08.06.2012 14:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 2
E3 - dojmy z prezentácie Watch Dogs

E3 - dojmy z prezentácie Watch Dogs

Ubisoft opäť dokazuje, že mu nejaký Activision nesiaha ani po päty.

Predstavte si blízku budúcnosť, v ktorej by boli všetky systémy riadenia mesta centralizované do jedného. Veci ako dopravná signalizácia, rozvod elektriny, metro, bezpečnostné kamery... všetko by mal na starosti len jeden operačný systém, ktorý by tak prakticky SAM riadil príslušnú metropolu. Proste, taká menšia verzia Skynetu. Možno sa nám dnes takáto možnosť zdá byť trošičku prehnanou a pritiahnutou za vlasy, avšak stačí sa rozhliadnuť navôkol a hneď vám musí byť jasné, že ničo podobné sa už deje aj dnes. Problém takýchto centralizovaných systémov však spočíva v ich bezpečnosti, resp. teda v ich NE-bezpečnosti. Co ak  budú riadené spoločnosťou, ktorá má nekalé úmysly? Viete si predstaviť, čo by sa mohlo stať, keby boli tieto systémy využité na zber dát o vás? V nesprávnych rukách sa totižto centralizovaná informačná sieť môže stať zbraňou, ktorá má o mnoho väčší dopad na formovanie spoločnosti a názorov, než hrubá sila.

Práve vzájomná prepojenosť dát, ktoré k nám, resp. od nás smerujú, je v momente, kedy sa pripájame do globálnej siete, pre naše súkromie tým najväčším rizikom. Zaujímavá myšlienka hrozby zneužitia privátnych informácii je preto vysoko aktuálnou a je naozaj obdivuhodným, že sa tejto téme až doteraz poriadne nik z vývojárov nevenoval. Našťastie tu ale máme Ubisoft. Ten nám počas pondelňajšej konferencie odhalil titul, ktorého nosnou príbehovou líniou je práve otázka miery zneužiteľnosti centralizovaného systému. Nie takého, ktorý sa zaoberá nepodstatnosťami (spomínané riadenie mesta) ale takého, ktorý účelovo zhŕňa dáta o ľudoch a ich konaní. Možno si teraz hovoríte, že niečo také našej spoločnosti nehrozí. Omyl, dámy a páni - čokoľvek čo v digitálnom svete urobíte, je niekde zaznamenané. A to čo je zaznamenané, vie byť aj odcudzené a následne použité proti vám. Ešte stále sa vám zdá  v úvode načrtnutá budúcnosť až tak vzdialenou? Nežijeme už v nej náhodou aj dnes?

Prejdime ale k hre samotnej. Watch Dogs, ako sa nová kyberpunková open-world akcia volá, nás zavedie do roku 2013, kedy je mesto Chicago riadené CTOS, centralizovaným systémom, aký sme vám priblížili v úvode. Hlavným hrdinom príbehu bude Aiden Pearce, skúsený ex-agent a hacker v jednej osobe. Podľa kúskov informácií, ktoré máme k dispozícií, bude hlavnou motiváciou Aidena pomsta korporáciám, ktoré mu zrejme v minulosti výrazne uškodili. V prezentovanom deme však hrdina rieši relatívne jednoduchý problém - potrebuje dolapiť istého Josepha Demarca. Ten by sa mal zúčastniť otvorenia svojej vernisáže a tak sa hlavný hrdina vydáva k miestu, kde by sa jeho cieľ mal zákonite skôr či neskôr objaviť. Vzrastom relatívne nenápadný chlapík, odetý do dlhého kabátu a so šiltovkou na hlave, Aidan však na prvý pohľad nepôsobí ako človek, ktorý by sa vedel umne obracať aj v bitkách či prestrelkách. Ako sa však neskôr presvedčíme, zdanie niekedy môže naozaj poriadne zavádzať.

