27.08.2012 12:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 1
Gears of War: Judgment - preview

Gears of War: Judgment - preview

A my sme si mysleli, že to bude trilógia. Obrovský úspech značky Gears of War od amerických Epic Games to jednoducho nedovolil. Fanúšikovia hladní po ďalšej várke dokonalej akčnej hrateľnosti a manažéri bažiaci po ďalších veľkých ziskoch, ktoré z predaja plynú, spôsobili, že séria nekončí, ale pokračuje spôsobom, aký je pomerne známy z iných produktov. A to prequelom.

GOW_Judgment1Osvedčenú značku ale opustili jej osvedčení autori. Nebojte sa, nie úplne, vývoj hry sa totiž dostal do rúk tímu People Can Fly zo susedného Poľska, ktorý pod Epic Games priamo spadá. Poliaci majú na svedomí nedávnu trochu trhlú akčnú smršť Bulletstorm, čo ale nijakým spôsobom neznižuje ich kompetentnosť pri vývoji Gears of War. Keď si spomenieme, koľko protivníkov bolo nutné v každej časti pôvodnej trilógie odprevadiť zo sveta, ani nám tak s Bulletstormom odlišné nepripadajú. V každom prípade, Epic má nad vývojom neustále pevnú ruku, ale keďže sa sústreďuje na výrobu iných hier a predovšetkým svojho nového enginu, musel tento projekt odsunúť sesterskému štúdiu.

Judgment, ako sme už avizovali, nenadväzuje na koniec tretieho dielu, ale vezme nás do čias, kedy sa vojna sa podzemnou rasou Locustov na planéte Sera ešte len začínala, teda 14 rokov pred udalosťami jednotky. To ale značí, po nových vývojároch, ešte jednu drastickú zmenu, hlavným hrdinom už nebude obľúbený hromotĺk Marcus Fenix, ktorý sa v tom čase nachádzal vo väzení za vlastizradu. Protagonistami sa ale aj tak stanú známe postavy, a to nemenej ozrutní vojaci Augustus ColeDamon Baird so svojimi jednotkami BairdKilo (ako vieme, neskôr títo dvaja bojovali v jednotke Alpha a po smrti veliteľa s MarcusomDelte). Podobne ako Marcus, aj oni dvaja majú nemalé problémy so zákonom. Za kradnutie vojenskej techniky a neuposlúchnutie rozkazov ich neminie súd, napriek hrdinskému výsledku týchto činov. Okrem zmienených dvoch sa v hre objavia postavy ako explóziami a ničením posadnutý Garron Paduk, na opačnej strane polarity zase vzorná Sophia Hendricks. Nie je zatiaľ známe, ako sa vyvinie príbeh a v akých udalostiach budú hrdinovia zasahovať. Čo však známe je, je fakt, že napriek tomu, že Marcus nepatrí medzi hlavné postavy, isto sa s ním na chvíľu stretneme.

Systém hrania by mal byť zachovaný bezo zmien, čiže ide o klasickú third person akčnú hru s možnosťou krytia sa za prekážky. Takto napísané to nepôsobí nejako prevratne, ale pochybujeme, že je medzi vami niekto, kto ešte Gears of War neskúsil alebo aspoň nevidel v jedinom videu. Len ťažko sa dá vysvetliť ten pocit, ktorý človek získa, keď sa ocitne vo frenetickom boji proti presile nepriateľských netvorov, ktoré pália zo všetkých strán. Nie je to zúfalstvo, ale skôr pocit moci, pretože každá akcia, samozrejme, skončí vašim víťazstvom (uznávame, že možno nie hneď na prvýkrát), akokoľvek náročne vyzerá. Hra sa nikdy nebrala príliš vážne, preto je všetko prezentované s nadsázkou, od svalov hlavných postáv, cez ich extrémnu palebnú silu, až po neprestajné sarkastické poznámky. Čo však zmenou, podľa autorov, prešlo, je herné prostredie. V pôvodnej trilógií úrovne pozostávali z dôkladne pospájaných lineárnych úsekov, čo malo za následok, že ste sa nemohli stratiť a prakticky stále ste si išli za nosom. Tomu má byť v Judgment koniec. Bude pozostávať z oveľa otvorenejších koridorov, ktoré ponúknu možnosť skutočného rozhodovanie sa v postupe ďalej. Ako potom bude hra fungovať, nie je úplne jasné, pretože epickosť pôvodných dielov pramenila práve z presného scenára, ktorý viedol vaše kroky a nebolo možné sa mu nijakým spôsobom vyhnúť, takže linearita vo výsledku slúžila účelu a nikto ju nemohol považovať za zápor. Nič viac o hernej náplni singleplayerovej kampane sa od E3 nedalo zistiť, a tak nám zostáva čakať na viac informácií.

Gears of War je žijúcou legendou aj vďaka svojmu multiplayeru. Ten sa v Judgement dočká podstatných vylepšení, v podobe módu Overrun. Tu sa tímy rozdelia na obranu (ľudia) a útok (Locusti), s príslušnými povolaniami na oboch stranách. Teda za ľudí je to prieskumník, medik, vojak a inžinier. Prieskumník by sa pokojne dal premenovať na odstreľovača, medik lieči a oživuje svojich spolubojovníkov, vojak je charakteristický ťažkým arzenálom a možnosťou rozhadzovať ostatným muníciu a na záver inžinier opravuje obranné bariéry a stavia guľometné posty, podobne ako v Team Fortress 2. Na opačnej strane barikády sú to výbušný ticker, podzemný corpser, obdoba medika, Kantus, či elitný Theron Guard. Systém povolaní nie je v hernom svete ničím svetoborným, ale v univerze Gears of War je novinkou a veríme, že jeho použitie splní účel zaujať čo najviac hráčov.

GOW_Judgment2Technická stránky je na xboxové pomery špičková a aj keď sa toho oproti tretiemu dielu veľa nezmenilo (a pre obmedzený hardvér ani nemohlo zmeniť), stále bude na čo pozerať a čo počúvať. S nadšením však ešte na chvíľu počkajme, predsa len hra zmenila veľa a takisto môže ísť len o podarený marketingový ťah, ako prispieť do peňaženiek vydavateľa, akých je v poslednom čase mnoho. Presvedčiť sa o pravde alebo opaku tohto tvrdenia budeme môcť 13teho marca budúceho roka v USA a o bližšie nešpecifikovaný (ale veľmi malý) čas aj v Európe.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: People Can Fly / Epic Games
Distribútor: Microsoft
Vychádza na platformy: Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 19.03.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Diskusia
Connor Kennway Hmm 27. 08. 2012 17:10
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012