29.08.2012 18:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
The Walking Dead: Episode 3 - Long Road Ahead

The Walking Dead: Episode 3 - Long Road Ahead

Na nemenovanej slovenskej televíznej stanici sa seriálový príbeh The Walking Dead načas (ale ako naše televízie poznáme, pravdepodobne navždy) skončil. Tretia séria je usilovne v príprave a už v októbri sa americkí diváci dočkajú prvých dielov. Ak sa jej neviete dočkať a komiksy už máte prečítané, dočasným riešením by mohla byť čoraz vehementnejšie sa núkajúca herná séria s rovnakým názvom, ktorá dostáva v týchto dňoch svoje tretie pokračovanie.

TWD_ep3Štúdiu Telltale Games sa hernou adaptáciou podarilo navrátiť si povesť spoľahlivých autorov, ktorú si jemne pošramotili, keď sa pokúsili previesť do „adventúrnej“ podoby legendárny Jurský Park. Okrem iného sa vrátili k svojmu zlatému dobrému spôsobu vydávania hier v podobe akéhosi seriálu (ako napríklad v prípade Sam & Max, či Back to the Future). Pre vývojárov garancia stáleho príjmu, fanúšikom zase príbeh dávkovaný v krátkych časových intervaloch rýchlo nezovšednie a komu by sa to náhodou nepáčilo, hra nakoniec vyjde v balení všetkých epizód jednej série. Pre všetkých výhodné. Takisto príbeh, ktorý sa seriálom vinie je z istej časti tvorený vašimi rozhodnutiami, takže ak ste autorov televíznej verzie neznášali za to, ako imbecilne sa niekedy hlavní hrdinovia správali (čo v zatiaľ poslednej epizóde vrcholilo), možnosť rozhodovania v roli sa černocha Leeho vám v tomto prípade snáď bude akou takou náplasťou.

Príbeh začína neprekvapivo tam, kde minulý diel skončil. Po incidente v mliekarni/bitúnku sa protagonisti stiahli opäť do motela, kde čelia nielen nájazdom nemŕtvych, ale aj banditov. Kenny nástojčivo prezentuje myšlienku odchodu, zatiaľ čo Lilly o tom bez poriadneho plánu nechce ani počuť. Okrem toho niekto z miestnych kradne zásoby a to ju veľmi rozčuľuje. A tak epizóda začína flákaním sa po dvore motela a spovedaním preživších z minulých dielov, či niečo o veci náhodou nevedia. To ale nepotrvá dlho a po chvíli sa útočisko hrdinov zmení na bojové pole, keď doňho vtrhnú banditi nasledovaní hordou zombíkov. Z tohto chaosu teda neexistuje iné východisko než zrealizovať Kennyho plán odísť. A tu začína cesta plná utrpenia, nečakaných zvratov a jedného nákladného vlaku...

Zo série je evidentná istá tendencia hnať hrdinov do čoraz beznádejnejších situácií a heslom tohto dielu by mohlo byť zúfalstvo. Hneď v samom úvode, keď sa s Kennym ocitáte na ulici Maconu s cieľom nájsť nejaké jedlo, či lieky, vidíte ženu obkľúčenú skupinou nemŕtvych. Po tom, ako si Lee uvedomí, že jej už niet pomoci, chce ju aspoň rýchlo zbaviť utrpenia svojou puškou, kým Kenny mu oponuje, aby ju nechal chodcov aspoň na chvíľu zdržať. Ak ste si dali záväzok, že sa v priebehu celej hry budete riadiť morálnym kódexom, tentoraz dostanete poriadne zabrať, aby ste sa svojho rozhodnutia držali. Ak toto nie je váš prvý vstup do deja tejto série, určite ste si už niektoré postavy obľúbili. Nebudeme nič prezrádzať, len dáme do povedomia, že s niekým sa počas hry budete musieť rozlúčiť. Práve takéto udalosti dodávajú hre ešte väčšie emocionálne napätie a aj keď The Walking Dead má nejaké tie drobné nepodstatné trhlinky v scenári, priznáme sa, že za posledných pár mesiacov na nás vplývala citovo zo všetkých hier najviac. Samozrejme nečakajte úplnú grécku tragédiu, ale hravo predbieha svojho televízneho súrodenca. Zaujímavo vyzerajú aj nové postavy bezdomovca Chucka, či manželov OmidaChristy.

Hrateľnostne je epizóda asi najakčnejšia a zároveň aj najdventúrnejšia zo všetkých doteraz. Hneď v úvodnom úteku sa ukáže vaša schopnosť narábať so zbraňou, kedy likvidujete nájazdníkov, kým ostatní naskakujú do karavanu. Nie je to extra úžasný FPS zážitok, ale ako rozptýlenie rozhodne poteší. Naďalej zostávajú zachované quick-time eventy, čo je u Telltale prakticky klasika. Čo sa týka adventúrneho poňatia, opäť tu samozrejme nejde o náročné hádanky, skôr o vhodné použitie nájdených predmetov. Ľahšie ale niektoré drobnosti prehliadnete a o to viac sa potešíte, keď po chvíli bezcieľneho prechádzania sa, TWD_ep3_2konečne narazíte na niečo, čoho sa pri ďalšom postupe chytiť. To samozrejme platí len v prípade, že deaktivujete automatické ukazovatele aktívnych miest.

Tretí diel herného The Walking Dead je zatiaľ najlepším v sérií a ak takáto stúpajúca tendencia zotrvá naďalej, čakajú nás skutočné skvosty. Pokiaľ ste si však nezvykli na prístup hry, ktorý od vás nevyžaduje zvýšenú mozgovú aktivitu, ale skôr spolieha na svoj dejový oblúk, naďalej budete nespokojní. Všetci ostatní sa pripravte na ďalšiu náročnú epizódu zo života našich hrdinov.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Telltale Games
Distribútor: Telltale Games
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický
Žáner: Adventúry
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.telltalegames.com/walkingdead/
Karta hry: The Walking Dead - Season #1
Plusy:

+ vylepšené mechanizmy predošlých dielov
+ zaujímavý príbeh

Mínusy:

- pre odporcov série, žiadna príležitosť si ju obľúbiť

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 4)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012