20.03.2012 13:41, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 5
Game Expo - progresívny festival, alebo len výkrik do tmy?

Game Expo - progresívny festival, alebo len výkrik do tmy?

S potešením oznamujem, že rozhodne to prvé!

V dňoch 16-18 marec sa v Bratislavskom Istropolise konal v poradí už 4. ročník medzinárodného festivalu Game Expo. „Con“, ktorý sa od svojho vzniku teší rastúcej popularite, preto neunikol ani mojej pozornosti a tak som sa jedného krásneho sobotňajšieho rána „nalodil“ na leteckú linku menom IC a vyrazil na skusy do BA. Samozrejme, v okamih môjho príchodu už Game Expo bežalo na plné obrátky a preto nebol problém nepozorovane infiltrovať rady hráčov (hlavne mužského „etnika“), húfne postávajúcich okolo futuristického zjavu menom kinect, na ktorom dvojica sexi-báb predvádzala také niečo že pokus o tenis.

Už v prvotných okamihov mojej prítomnosti na pľaci som si ale všimol jeden navýsosť pozitívny trend – dnešná mládež sa nebojí dať najavo svoje zanietene pre digitálnu zábavu a skupinky hráčov, baviacich sa o tej ktorej hernej pecke, mi dávali len a len za pravdu. Avšak neboli to len mladí, ktorí sa prišli pozrieť na gamesy – svoje predsudky totižto dokázalo prekonať aj obrovské množstvo postarších jedincov, čo je vzhľadom na našu, v porovnaní so západom predsa len konzervatívnejšiu spoločnosť, naozaj obrovským úspechom. Úspechom, ktorý našu krajinu konečne posúva smerom k západnému svetu – už tu skrátka nežijeme v nostalgii a letargii, ale konečne hľadíme pred seba nebojíme sa „ochutnávať“ nové technologické plody súčasnosti.

Vrátim sa ale ešte na moment späť k Expu ako takému. Ako sa dalo očakávať, najväčší záujem hráčov smeroval nie len k nedávno vydanému handheldu PS Vita, ale taktiež aj k herným stojanom, na ktorých sa nehralo klasickými gamepadmi, ale nejakými inými perifériami. Ci už išlo o PS Move, Guitar Hero alebo Kinect, bolo skrátka vidieť, že ľudia sú dnes už trošičku zmlsanejší a keď môžu, tak si vyberú naozaj ten originálnejší variant. Osobne som sa napríklad stretol s výpravou portálu oldgames.sk, ktorá ukrutne bojovala s volantovo-pedálovým Gran Turismom a aj napriek deficitu v podobe ne-vlastnenia vodičáku zvádzala s týmto real-sim racingom viac než vyrovnaný boj. Mimoriadnemu záujmu sa taktiež tešil aj spomínaný kinect, pred ktorým sa ľudia striedali ako na bežiacom páse, pričom im ale vôbec nevadilo, že si na svoj „ťah“ musia nejakú tú chvíľku počkať. Skrátka, návštevníci sa prišli v prvom rade zabaviť a bolo to na mimoriadne pohodovej a odľahčenej atmosfére Conu poznať. 

Nakoľko sa ale Game Expo konalo súčasné s Anime Show, nemohol som si taktiež nevšimnúť ani tu a tam sa potulujúcu cosplay mládež, ktorá hlavne v prípade nežnejšieho pohlavia mala na sebe menej odevu, než by bolo na jej vek vhodným. Ale čo, nesťažoval som sa – dôvod bol totižto prostý: bol som veľmi rád, že sa ľudia neboja experimentovať s umením iných kultúr a rozhodne ich to tak (minimálne po stránke všeobecného rozhľadu) posúva v pred. Okrem japonských anime postavičiek, o ktorých som vedel menej než málo, sa ale sem-tam davom mihol aj nejaký ten veľký a poriadne nasratý vták (Angry Bird) či dokonca dobre nastylovaná družina z Dragon Ageu, takže minimálne na pohľad bola zmes návštevníkov naozaj pestrá. No a samozrejme, pokiaľ ste prišli v casual oblečení a mrzelo vás, že vyzeráte príliš všedne, mohli ste si v okolitých stánkoch kúpiť také množstvo doplnkov, tričiek, čapíc a boh vie čoho všetého ešte, že doma by vás následne nespoznala ani vlastná mať.  

Celkovo teda moju prvú výpravu na Game Expo nemôžem hodnotiť inak než kladne – obavy z malého počtu návštevníkov a s tým súvisiacich poloprázdnych chodieb sa ukázali byť zbytočnými a aj vďaka príjemne naladeným a zábavu hľadajúcim ľudom tie dva dni v Bratislave zbehli tak, že som čas ani nestíhal registrovať. Je preto nanajvýš dôležité, aby organizátori tento nádejný festivalový projekt nepochovali, ale pokračovali v nom aj v nasledujúcich rokoch. Ktovie – možno sa k nám raz prídu podívať aj také osobnosti, ako Peter Molyneux či Hideo Kojima. Viem, je to utopická myšlienka, avšak v dnešnom svete nie je nič nemožné! A ako vždy platí – nádej umiera posledná!


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Noxat23 nice 20. 03. 2012 18:09
chinaski :) 21. 03. 2012 08:40
Noxat23 Re: :) 21. 03. 2012 17:52
sidneckij cool 21. 03. 2012 20:31
DJ Reportáž na OldGames.sk 22. 03. 2012 17:31
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012