16.10.2012 11:39, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 0
Nakopnúť tým správnym smerom...

Nakopnúť tým správnym smerom...

Kickstarter sa zdá byť na prvý pohľad rajom. Hlavne pre nás nostlagické typy. Avšak zdá sa, že nie všetko je také, aké by malo byť. Kickstarter by mal možno slúžiť viac novým, odvážnejším myšlienkam v oblasti hier ako návratom starých – dobrých klasík. Alebo nie?

Koncept je jasný. Mám výborný nápad a schopnosti na to aby som čosi zábavné, zaujímavé a možno i prevratné stvoril, ale nemám na to ani jediný cent. Práca, ktorá ma živý to neutiahne a tak sa obzriem po iných metódach financovania. Ako začínajúci herný vývojár to mám veľmi ťažké. Veľké spoločnosti sa so mnou veľmi rozprávať nechcú. No, a keby aj náhodou chceli, je dosť možné, že im budem musieť odovzdať svoju dušu. Nie, tadiaľto cesta nevedie. Zlatá stredná cesta sa zdá byť kickstarter. Spravím si na ňom kvalitný projekt a vypýtam si rozumnú sumu peňazí. Ak k nej dôjdem, začnem naplno vývoj svojho vysneného, malého projektu. Niečo sa pritom naučím, zlepším si svoje schopnosti a neumriem hladom.

Alebo...

Mám, šialený, šialený nápad. Skutočne nevídaná vec. Experiment, ktorý otrasie hrami ako médiom. Využije ich do morku kosti a pritom to bude niečo úplne nové, nevidené, niečo na čo už množstvo ľudí dávno čakalo. Lenže zas mám ten problém. Peniaze. S týmto nápadom to skutočne nebudem ani len skúšať u veľkého investora. To by tak ešte chýbalo. Pravdepodobne by ma nechali zavrieť niekde v tme, chládočku a kazajke. Nie, nie na to potrebujem iné zdroje, a kopec nadšencov môjho kalibru. Kickstarter je miesto pre mňa. Miesto originálnych nápadov a nádeje, že sa na ne nájdu financie.

Lenže...

Tim Schafer sa nudil. Alebo bol možno len sklamaný kam smeruje celý ten herný priemysel s jeho veľkými spoločnosťami, ktoré už dávno nemajú záujem tvoriť kreatívne, zábavné a vysoko hrateľné hry. Nie, na príbehy nie je v mainstreame čas, ani chuť. Adventúry, krásny to žáner, s ktorým Tim bavil tisíce ľudí v minulých dekádach, sú preč. Nie úplne, v Nemecku sa tešia vysokej popularite, ale inak... Je to bieda. Tim chcel byť nezávislý, chcel vytvoriť nejakú adventúru – po tých dlhých rokoch. Hocikajkú, klasickú klikaciu adventúru. A možno to nebol len Tim, možno mal podobné chute aj Ron. V každom prípade si vyhliadli kickstarter a... Spustili niečo čo bude mať nasledujúce mesiace nedozierné následky. Na relatívne okrajový žáner vybrali chlapci s Double Fine neuveriteľné množstvo peňazí. Ejha? Zdá sa, že pre určitú skupinku ľudí tu je miesto. Trh a spôsob akým zaujímavú hru zafinancovať. Že by generácia tridsiatnikov naozaj toľko nostalgicky túžila po starých časoch, že sa vyplatí zozbierať sedem statočných a spraviť „retro“ projekt?

Počítať začali ďalší. Spočítali a pridali sa na vlak zvaný kickstarter. Nie každému to vyšlo, ale slušnému počtu áno. Takmer všetci vychádzajú z dávnych spomienok na minulosť a hernú históriu. Na klasiky. Wasteland 2, Giana Sisters, Project Eternity, Shaker (ktorý bol na začiatku absurdne pomenovaný ako old-school RPG), Shadowrun, Star Citizen (ktorý pre zmenu obišiel kickstarter úplne) a ďalšie. Čo titul na prísľub návratu k starých klasikám. Nielen po ideovej stránke, ale čiastočne i po hrateľnostnej. Je to fajn. Často si hovorím, veď je to super. Krásny dôkaz toho, že je tu skupina ľudí, ktorej starý prístup k tvoreniu hier chýba a radi by si zahrali niečo mierne zmodernizované, ale v duchu klasiky. Tiež k nim patrím. Teším sa.

Ale...

Nejde si nevšimnúť, že v poslednom čase sa veľké množstvo kickstarter projektov točí práve okolo nostalgie a návratu starých, herných prvkov. I menej mediáne preferované projekty sa odrazu sústredia na nostalgický faktor. Na návrat do minulosti a opakovania niečoho, čo tu už mnohokrát bolo. Namiesto toho aby sa stal Kickstarter miestnom originálnych nápadov, miestom pre ničo nové. Stal sa prostriedkom minulosti. Retro kútikom pre starých herných majstrov, tvorcov, ktorým chýba ich minulá práca. Vytráca sa novátorstvo a chuť hľadať niečo nové. Veď prečo aj skúšať niečo iné, keď mám väčšiu šancu na získanie peňazí s niečím starým?

Na jednej strane robí Kickstarter radosť nostalgickej časti herného publika, na strane druhej zakopáva všetky snahy o originalitu do hlbokého, čierneho hrobu. Aspoň taký je súčasný trend. Je veľmi pravdepodobné, že táto „retro vlna“ ľudí za nejaký čas otrávi a všetko sa vráti do starých koľají. Kickstarter potom bude objavovať nové talenty, nové nápady a inovácie a nebude sa plačkať len v jazierku nostalgických spomienok.


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012