09.07.2012 00:05, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Vojna proti peklu práve vypukla!

Vojna proti peklu práve vypukla!

Ako bojovať s horúčavami, ktoré nás v týchto letných dňoch postihli?

Je 34 stupňov a môj počítač má aj napriek minimálnej záťaži problém udržať sa v prevádzky-schopnej teplote. Dôvod je prostý - bývam pod strechou a teda už aj bez fachčiaceho compu tu mám taký hic, žeby som kľudne na parapete mohol ugrilovať šťavnaté, v mede marínované rebierko. Nevadí - vysoké teploty patria k letu a aj keď mi horúčava v značnej miere znemožňuje dlhodobé konzolové hranie, ako šťastlivý majiteľ nielen PS Vity, ale aj iPhonu a iPadu si viem gamesky užiť aj mimo môjho tradičného brlohu. Na moje prekvapenie tak ale nerobím a radšej volím únik. Únik do reality, ktorá je najmä v letnom období pre mňa o dosť atraktívnejšou, než dajme tomu čas strávený nad expením postavy. Ak sa teda sami potýkate s rovnakým "klimatickým" problémom ako aj ja, možno vám pár nasledujúcich riadkov dá tipy na to, ako prežiť letné mesiace bez toho, aby ste si privodili nejaký ten nepríjemný úpal či inú, s letom spojenú pliagu. 

A začnem tipom, ktorý všetci istotne veľmi dobre poznáte - pite veľa vody. Samozrejme, základná formulácia tejto rady až tak zábavnou nie je a preto sa ju pokúsim trošičku doplniť a zatraktívniť. Tak teda - "pite veľa tekutín (nie len vodu!), najlepšie v kruhu priateľov a niekde, kde vám nesmaží slnko na hlavu". Osobne mám v kolónke "favourites" hneď niekoľko lokálnych miest a podnikov (tí z vás, ktorí sú z Košíc, ma regulárne nájdu oproti elektrotechnickej priemyslovke - názov miesta schválne neuvádzam, aby neboli problémy s neoprávneným robením reklamy) kde trávim tieto horúce dni, avšak viem si veľmi dobre predstaviť aj minimálne rovnakú pohodku na verande či balkóne, v spoločnosti friendov a zlatistých či inak sfarbených mokov. A čo vám budem hovoriť - taká orosená 12ka poteší vyprahnutú hubu hráčovú určite viac než nejaká chlórovaná voda, ktorá pred tým než sa stala pitnou, istotne prešla nejedným vylučovacím systémom. Ok, aj pivo túto "sto-percentne čistú a pramenitú" vodu obsahuje, ale aspoňže chutí nepomerne lepšie, však? Však?? Či si to len nahováram? Ehm.. poďme my ďalej.

Ako som už v predchádzajúcom odstavci naznačil, perorálne prijímanie tekutín je pre zachovanie si vedomia v lete mimoriadne dôležitým a kto pitný režim nedodržiava, veľmi ľahko môže skončiť v poli porazených, inak povedané v stand-by móde. Ochladzovanie organizmu z vnútra by však malo byť dopĺňané aj ochladzovaním telesnej schránky z vonku. Tzn. kúpaliská, prírodné vodné plochy, rieky či iné stojaté vody... to všetko je v letných mesiacoch neoceniteľnou záchrannou brzdou pred totálnym uškvarením sa a aj keď ja osobne príliš preplnené aquaparky nemusím (uprednostňujem komfort v podobe vlastného bazénika :-)), určite každému jednému hráčovi odporúčam, aby popri pravidelnom popíjaní či už vychladeného alka alebo nealka ten svoj kabát zvaný koža taktiež občasne ovlažil. Pozor! Neodporúčam vám sa v stave rozhorúčenia hodiť do studenej vody - pokiaľ ste kardiaci (vypestovať si niečo podobné hraním hovadských hier nie je problém!), obrovský teplotný šok môže organizmu priviesť infarkt. A to by ste vzhľadom na to, aké herné pecky nás na jeseň čakajú, asi neradi docielili, však?

Samozrejme, istotne existuje nemalé percento z vás, ktoré nie je vode až tak naklonené a tak mám pre takýchto z vás alternatívny tip - chata kdesi v lese, najlepšie na úpätí nejakých hôr. Horská klíma je totižto zvyčajne o niekoľko stupňov chladnejšia než klíma kdesi v kotlinách a preto sa mnoho ľudí tieto horúce dni utieka do oblastí, ktoré cez zimu slúžia predovšetkým ako rezorty pre široké spektrum zimných športových aktivít. Pobyt na takejto chate (a že ich nie je málo - stačí googliť a istotne nájdete takú, ktorá vyhovie vašim požiadavkám), zvyčajne na samote, v prekrásnej prírode a v kruhu priateľov... nuž, život vie byť lahoda aj bez akýchkoľvek výpočtových strojov. Navyše, v horách vám po väčšinu času nehrozí žiaden úpal a preto je aj príjem ľadovo vychladených tekutín menej nebezpečný pre zdravie, než je tomu v prípade slnkom zaliatych kúpalísk a pláží. Na druhú stranu ale, je jedno riziko, ktoré robí z horských lokalít miesta, kde by ste mohli potenciálne prísť aj o svoj vlastný život. Tým rizikom je všakovaká lesná háveď - rysy, vlci, medvede či pumy :), to všetko sa v poslednom čase v horách akosi premnožilo a tak vám silno odporúčam si do batohu pribaliť poriadnu rambo-kudlu, aby ste v prípade, že budete čeliť statnej mečke, aspoň ako tak zahnali trápny pocit prázdnych rúk.

Tak si to teda nejako zhrňme - príjem veľkého množstva tekutín, minimum fyzickej námahy a pravideľné ochladzovanie telesnej schránky. Trio rád, ktoré by vás mali v pohode dostať cez tie najväčšie horúčavy, je výsledkom dlhoročných skúseností a pokiaľ to myslíte s hraním naozaj vážne, v tieto horúce dni si od neho dáte pauzu. Zdravie je totižto vždy až na prvom mieste a určite by ste boli neradi, keby vám vysedávanie pred PC či telkou privodilo kolaps. Lebo viete... úpal zo slnka je jedna vec, kolaps z prehriatia organizmu, vec druhá. Tak teda, pivko do jednej ruky, pivko do druhej ruky, flip-flopy na nohy... a hor sa do vody. Alebo do hôr. Alebo do krčmy. Alebo tam, kde sa dokonale schladíte...


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012