18.02.2012 12:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 1
Far Cry 3 – preview

Far Cry 3 – preview

V krutých mrazoch, ktoré naše územie v posledných dňoch sužujú, je predstava slnkom zaliatych pláží a nepreniknuteľných dažďových pralesov veľmi lákavá (rovnako ako výjav zasneženej krajiny v letných tropických teplotách). Asi práve preto pohľad na nový cinematic trailer z pripravovaného tretieho Far Cry tak rozprúdil vášnivé debaty medzi širokou verejnosťou. A čo sa o hre vie, okrem toho, že Ubisoft opäť dokázal, že by sa od neho malo učiť nejedno štúdio robiť tak technicky prepracované a pútavé videá?

Pohnutá história tejto značky sa začína pri svetoznámom nemeckom tíme Crytek, ktorý plánoval prvý diel Far Cry len ako technologické demo na predvedenie nového CryEnginu. Z tohto úmyslu sa nakoniec upustilo a to dalo vzniknúť vynikajúcej akčnej hre s otvoreným svetom a na vtedajšie pomery dych vyrážajúcou grafikou a realisticky spracovanou džungľou. CrytekUbisoft sa ale po čase rozkmotrili a Nemci teraz pod krídlami gigantu EA rozpracovali nemenej skvostnú sériu Crysis. Práva na Far Cry však stále držia žabožrúti z Ubisoftu a tí sa rozhodli v sérii pokračovať. Druhý diel nepripomínal, okrem názvu, pôvodnú hru ničím. Podivné africké dobrodružstvo bolo jednými zatracované, kvôli problémom technického charakteru a neustálemu okamžitému respawnu nepriateľov na už dobitých územiach, inými vyzdvihované za jeho výpovednú hodnotu o dnešných nespravodlivých pomeroch v rozvojových krajinách tretieho sveta.

Tretí diel sa teda vracia tam, kde séria začala, do džungle. To však netreba brať, ako krok späť, hra sa obohatila o kopec nových prvkov, mnohé by ste v produkte takéhoto razenia možno vôbec nečakali. Hlavný hrdina Jason Brody je štvanou zverou pre hromadu bláznov, ktorí nemajú problém vraždiť nevinných a na ostrove, kam náš protagonista pravdepodobne zašiel dovolenkovať, sú akýmisi zástupcami výkonnej moci. Na ich čele stojí ultraúchylný bastard Vaas. Táto postava sa vás nevedno prečo pokúša zabiť a pri tom vám recituje repliku o definícii šialenstva. Vaas nie je obyčajný záporák, akými je dnes už trh prekŕmený, je to pomerne inteligentný psychopat, ktorého myseľ je otrávená mocou robiť si čokoľvek sa mu zapáči. Do jeho rúk sa dostáva vaša priateľka a jej záchrana je vašou hlavnou motiváciou prežiť. Ako hovorí jeho dabér Michael Mando: „Vaas je jeden z tých ľudí, čo nerobia rozdiely medzi tým, čo si myslia, čo hovoria a čo činia.“ Takisto príbeh, ako sa táto postava vôbec v hlavách autorov zrodila, je veľmi zaujímavý. Spomínaný Mando totiž nemal náladu na klasické záporné postavy, a tak si na kastingu strihol trochu inú rolu, čím samozrejme neuspel. O pár týždňov na to mu však z Ubisoftu zavolali, aby sa vrátil, pretože ich jeho výkon zaujal natoľko, že prepracujú celý scenár hry.

Zážitok sa v prvých minútach hrania vôbec nebude niesť v duchu akčných hier, kde dostanete do ruky pušku a nepriatelia nech sa trasú. Brody uteká postrelený lesom, strata krvi a šok spôsobujú dezorientáciu, a tak sa zrak rozostruje, farby sú sýte a rôzne preludy nie sú výnimkou. Pár nadšencov si možno spomenie na hru Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth, ktorá bola priekopníkom takýchto prvkov. Zmetenému hrdinovi teda neostáva nič iné, ako nájsť urýchlene doktora. Toho zhodou náhod objaví, ale ani on nie je dvakrát ochotnou ľudskou bytosťou a na oplátku za ošetrenie rán mu musíte priniesť akési huby rastúce niekde v džugli.

