, skutočne každý, to vám pokojne odprisahám, prežil som všetky jej vrcholy, jej pády aj jej návrat na výslnia a už som neveril, ale stalo sa. Aj v 21 ročníku svojej existencie ma NHL dokázala prekvapiť. A príjemne.

V zámorí sa dnes už mali dávno preháňať najväčšie superhviezdy svetového hokeja a v súbojoch o jeden gumenný zázrak dokazovať všetkým, že si svoje šialené prachy zaslúžia. Lenže chamtiví majitelia klubov a ostatní papaláši sa so svojimi plejermi nejak nedokážu dohodnúť o drobné a tak jedinú NHL, ktorú zatiaľ máte šancu vidieť máte doma vo svojej konzoli na rotujúcom nosiči. Pravdupovediac už som bol skeptik čo sa série NHL týka, čakal som ďalší update súpisiek s minimálnymi vylepšeniami, ktoré s celkovou hrateľnosťou nepohnú ani o kúsok. Ani mediálne poriadne premasírovaný True Performance Skating mi z videí a článkov o ňom neprišiel nejak zaujímavý, nieto ešte revolučný. Jednoducho bol som pesimista a myslel som, že ak sa séria NHL niekam posunie, bude to až na nových konzoliach. Lenže ako som už napísal vyššie prekvapili ma.

Aj keď spočiatku príjemnému zážitku nenasvedčuje nič. EA Sports sú majsti v kur… kazení hlavného menu. Niečo tak hrozné, neohrabané a zbytočne masívne ako je menu v sérii NHL nikde inde nenájdete. Skutočne nerozumiem ako tento otrasný hybrid môže niekto schváliť a pustiť do plnej hry, každá jedna položka je tu zdvojená a dá sa do nej dostať aj oveľa jednoduchším spôsobom ako jej neskutočne zdĺhavým hľadaním v robustnom bazmeku… Príjemné je, že sa vrátilo k tomu, že pozadie hl. menu vám podfarbia klubové farby vášho obľúbeného mančaftu a dokonca vidíte v akejsi obrazovke aj aké reálne zápasy vaše obľúbené mužstvo hrá (samozrejme v dobe výluky je to troška nepatričné, ale za to EA nemôžu).

Tým bystrejším už menu napovie kam sa celá séria uberá a zrejme aj uberať bude. Áno je to online a online hranie. Všetky singleplayer módy su uväznené v nezaujímavej a nenápadnej položke Other Modes a tak vás spustenie vášho obľúbeného módu stojí vždy jedno kliknutie naviac. Single player skutočne tento rok u EA prednosť nemal a dočkal sa jediného módu naviac. NHL Moments Live je jeho názov a jeho pôvodný zámer je skvelý, dostanete napríklad Wayna Gretzkeho, alebo Lemieuxa, záleží na vás a poďho meniť históriu. Radosť vás prejde hneď ako zistíte, že Gretzkemu prihráva na góly dajme tomu Gáborík a Lemieuxovi Crosby. Soudruzi v EA totiž tak nejak popri tvorbe ostatného už nemali čas vytvoriť historické tímy oboch hráčov a tak ich zasadili do tých súčasných. Rana pod pás, ktorá vám poriadne pokazí chuť. Ale do budúcna verím, že EA Sports okopírujú NBA 2K a nejaké tie historické mužstvá vytvoria a tento mód dovedú dokonca, v súčasnom stave je to pre hokejových fanatikov nehrateľné.

Čo ale má šancu zaujať hokejového fanatika je nový herný mód GM connected. Ide o megamód, ktorý neviem či vôbec niekedy v nejakej športovej hre bol. Tento mód vám dovolí byť v rámci ligy prakticky kýmkoľvek. Až 720 hráčov naraz môže hrať jednu a tú istú ligu v online svete. Môžte byť hráč, funkcionár, ligový funkcionár, jednoducho skoro každé malé koliesko, ktoré spoluvytvára kolos menom National Hockey League. Žiaľ zatiaľ ešte tento mód trpí popôrodnými bolesťami a tak reálne sa zapojiť do nejakej vytvorenej ligy stojí kopec času a nervov. Ale ak sa EA Sports podarí vychytať všetky muchy, pre hráčov s online sklonmi niečo takéto nemá obdoby. Najväčším ťahákom najnovšieho "enháelka" je však už spomenutý True Performance Skating, alebo ak chcete jednoducho slovensky reálne korčuľovanie. Zmena, ktorú autori prirovnávali k revolúcii, ktorú spôsobilo ovládanie hokejky samotným hráčom. A viete čo? Oni mali fakt pravdu, teda priznám sa bez mučenia, neskúšal som túto novinku na defaultnom nastavení hry, ktoré je pre mňa nehrateľné. Hru si vždy prispôsobujem, aby to bol podľa mojich preferencií čo najreálnejší hokej a na tomto mojom nastavení bola zmena obrovská. 

