12.07.2012 17:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Resident Evil 6 - prvé dojmy z hrania

Resident Evil 6 - prvé dojmy z hrania

Niet pochýb o tom, že nový diel Resident Evilu je mimoriadne očakávaným titulom a aj keď sme sa v priebehu posledných mesiacov dočkali hneď niekoľkých gameplayov, stále sme akosi nemali predstavu o tom, ktorým smerom sa vlastne šestka vydá. Bude to tradičný survival horor na štýl pôvodných častí, alebo nás čaká priamočiarejšia akcia, typická skôr pre Resiho 4, resp. 5? Nuž, dnes, po opätovnom dokončení exkluzívneho X360 dema, do ktorého sme sa ako majitelia capcomáckej Dragon´s Dogmy zapojili, už máme v uvedenej veci viac menej jasno. Resident Evil 6 totižto nebude len úzko profilovanou žánrovkou, ale mixom toho najlepšieho, čo táto sága priniesla. Možno to teraz v textovej forme neznie až tak cooloshne, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, avšak naše skúsenosti hovoria jasnou rečou - pokračovanie bude pecka a preto si istotne zaslúži, aby sme sa mu pozreli detailnejšie na zúbok.

RE6Ako sme už v predchádzajúcom odstavci uviedli, hrateľná ukážka z hry je momentálne dostupná len majiteľom Xboxov a po obsahovej stránke ponúka na svoj "krátkometrážny formát" až prekvapivo veľa materiálu. V prvom rade je teda nutné spomenúť, že v deme sme dostali možnosť si zahrať za každú jednú postavu, ktorá vo finálnej verzii nafasuje svoju vlastnú kampaň. Pod ruky sa nám preto na obmedzený čas dostal ako Leon, tak aj Chris či Jake, čím nám autori vcelku elegantne naznačili, čo od jednotlivých kampaní očakávať. Z toho dôvodu preto nebudeme ďalej chodiť okolo horúcej kaše a začneme hneď tou prvou, ktorá na nás zrejme urobila zďaleka najväčší dojem - kampaňou za Leona S. Kennedyho.

Hrateľný segment za uvedeného hrdinu je zasadený na univerzitnú pôdu, na ktorej došlo k bioteroristickému útoku. Ten vcelku rýchlo stihol väčšinu študentov zmutovať do zombíkov a aby toho nebolo málo, zombifikácii neunikol ani prezident USA, ktorý tam poriadal bližšie nešpecifikovanú (pravdepodobne po-volebnú) oslavu. Práve ten je aj prvým, koho hrdina v rámci úvodnej cut-scény odkrágľuje. Áno, čítate správne - demo začína tým, ako Leon spolu s novou postavou série, Helenou Harperovou, zastrelí hlavu spojených štátov. Samozrejme, autori nám na tak krátkej ploche veľa vodítok ohľadom príbehu nedajú a tak sa po spomínanej cut-scéne konečne dostávame k hlavnému bodu programu, teda gameplayu. Z hľadiska ovládania a kamery je titul štandardnou 3rd person akciou, takže pohyb a sledovanie Leona je viac menej identické s tým, čo sme mali možnosť vidieť u posledného Resiho.

Čím však herný segment za uvedeného hrdinu vyniká, je fantastická hororová atmosféra, ktorou sa vyznačovali naopak Residenti pôvodní. Poskromne osvetlené priestory internátnej budovy totižto zívajú prázdnotou a keď sa k tomu navyše pridá aj nepríjemná búrka, nemilosrdne bičujúca okolie univerzity, môžete si byť istí, že o strach budete mať po celú dobu hrania za Leona postarané. Pozvoľné a ničím nerušené nasávanie hutnej atmosféry však netrvá dlho a na scéne sa objavujú prví zombíci. Ti -rovnako ako všetko ostatné- odkazujú na pôvodnú trilógiu, keďže ani jeden po headshote nemutuje do niečoho ďalšieho. Demo za Leona končí v garážach Campusu a ak máme byť úprimní, práve vďaka majstrovskej gradácii atmosféry v nás ukážka zanecháva naozaj skvelé pocity.

