17.07.2012 17:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
Dead Space 3 - preview

Dead Space 3 - preview

„Takto mal vyzerať Doom 3“, hovorilo sa, keď sa v roku 2008 objavil ašpirant na najdesivejší sci-fi herný zážitok s priliehavým názvom Dead Space. V roli futuristického mechanika Isaaca Clarka sa herná verejnosť popasovala s možno najnechutnejším vesmírnym živočíšnym druhom, aký mala kedy možnosť pozorovať. Fenomenálny úspech podľa očakávaní spôsobil príchod ďalšieho dielu s podobne nemalým ziskom. Bol by v tom čert, keby sa nakoniec z Dead Space nevykľula trilógia. Autori teda nezanechali značku po druhej časti a usilovne pripravujú tretie pokračovanie tohto sci-fi „hororu“.

DS3Slovo horor sa v anotácií nevyskytlo v úvodzovkách náhodou. Kto Dead Space a hlavne jeho druhý diel hral, istotne potvrdí, že napriek tomu, že hlavný hrdina síce nebol vojak, ale len priemerný opravár, stále mal dostatočný arzenál na hromadnú likvidáciu netvorov (v hre v podobe ľudí pretvárajúcej rasy nekromorfov). Fanúšikov pomaly sa zakrádajúcej hrôzy to rozhodne nepotešilo, a tak nepriatelia namiesto strachu v hráčoch evokovali skôr odpor a chuť ich okamžite zlikvidovať. K tomu slúžil sofistikovaný systém odstraňovania končatín nebohým emzákom, kedy výhodnejšie, ako vystrieľať nepriateľovi celý zásobník do brucha bolo zbaviť ho nôh a podupať na zemi. V svedomí nejedného z nás sa často objaví otázka, prečo nás táto hra tak baví, ktorú umocňuje aj kampaň pred vydaním druhého dielu, kedy zábery z hry predviedli skupine matiek a zachytávali ich zdesené reakcie. Pripravovaný tretí Dead Space postupuje v nastolenom trende série a mnoho informácií naznačuje, že hororovosť bude potlačená do úzadia a väčšina náplne hry bude tvorená práve frenetickou akciou.

Hlavný protagonista, osudom mnohokrát skúšaný Isaac Clark, sa ani tentoraz nevyhne tvrdému náporu na jeho fyzické, rovnako ako psychické schopnosti. Tentoraz sa spolu so sympatickou Ellie, ktorá zohrala v minulom diely nemalú úlohu, vydáva k planéte Tau Volantis. Jeho motivácia je zatiaľ neznáma, pravdepodobne tu buď chce raz a navždy zlikvidovať ohavných nekromorfov, alebo ide proste o útek, keďže po incidente v dvojke je prenasledovaný aj ľudskými jednotkami. Tak, či onak, ako to už v podobných príbehoch býva, pristátie neprebehne bez komplikácií a naša dvojica je hneď na úvod rozdelená. Aby toho nebolo málo, Tau Volantis je neobývaná planéta (ale zvyšky osídlenia tu evidentné sú) a jej povrch je pokrytý nepreniknuteľným ľadom a snehovou prikrývkou. Už teraz nám fantázia pracuje o sto šesť pri predstave, aké adrenalínové momenty nám autori v tomto prostredí pripravujú. Veľa informácií o príbehu Dead Space 3 zatiaľ nemáme, ale ako sme už naznačili, zasnežená planéta bude pravdepodobne kľúčová v boji proti nekromorfom.

Zmenami prešla aj hrateľnosť. Asi najväčšou novinkou v hre je pomerne nečakaný kooperatívny mód, aj keď sa autori dušujú, že Dead Space bol podľa nich už od začiatku stavaný na spoluprácu medzi hráčmi. No, akým spôsobom by v takom prípade udržovali desivú atmosféru je otázne, keďže dôležitým aspektom, ktorý spôsoboval husiu kožu u nejedného hráča, bol práve pocit ťaživej samoty v boji proti niekoľkonásobnej presile. Co-op režim bude prebiehať spôsobom drop in/drop out, kedy sa spoluhráč, v podobe sežanta Johna Carvera, bude môcť kedykoľvek pripojiť, ak mu to zakladateľ hry dovolí. Čiže, ak vám spoločná hra v tomto titule nie je práve po chuti, nezúfajte, môžete si ho pokojne dokončiť aj osamote. V prípade, že sa však rozhodnete pre hru vo dvojici, čaká vás zopár úloh nadizajnovaných pre kooperáciu. Je ale potvrdené, že Carver sa občas objaví, ako NPC ak uprednostníte cestu samotára.

Ďalším aspektom, z ktorého usudzujeme ústup hororovej atmosféry, je povrch planéty. Z rozsiahleho gameplay videa je viditeľné, že snehové pláne sú dostatočne rozľahlé a často aj zaliate svetlom neznámej hviezdy, okolo ktorej Tau Volantis obieha. Keďže sa doteraz dizajn prostredí obmedzoval na uzatvorené a pomerne anonymné chodby obrovskej vesmírnej lode či o niečo rôznorodejšie interiéry futuristickej základne na Titane (jeden z mesiacov Saturna), nebolo vytvorenie tiesnivého pocitu až takým veľkým kumštom. Tu sa však vaše zorné pole a takisto aj plocha pre pohyb rozširuje, a tak bolo túto výhodu nutné niečím vykompenzovať. To majú na starosti extrémne veľkí nepriatelia ako akýsi snežný pavúk prezentovaný v zmienenom videu. Ak sa nejaký čas orientujete na hernej scéne, isto vám je táto scéna známa. Obrovské článkonožce v pancieri s malými zónami na tele, ktoré je možné zraniť, vyskytujúce sa v chladných podmienkach jasne odkazujú na japonskú sériu Lost Planet. Inšpiráciou sa netaja ani samotní autori, ale nás neustále nahlodáva otázka, či je to v prípade tejto hry skutočne vítané. Visceral Games ale upokojuje vyjadreniami, že toto bude stále stopercentný Dead Space zážitok, na aký sme všetci zvyknutí. Existencia otvorenejších plôch samozrejme nijakým spôsobom nevylučuje, že sa opäť po čase ponoríme do temných klaustrofobických chodieb.

DS3_2Vizuálnu stránku hry poháňa Visceral Engine, technológia použitá v prvých dvoch dieloch, s malými úpravami. Zo zverejnených videí pôsobí tretí diel graficky stále sviežim dojmom. Po hrateľnostnej stránke to bude opäť lineárna akcia s dôrazom na príbeh. Nebude chýbať obľúbená možnosť vylepšovania arzenálu, tentoraz s mnohými rozšíreniami. Klebetí sa aj o kombináciách účinkov rôznych zbraní. Tie potom okrem klasických nekromorfov použijeme aj proti ľudským protivníkom, dáme ruku do ohňa za to, že aj medzi týmito dvoma skupinami sa strhne nejedna ostrejšia konfrontácia.

Dead Space 3 je teda podľa autorov v jadre stále ten istý Dead Space, aký máme všetci radi, napriek tomu, že prináša nemálo noviniek. Ak sa teda tešíte na brutálny a filmovo epický zážitok, rovnako ako my, mala by byť táto hra prakticky stávkou na istotu. Dočkáme sa jej v apríli budúceho roka.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Visceral Games
Distribútor: EA
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 01.04.2013

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012