Žiadne adrenalínom napumpované hovädá korčuľujúce rovnakým spôsobom hore dolu. Takmer reálny zážitok páni. Prekvapilo ma ako takáto zmena zamáva hokejom a ako oddelí zrno od pliev (čo sa týka hokejistov) Budete blahorečiť hráčov ako Gáborík, Ovečkin, alebo Spezza, ktorí keď kopnú do vrtule, mohutné obranné monštrá, proti ktorým doteraz nemali šancu, ostanú stáť ako soľné stĺpy. Ono samozrejme nie vždy, je veľmi dôležité sledovať, kto má akú počiatočnú rýchlosť, kto kde stojí a ako stojí. Ak týchto pár vecí dokážete v rýchlosti odhadnúť a ideálne načasovať a skoordinovať váš rozbeh so smerom jazdy, budete odmenení takými reálnymi brejkovými situáciami, akú napríklad využil Miro Šatan v semifinále tohtoročných MS s Českou republikou. Je ťažké dobre opísať čo zmena v reálnosti korčuľovania priniesla.

Moju hru napríklad výrazne spomalila, spočiatku sa mi zdalo ako keby som miesto hráčov ovládal kamióny aj s návesmi. Jednoducho už sa v rýchlosti nezastavíte na mieste, ani sa neotočíte na päťhalierniku. Zotrvačnosť je sviňa vy to pocítite na vlastnej koži. Keď sa taký Gáborík rozbehne a nezakončí v ideálnej pozícií roztrieska sa o plexi za bránkou. Takisto si zvyknite na to, že sa ťažšie bráni, rýchlosť proti vám totiž dokáže použiť aj CPU takže zabudnite na to, že so stojacim Chárom len tak ľahko zastavíte rozbehnutého Ovečkina. Áno možete sa pokúsiť o hit, alebo o vypichnutie puku, ale to vám pomôže možno proti nejakému tomu vystrašenému mladíkovi zo štvrtej formácie. Hráčske esá okolo vás prefrčia štýlom "pocem kam deš Bangladeš" a takéto minely sa až príliš často končia rozžiareným červeným svetlom. Áno True Performance Skating systém ma dostal, prekvapil a prebudil vo mne radosť z virtuálneho hokeja. Dôkazom nech vám je to, že po dlhom, dlhom, skutočne dlhom čase som hru dohral až do play off a chystám sa vyhrať Stanley Cup (s Torontom)

Veľa vecí mi v hre samozrejme stále prekáža. Vadí mi, že napríklad čiastočne obmedzili minuloročné búchanie do brankárov, hra pri mantineloch je stále nedorobená a čo mi prekáža najviac góly stále padajú cez rovnaké šablóny. Jednoducho u nejakých 30% akcií dokážete odhadnúť, že skončia gólom a tých 30% je v hre akou je NHL veľa. Ale nové korčuľovanie mi ukázalo, že na konci tunela je svetlo, že celý ten strojový hokej, ktorý sme tu mali pár rokov sa dá rozbiť a dá sa z toho raz pri dobrej konštelácii hviezd spraviť ten pravý hokejový chaos, kde góly padajú z hry a nie vďaka nejakej zabudnutej obstaróžnej mechanike pomáhajúcej AI skórovať.

Som za NHL 13 rád, vrátila mi po niekoľkých rokoch chlapčenskú chuť do hokeja. Tešil som sa každý deň na to, že si zahrám pár zápasov, tešil som sa na zážitky. Po dlhých rokoch som mal a stále mám pocit, že EA Sports dostáli slovám svojho sloganu. Áno tento rok je to "in the Game", vylepšenia a nie len kozmetické sú skutočne v hre, nielen v módoch a v súpiskách. Tento rok choďte a NHL si kúpte je iná ako NHL 12 a stojí za to.


Branislav "chinaski" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: EA Sports
Distribútor: Electronic Arts
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk, české titulky
Žáner: Športové
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.easports.com/nhl
Karta hry: NHL 13
Plusy:

+ True Performance Skating systém

+ GM connected

+ prístup EA Sports k inováciám

Mínusy:

- user unfriendly menu

- zápasová prezentácia

- šablóny v zápasoch

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.4 / 10
(Hodnotení: 5)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012