28.05.2012 00:05, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Hacking je úžasná zábava!

Hacking je úžasná zábava!

Ako ma jedna relatívne neznáma hra totálne odrovnala...

Bola to vec absolútnej náhody - v rámci čistenia disku (príprava na Diablo 3) som medzi nainštalovanými programami narazil na čosi, čo nevyzeralo ani ako hra, ba ani ako akýkoľvek iný, ľahko identifikovateľný softvér. Uplink, aplikácia, ktorá sa nachádzala hneď pod Steamom, totižto na prvý pohľad príliš dôvery nevzbudzovala a dokonca som na krátko chytil paniku, či sa náhodou nejedná o nejaký adware, spyware či iný "hack-ware". Chvíľku teda na shortcut ikonku len tak čumím a uvažujem, čo jej spustenie vyvolá . Samozrejme, ako u každého jedinca rodu homo sapiens, aj u mňa túžba zistiť, o čo sa jedná, po čase vyhráva a tak behom sekundy onu aplikáciu spúšťam. V daný okamih si ale neuvedomujem, že práve Uplink sa na niekoľko ďalších dní stane mojim novým objavom, od ktorého sa budem naozaj len veľmi ťažko odtrhávať.

Ok, späť k onej appke. Po jej spustení ma obrazovka víta z okienkom pre prihlásenie užívateľa. WTF je asi jediné, čo ma v daný okamih napadá. Krátkym prezretím celého interfaceu ale zisťujem, že som tu už zrejme bol, nakoľko mi aplikácia dáva možnosť použiť už uložené konto. Klikám teda na predvolenú možnosť a po štýlovom "akože loadovaní" ma víta menu, ktoré jasne dáva na známosť, že sa jedná o hru. Hru, u ktorej ale nenájdem žiadne grafické prvky, typické pre tituly súčasnosti. Užívateľské rozhranie totižto zo všetkého najviac pripomína nejaký tabuľkovo-textový softvér, určený na vykonávanie analýz či testov. Jedinou výnimkou rozhrania je mapa sveta, ktorá mi však až na desiatky "bodov", vyjadrujúcich s najväčšou pravdepodobnosťou počítačové servery a hot-spoty (aspoň niektoré z nich sú tým pojmom označené), zatiaľ nedáva žiaden zmysel. Každopádne ale, v titule sa začínam pomaly orientovať a po zbežnom preskúmaní panela nástrojov a aplikácii v nom nainštalovaných prichádzam k názoru, že Uplink je hrou, simulujúcou prácu hackera. Kde inde totižto nájdete toolsy ako decrypter, decypher, IP Probe či password cracker?

V okamihu zistenia pravdy sa preto logicky, s obrovským záujmom a nadšením, vrhám do prvej prieskumnej misie - kliknutie na server, ktorý mám v zozname ďalších prípojných bodov označený ako dôležitý, ma privádza na stránku, ponúkajúcu široké spektrum aktivít. Okrem newsiek z prostredia hackerského undergroundu tu mám možnosť mimo iného si zakúpiť nie len nový hackerský softvér, ale taktiež aj hardvér, bez upgradu ktorého by som zrejme nemal šancu niektoré obtiažnejšie "prácičky" dokončiť načas. Samozrejme, nakoľko som v daný moment chudobný ako kostolná myš, vyberám si záložku "missions" a volím si job, v rámci ktorého mám nejakému chlapíkovi doplniť najvyššie dosiahnuté vzdelanie o titul z psychológie. Otváram si teda mapu sveta a preskakovaním (rozumej klikaním) z jedného dostupného serveru na druhý si zabezpečujem dostatok času na to, aby som stihol prácu dokončiť ešte pred tým, než ma bezpečnostné zložky vystopujú.

Hacking do databázy je relatívne jednoduchý a nebyť spustenia trace trackera, ktorý signalizuje stupeň môjho odhalenia, išiel by password breaker nepomerne rýchlejšie. Našťastie, nakoľko ide o jednu z prvých misií, je záujem o moje vniknutie do systému zložkami ochrany dát relatívne prehliadaný a preto vcelku bez stresu mením údaje tak, ako boli uvedené v zadaní misie. Po skontrolovaní správnosti zmien sa od nabúraného serveru disconectujem, odosielam firme mail a ta mi na otočku posiela 1800 dolárov. Hovorím si, za pár minút prácičky naozaj slušné cash. Natešený z celkovej komplexnosti ale pritom užívateľskej prívetivosti hackingu, nasledujúcich niekoľko dní postupne riešim čoraz ťažšie a ťažšie úlohy (sledovanie finančnej transakcie, ničenie databáz, rýpanie sa v policajných záznamoch, sledovanie iných hackerov a pod.) a bavím sa tak, že Diablo 3 nemá šancu. V tom však z ničoho nič nastáva zlom - je presne piatok, 14.00 a ja dostávam mail, ktorý tvrdí, že som bol vystopovaný a že týmto moja práca končí. Darmo sa snažím nájsť spôsob, ako túto udalosť obísť - hra ma jednoducho k hackingu už nepustí. Vo vzduchu tak ostáva visieť nie len nedokončený upgrade môjho systému, ale aj nedoriešená "príbehová" línia, sľubujúca naozaj zaujímavé kyberpunkové rozuzlenie.

Pýtate sa čo sa stalo? Nuž, dôvod je triviálny - akosi som v zápale toho hackingu zabudol za sebou zamiesť stopy (zmazať logy) a tie neskôr poslúžili príslušným "pátračským" orgánom k môjmu vystopovaniu. Poučený z tejto fatálnej chyby, zakladám si nový účet a zahajujem hackovanie, tentokrát ošetrené aj o moju bezpečnosť. Popritom sa ale nemôžem zbaviť údivu nad tým, na čo všetko autori pri dizajnovaní hry mysleli. Po ďalšej približne hodinovej seanse teda hru vypínam a vydávam sa po stopách štúdia, zodpovedného za tento bezosporu unikátny herný skvost. Zistením, kto má túto hru na svedomí, je mi ale už všetko jasné - Introversion Software, štúdio, zodpovedné za také parádičky ako Defcon: Everybody Dies či Darwinia, totižto ešte žiadnu tuctovú a "bežnú" gamesu nevyprodukovalo a tak im na znak dobrej vôle posielam cez donations pár eur, aby vo svojej nesmiernej originálnej a nápaditej produkcii za žiadnych okolností nepoľavilo.

Aj napriek tomu, že tieto pondelňajšie témy prevažne slúžia na oboznámenie vás, čitateľov, s našimi názormi na margo významných udalostí zo sveta gamingu, po absolútnom pohltení titulom Uplink som sa s vami o toto moje neskrývané herné nadšenie musel chtiac nechtiac podeliť. Ak teda v aktuálnej záplave rozličných herných odvarov a derivátov hľadáte niečo NAOZAJ netradičné, neberte ani FEZ, ani Minecraft... ba ani Botanicu - voľte Uplink. Garantujem vám, že niečo podobné ste doteraz ešte istotne nehrali! A teraz ak ma ospravedlníte, musím sa ísť "nabúrať" do jednej mimoriadne dobre zabezpečenej databázy. Držte palce, nech to nezmrvím! Blade... disconnected....


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012