Úplne iným smerom sa ale vydáva hrateľný segment za Chrisa Redfielda. Ten sa totižto svojim gameplayom až nápadne podobá na Resiho minulého, čo v praxi znamená, že prim tu hrá akcia proti hordám nových typov zombíkov, schopných nie len sa účinne kryť, ale dokonca aj strieľať zo zbrane či si regenerovať svoje ustrelené končatiny! Veru tak - fiktívna azíjska metropola Lanshiang, do ktorej je Chris so svojim komandom nasadený, je domovom nového nebezpečného druhu nepriateľov, ktorí vďaka C-Vírusu predstavujú o dosť väčšie nebezpečenstvo než zombifikovaní kolegovia, videní v kampani za Leona. V rámci relatívne dlhého demo-segmentu za Chrisa sa taktiež ku slovu dostáva síce jednoduchý ale sakra efektný systém súbojov na blízko, ktoré sú síce v štýle QTE, avšak svojim prevedením vám istotne vykúzlia spokojný úsmev na tvári. Inak, čo sa týka náročnosti hry, nečakajte nič extrémne ťažké - zombíci sú síce docela inteligentní a nemajú problém k vám nabehnúť a jednu vám ľudovo povedané "vytnúť", avšak dostatok munície a granátov (ich hádzanie ale nie je namapované na samostatný button - teda musíte prepínať medzi zbraňou a nimi) nás len utvrdzuje v názore, že kampaň za Chrisa bude 3rd person akciou, iba náznakovo doplnenou prvkami hororu. Teda, Resident Evil 5 v blede modrom.

Posledná hrateľná ukážka za Jakea (syn Alberta Weskera) je zrejme najkratšou zo všetkých prítomných a umožní vám si zabojovať proti jednému z herných bossov, vzdialene sa podobajúcemu na Leona. Sluší sa povedať, že sekvencia sa odohráva v opustenej budove, takže graficky príliš neohúri - našťastie, boss samotný je nielenže hrozivo ozrutný, ale aj hrozivo smrteľný, takže naženie strach aj tomu najodolnejšiemu z vás. Koncepčne nám kampaň za túto postavu prišla ako mix oboch predchádzajúcich, s tým ale, že skôr ma bližšie k Leonovi, než Chrisovi. Teda, má parádnu atmosféru ale nebráni sa ani akčným sekvenciám, vyžadujúcim si presnú mušku a dostatok nábojov v pištoli. Jo a taký detail - bossa zabijete len tak, že ho doslova a do body ustrieľate. Žiadne QTE, ako je dnes štandardom.

RE6_2Inak samozrejme, nechýbajú žiadne známe propriety tejto série ako inventár či kombinovanie rastlín, avšak Resident Evil 6 ich dopĺňa o niekoľko noviniek, ktoré určite stoja za zmienku. U Leona sme si tak napríklad všimli možnosť dual-wieldu (držanie pištolí v oboch rukách), u Chrisa naopak prítomnosť nového kvázi-navigačného systému, až nápadne sa podobajúceho na detektívny mód posledných herných Batmanov. Na titule je skrátka vidieť, že autori z hľadiska jeho koncepcie a obsahovej náplne nehodlajú príliš experimentovať a vydávajú sa dobre vychodenou zlatou strednou cestou, tzn. cestou osvedčeného materiálu, iba okrajovo inovovaného tak, aby zodpovedal dnešným štandardom. Vadí to ale? Ani náhodou - hra si totižto podľa našich skúseností z dema dokázala udržať tú typickú residenťácku atmosféru a feeling, takže aj keď po grafickej stránke až tak neexceluje (hlavne teda sekcia za Jakea), rozhodne už teraz je jasné, že fanúšikov ságy určite nesklame.


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Výrobca: Capcom
Distribútor: Capcom
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Žáner: Akčné adventúry
Dátum vydania: 02.10.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012