25.08.2012 12:01, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Gamescom 2012 - dojmy z Crysis 3

Gamescom 2012 - dojmy z Crysis 3

Bolo to ako prebudenie do zlého sna. Projekt, do ktorého som vkladal naozaj veľké nádeje, má v rámci svojej uzavretej gameplay season tak vytočil, že následne som musel onen žiaľ zahnať nie jedným, ale hneď niekoľkými pol-litrákmi pivka. Ako už asi z názvu článku tušíte, tým šokujúco prekvapivým "čiernym petrom" nebolo nič menšie než tretí Crysis, ktorý sa v biznis sekcii spoločnosti EA prezentoval multiplayerovým demom, ktoré z hry skôr kazilo dojem, než by ho vylepšovalo.

Našťastie, v posledný deň nášho pobytu na pľaci sme ale v hale 10 objavili poklad, ktorý sme rozhodne v danej, prevažne na hardvér zameranej sekcii neočakávali - totižto, v stánku spoločnosti LG bolo možné bez akýchkoľvek obmedzení hrať objemné singleplayer demo tejto FPSky, pričom aby toho nebolo málo, titul bežal na namakaných PCčkách, v 3D a na tých najnovších telkách, takže môžete mi veriť, že zážitok to bol naozaj fenomenálny. Než sa však k tomuto netušenému objavu dostanem, aspoň na pár riadkoch vám vysvetlím, prečo multiplayerové demo sklamalo na plnej čiare.

Zrejme prvým a pre mnohých audio-vizuálnych fajnšmekrov kľúčovým nedostatkom bolo istotne celkové technické spracovanie - nakoľko prezentovaný materiál bežal na konzolách, na kvalite grafiky to bolo sakra poznať. Priemerné textúry, podpriemerné rozlíšenie, minimum grafických efektov a k tomu aj nešťastne zvolený level kdesi v bažinách, to všetko vytváralo nesmierne odpudzujúci dojem, ktorý vás proste nemotivoval k tomu, aby ste v hre podávali čo i len solídne výkony. Yup - ten priemerný vizuál vás svojou fádnosťou dokonale ubil. Jasné, kebyže je hrateľná ukážka multiplayeru dostupná na PC, určite by som nad technickou stránkou hry takto nereptal, avšak vzhľadom na to, ako sa Crytek ustavične svojim tutti-benne enginom chváli, som istotne od výsledku čakal nepomerne viac.

Druhou podpásovkou bol potom výber multiplayerových módov samotných. Ako prvý som dostal možnosť si vyskúšať tímovo orientovaný mód zvaný Crash Site, ktorý si svoju premiéru odbil už v minulom dieli takže zhruba som vedel, o čo v ňom pôjde. Nanešťastie, ako sa dalo očakávať, nik z prítomných nejaké kontrolné body neriešil a tak sa celých 10 minút všetci navzájom len zabíjali, čo rozhodne príliš duchaplno nevyznelo. Jasné, po stránke gameplayu a akcie samotnej je Crysis 3 stále mimoriadne chytľavou FPSkou, avšak vzhľadom na to, ako sa tímové hranie zvrhlo na tupý DM, som logicky končil match s pocitom istého sklamania. To sa však ešte väčšmi prehĺbilo u módu Hunter. Ten je novinkou v sérii a proti sebe stavia dva tímy - jeden tvorený vojakmi Cell a druhý, tvorený lovcami v nanosuitoch.

Sluší sa poznamenať, že po stránke konceptu mód nevyzerá vôbec zle - tím vojakov Cell začína s jasnou početnou prevahou, pričom jeho úlohou je vydržať do vypršania časomiery. V tom im samozrejme musí zabrániť druhá skupina, využívajúca výlučne luky a schopnosti nanosuitov. Ako už asi tušíte, každý zabitý vojak Cellu sa po respawne stáva hunterom, takže z pôvodných lovcov -jednotiek Cellu- sa ku koncu "zápasu" stávajú lovené zveri. Možno vás teda zaujíma dôvod, prečo mód považujem za sklamanie - nuž, po odohratí niekoľkých stretnutí mi prišiel ako len mierne modifikovaný variant tradičného team deathmatchu, odlišujúci sa len tým, že každá zo strán má k dispozícií iný skill-set a iný arzenál. Nič viac ani nič menej. Proste, chýbali mi tam nejaké markantnejšie nápady či rozdiely, ktoré by hunter mód odlíšili od zbytku konkurencie.

Po opustení sekcie, kde bol multiplayer Crysisu 3 dostupný k zahratiu, som teda z hry nemal bohvie-ako dobré pocity a po pravde, bol som celým tým multiplayerom maximálne rozladený. Našťastie, neplánovaná návšteva stánku spoločnosti LG mi poskytla presne to, čo som od Gamescom prezentácie tohto titlu očakával - a síce dlhočizný singleplayer s grafikou, ktorá mi proste vytrela zrak. Veru tak - ako materiál na predstavenie kvalít nových 3D televízií a monitorov spomínaná firma použila práve novinku z dielne Cryteku a tak som dostal konečne možnosť vychutnať si hru v tej najšpičkovejšej podobe, v akej si ju bude možné zahrať doma. A čo vám budem hovoriť - bol to zážitok, ktorý úplne zmazal všetky tie negatívne dojmy, zanechané návštevou Crysis 3 stánku, nachádzajúceho sa v útrobách EA biznis zóny.

Poďme ale k demu samotnému - to ponúklo k zahratiu časť na priehrade, teda presne ten istý level, ktorý bol odprezentovaný aj počas nedávnej E3. Pozor! Je ale rozdiel niečo pasívne sledovať a rozdiel to aktívne prechádzať. A práve to aktívne prechádzanie ukázalo, prečo bol Crysis 2 o dosť slabším dielom, než jeho predchodca. Autori totižto daný level koncipovali presne v štýle open-worldu jednotky a tak ho bolo možné zdolať hneď niekoľkými možnými spôsobmi a cestičkami. Navyše, fenomenálny vizuál dával vzniknúť vskutku neopakovateľnej atmosfére, vďaka čomu som počas hrania mal sústavne pocit (a to prosím nie len kvôli všadeprítomnej džungli), že až teraz hrám priameho nástupcu Crysisu 1. Skrátka a dobre, spojenie skvelo vyvážených herných mechanizmov dvojky s otvorenosťou jednotky dalo vzniknúť gameplayu, od ktorého sa naozaj len veľmi ťažko odchádzalo.

Inak, demo samotné ponúklo presne to, čo sa od pokračovania očakáva - teda dychberúcu akciu doplnenú skvelo fungujúcim stealthom, ktorý je navyše po novom updatovaný o wireless hacking, takže tentokrát sa budete musieť vysporiadať aj s viacerými spočiatku neprístupnými sekciami či automatickými vežami, detekujúcimi každučký čo i len náznak pohybu. Po stránke herného konceptu teda Crysis 3 príliš veľa inovácií neprinesie, avšak tú najdôležitejšiu zmenu a síce návrat k otvorenejším prostrediam, mi dokázal "predať" už v deme, takže nepochybujem, že full verzia hry bude z tohto hľadiska ešte výraznejším návratom smerom k originálu. Suma sumárum, odhliadnuc od priemerného a v ničom nevynikajúceho multiplayeru bol môj čas strávený v spoločnosti hrateľnej ukážky Crysisu 3 naozaj jedným z tých najlepších, aké mi bol tohtoročný Gamescom schopný poskytnúť, čo v praxi znamená, že na tretí Crytekáckej série sa naozaj oplatí tešiť.


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Výrobca: Crytek
Distribútor: EA
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 28.04.2024

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012