A tak začína preskúmavanie zákutí tropického ostrova. Spracovaním nápadne pripomína ten z Crysis, občas je na prvý pohľad problém ich od seba rozoznať. Autori sa snažia do hry zapracovať prvok žijúceho ekosystému, čiže ľudskí protivníci nebudú jedinou hrozbou, okrem nich tu má vyhradené teritórium aj zopár exotických zverov a neváhajú si ho brániť. A keď sa dostaneme do stretov s ľuďmi nebude chýbať mnoho spôsobov, ako vyhrotené situácie riešiť. Hra podporuje, ako Rambo štýl, tak aj stealth prístup a rôzne kombinácie týchto dvoch. Keď pohnete rozumom, môžete sa zbaviť celej hrozby jednoduchým odvedením pozornosti na falošnú stopu, alebo použiť trebárs rogalo a celú skupinu nepriateľov preletieť. Fantázii by sa medze klásť nemali, no aj tak budú niektoré momenty skriptované. Autori to však nevzali klasickým štýlom, tak známym zo série Call of Duty a jednotlivé pripravené momenty môžete, ale aj nemusíte prežiť. Dané miesta však budú pôsobiť pre hráčov veľmi príťažlivo, ak teda budú mať dostatočného objaviteľského ducha. Napríklad systém jaskýň hneď v úvode bude ukrývať nejednu šachtu s prekvapením.

Čo by to bolo za Far Cry, keby si nedávalo záležať na audiovizuálnom spracovaní. Nový diel, podobne ako minulé dva, vyzerá dosť k svetu. Limity konzol, na ktoré sa objaví, však urobili svoje a hra nejaké revolučné spracovanie neposkytuje. Napriek tomu sa z pomerne zastaraného hardwaru podarilo vyžmýkať nádherné scenérie, len škoda tej do očí bijúcej podobnosti s počinom od Cryteku (na druhej strane, ako inak by aj ten tropický raj mal vyzerať). Bohatá zeleň, priezračne čisté more, biely piesok na plážach, to je len zopár atribútov, ktorými sa pýši vizuál tejto hry. Svetelné a časticové efekty sú takisto na úrovni, slnečné lúče presvitajúce cez listy paliem, alebo mohutné explózie a dym zdvíhajúci sa nad nimi, mnohých nechávajú s jazykom vyplazeným a sánkou povaľujúcou sa na zemi. Zo zverejnených gameplay videí je takisto očividné, že náplň misií je pomerne rôznorodá. Už spomínaný úvod s halucinogénnymi hubami sa napríklad odohrá úplne bez zbrane. Nebudú chýbať boje vo vrakoch lodí, unášanie vrtuľníkov, či ovládateľné dopravné prostriedky. Skeptici však namietajú, že to všetko je len pozlátko ukrývajúce neschopnosť autorov vytvoriť hlbší zážitok a pokračovanie sa stane ďalšou anonymnou hrou bez duše.

Far Cry 3 sa objaví na klasickú trojicu PC, Xbox 360 a PS3. Či pôjde o skvelú adrenalínovú zábavu, alebo len ďalšie mútenie vody naprázdno a dojenie slávnej značky, kým sa ešte dá, uvidíme šiesteho septembra. Ubisoft však uvádza, že sa poučil z chýb predchodcu a neplánuje ich zopakovať. Mnoho informácií si ešte stále nechal pre seba a pevne veríme, že pár tromfov mu zostáva aj do budúcnosti.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Ubisoft Montreal
Distribútor: Ubisoft
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 07.09.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
Connor Kennway Recenze 10. 08. 2012 12:11
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012