Zrejme najkľúčovejší prvok hry, ktorý ju odlíši od zbytku konkurencie, bude schopnosť pomocou mobilu sa nabúrať do CTOS a z neho potom získavať nielen nové informácie, ale dokonca aj ovplyvňovať funkčnosť niektorých iných systémov a sietí. Hra nám to v rámci gameplayu po prvý krát predstavuje v okamihu, kedy sa hrdina potrebuje dostať do galérie, kde sa event koná. Keďže ochranka pri vstupe telefonuje, rozhodne sa Aidan pomocou mobilu zasabotovať telefónnu sieť, čím vyláka SBSkára von. V priestoroch vernisáže je nám predvedená ďalšia fičúra mobilu, a síce odpočúvanie telefonátov či získavanie informácií o konkrétnych ľudoch. V rýchlom slede sa tak dozvedáme, že jedna z účastníčok má problémy s peniazmi, jeden z návštevníkov je HIV pozitívny alebo že jedna osoba má na konte dokonca obvinenie z plagiátorstva. Všetky tieto informácie pritom údajne bude možné v rámci nepovinných quetov využiť vo svoj prospech. Autori to objasňujú na prípade spomínanej plagiátorky, do ktorej domu sa bude možné vlámať, následne jej hacknúť počítač a zo získanými dátami ju potom vydierať.

Po krátkom data-miningu v spoločnosti rozličných podivínov však hra preraďuje na vyšší rýchlostný stupeň a hrdina sa po potýčke s ochrankárom ocitá späť na ulici. Nie je tam však náhodou - čaká totižto na príchod hľadanej osoby, ktorej pohyb na mape je zrozumiteľne zvýraznený. V okamihu, kedy sa však vozidlo s Demarcom priblíži ku križovatke, Aidan pomocou mobilu prepína semafory, čím na onom crossingu spôsobuje hrozivo vyzerajúcu nehodu. Nasleduje prestrelka ako z akčného filmu - nechýba bullet-time a nejaká ta explózia, čím nám autori jasne naznačujú, že titul bude vo veľkej miere 3rd person akciou so všetkým, čo k nej patrí. Druhým dychom však nezabúdajú dodať, že dolapiť Demarca pôjde hneď niekoľkými rôznymi cestami (vrátane stealthu), pričom akčný variant bol vybratý preto, aby hráčom priblížil aj túto zložku hry. Koncepčne by teda Watch Dogs mali mať dosť blízko k poslednému Deus Exu, čomu napovedá aj podobne ladená atmosféra či hudba.

Veľké prekvapenia nás potom istotne čakajú aj v oblasti multiplayeru, ktorý sa v ukážke predstavil nadmieru originálnym spôsobom. Po tom, ako sa hlavný hrdina dal z miesta činu na útek, sa hra prepla k postave iného hráča, ktorý mal pre zmenu úlohu  Aidena Pearcea chrániť. Momentálne máme minimum informácii na to, aby sme si vedeli o koncepte hry viacerých hráčov spraviť ucelenejší obraz, avšak prepojenosť singleplayeru a multiplayeru prostredníctvom navzájom kolidujúcich úloh už teraz vyzerá na skvelú ideu. Je preto neprekvapivým, že práve vďaka hromade nových nápadov a originálnych prvkov si Watch Dogs právom získalo naše srdcia a v rámci výstavy nemá ďaleko od toho aj stať sa jasným víťazom kategórie "najväčšie prekvapenie E3". Síce mu stúpa na päty Dishonored, ale my už nášho favorita máme dávno zvoleného. Pevne teda dúfame, že autori vývoj nijako neunáhlia a že sa budúci rok dočkáme nie konkurencie GTA, ale rovno premožiteľa GTA V. A to je budúcnosť, na ktorú sa skrátka netešiť nedá!


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.7 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
Yoshimitshu Best of E3 09. 06. 2012 07:25
Blacky :) 09. 06. 2012 12:02
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012