15.02.2012 15:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
Mass Effect 3 - prvé dojmy z hrania

Mass Effect 3 - prvé dojmy z hrania

Len prednedávnom sme si do detailov zhrnuli, čo nám prinesie tretí diel ságy Mass Effect a dnes sa k nemu vraciame. Bioware totiž dodržalo svoje slovo, že nám na sviatok zaľúbených predloží dlho očakávanú demoverziu. Ak ste ju ešte nestiahli a neužili si túto návnadu na vlastnej koži, pokúsime sa vám zhrnúť naše dojmy z nej.

Netrpezlivosť sa aspoň na čas uvoľnila po tom, ako ukazovateľ sťahovania dosiahol vytúžených 100% a náš Xbox začal načítavať úvodnú obrazovku hry. Pripojenie na servery EA nejakú tú chvíľu trvá, pretože nával je isto obrovský. Menu klasicky ukazuje jeden z terminálov na lodi Normandy, na virtuálnej obrazovke bez dlhého rozhodovania označujeme možnosť singleplayer. Tu nás čaká výber pohlavia hlavného hrdinu a prepracovaný systém tvorby jeho/jej výzoru. I keď klasický Shepardovský výzor daný tvorcami bol asi vždy najlepší, pri troche hrania sa s nastaveniami si môžete vytvoriť sympatického hrdinu podľa vlastných predstáv, ale častejšie to dopadne pohľadom na úplnú ohavu, po ktorej by ani pes neštekol (teda aspoň v tom našom prípade :). Nasleduje ponuka s výberom spôsobu hrania. Mód action dáva dôraz na akciu, rozhovory sú zastúpené cut-scénami. Role-play je klasický spôsob, kde je vyvážená akcia a RPG elementy a nakoniec je tu mód story, ktorý už podľa názvu zdôrazní príbeh a akčnú zložku zjednoduší. Po zdravej úvahe volíme role-play mód. Ďalej si vyberáme zo šiestich classov, menovite soldier, adept, engineer, sentinel, infiltrator a vanguard, všetci so svojimi typickými prednosťami a slabinami. Po dôkladnom pripravení postavy sa pustíme do samotného hrania, ktorého dĺžka sa pohybuje od trištvrte hodiny po hodinu a pol, v závislosti od vašich schopností, čo je pomerne slušné.

Demo zahŕňa dve pravdepodobne nijak nesúvisiace misie z plnej verzie. V prvej sa pozrieme na samotný úvod hry. Do deja vtrhneme in medias res, útok Reaperov na matku Zem sa práve začal. Aj keď bol Shepard suspendovaný zo svojej funkcie, velitelia sú si vedomí, že práve on je, vďaka svojim skúsenostiam, jedinou nádejou v boji proti tejto hrozbe, ďaleko vyspelejšej ako úbohí ľudia. Po krátkom rokovaní s ľudským koncilom a následnom úmrtí väčšiny prítomných, po jednej dobre mierenej rany od nepriateľského mechanického giganta, sa dostávame k ovládaniu Sheparda. Adrenalínový úsek na strechách futuristického mesta odhaľuje, že až tak veľa sa v koncepte série nezmenilo. Ovládanie je zachované presne tak, ako ho už dôverne poznáme, šprint, krytie sa, preskakovanie bariér a kontextové akcie sú vykonávané intuitívne tlačidlom A, čo prekvapivo neprekáža a len málokedy sa stane, že by postava vykonala niečo iné, ako ste zamýšľali (napriek tomu sa to v malej miere občas stane, čo vyhodí zo sústredenia). Ovládanie jednoducho prejde do krvi snáď ešte skôr, ako vôbec začnete hrať a to sa počíta.

Ale späť k náplni hry, spolu s vaším nadriadeným Andersonom zisťujete, že v boji proti obrovskej invázii nemá ľudstvo osamote žiadne šance, a tak sa Shepard, po pár prestrelkách a filmovo deštruktívnych momentoch, opäť ocitá na palube lode Normandy s vrátenou hodnosťou a úlohou zmobilizovať čo najviac mimozemských rás na pomoc ľuďom. Hrdina sa do misie hrdo vydá a ostáva už len výhľad na scenériu plnú smrti a strojov ničiacich všetko v ceste, kým obrazovku nepretne logo tretieho dielu.

Druhá misia pôsobí oveľa „komornejším“ dojmom ako spektakulárny úvod, to však neznamená, že by bola menej akčná, práve naopak. Z planéty známej rasy Salarianov (patrí k nim doktor Mordin) má Shepard vyzdvihnúť samicu Kroganov, čím by ste si ich obrátili na svoju stranu. Vyjednávania so Salarianami nie sú problém, samicu by mu vydali hneď, ale nie ste jediní, kto sa o ňu zaujíma. Ďalší známi, spoločnosť Cerberus, tentoraz nie je tak priateľsky naladená, ako minule a zajatca sa snaží zlikvidovať. Ich motivácia je neznáma aj Shepardovi. A tak nezostáva nič iné, ako si to s nimi na férovku vybaviť (no, ono to až tak fér nie je, keďže vy ste na planéte s trojčlenným týmom a vojakov Cerberu je niekoľko desiatok). Tu hra ukazuje svoju klasickú tvár, prechádzate systémom koridorov a pomaly sa zbavujete nepriateľov. Takisto si v obmedzenej miere prezriete aj pripravovaný systém rozdeľovania skillov v stromovej štruktúre, pričom jednu položku môžete vylepšovať viackrát. Dôjde aj na boj s bossom a demo pomaly končí.

Mass Effect 3 je teda jasný príslušník série a príliš sa tu neexperimentovalo, všetko je tam, kde by ste to hľadali. Kooperatívny multiplayer je tu zastúpený takisto, ale prístup k nemu je obmedzený. Tí, čo si zakúpili kópiu Battlefield 3 majú výhodu v tom, že sa doňho môžu pustiť už teraz, ostaní si počkajú do piatku. Ako sme spomínali v preview, grafika neprešla takmer žiadnymi zásadnými zmenami, ale aj tak vyzerá priam skvostne, autori sa spoliehajú na prepracovanejší dizajn úrovní. Výber zbraní tiež neodkryl nejaké novinky v arzenále.

Demoverzia tretieho dielu splnila očakávania a navnadila nás na plnú verziu ešte viac, ako videá, screenshoty a všetky informácie od autorov. Deviateho marca ju máme tu (v Severnej Amerike už šiesteho), zatiaľ môžeme oprašovať spomienky na staršie diely, alebo hrať dokola toto demo, ak teda nemáte nič lepšie na práci.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: BioWare
Distribútor: Electronic Arts
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: RPG
Dátum vydania: 09.03.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012