14.02.2012 20:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
Alan Wake's American Nightmare - preview

Alan Wake's American Nightmare - preview

Alan Wake to nikdy nemal ľahké. Jednak sa romantická dovolenka v mestečku Bright Falls na severe USA s manželkou Alice premenila na hotové peklo, kde si ich podali jeho najtemnejšie vízie (čo je pri spisovateľovi hororov pomerne dosť veľký problém), na druhej strane o toto rozhodne pozoruhodné dobrodružstvo prekvapivo mnoho hráčov neprejavilo záujem. A to sa zas nepozdávalo vydavateľovi Microsoft Games, ktorý do projektu nalial celkom slušný balík peňazí...

Otvorený záver však od začiatku veštil pokračovanie. Budúcnosť hry stojí teda na hrane a záchranným manévrom autorského štúdia Remedy je chystaná PC verzia a aj akýsi spin-off série nazvaný American Nightmare.

A práve ten si v nasledujúcich riadkoch priblížime, aby sme sa už o necelý týždeň (presnejšie 22hého februára) do samotnej hry pustili s vedomím, do čoho vstupujeme. Príbeh sa točí okolo mladého Alana, ktorý pracuje na scenári k seriálu Night Springs o istom arizonskom mestečku (ak ste pozorne hrali pôvodný titul, pravdepodobne ste pár dielov videli). Ako Alan postupuje s prácami, klasicky sa dostáva priamo do víru svojich vlastných zvrátených predstáv v snoch, ktoré sa pomaly prekrývajú s realitou. Po meste sú rozhádzané listy s jeho vlastným rukopisom, ktorý prezrádza a objasňuje nasledujúce dianie. Nevyhnete sa ani pomerne trhlým postavám, na čele s hlavným antagonistom Mr. Scratchom (akýmsi záporným alter egom hlavného hrdinu) a nebudú chýbať ani klasickí nepriatelia posadnutí temnotou. Aj keď sa pôvodne uvažovalo o čisto arkádovom akčnom titule, nakoniec sa podarilo presadiť aj príbehovú zložku, ktorá zaberie tak možno tretinu celého hracieho času, čo sa síce ani náhodou nepribližuje k pôvodnému Alanovi, kde hral príbeh, emocionálne prežívanie hlavného hrdinu a jeho vzťah s manželkou hlavné husle, ale stále je na scenári podpísaný skvelý Sam Lake a jeho meno slúži ako dostačujúca záruka kvality. Inšpiratívnym zdrojom boli podľa doteraz zverejnených trailerov pravdepodobne psychothrillery od Davida Lyncha, kde často ani srnka netuší, čo sa to na plátne vlastne odohráva. Podobne, ako minule však snáď nebudú zahanbení ani páni Stephen King, či H. P. Lovecraft. American Nightmare pôsobí veľmi sugestívnym dojmom.

Ako sme sa stihli presvedčiť minule, Alan je, napriek umeleckej duši, schopný bojovať o svoj život do posledného dychu a nestráni sa použiť ani brutálnu palebnú silu a ešte brutálnejšiu pracovnú baterku. Nepriatelia sú totiž pomerne odolní voči fyzickému násiliu, kým z nich nevyženiete temnotu, ktorá nad nimi drží svoju ochrannú ruku a to sa nedá inak, než svetlom. I keď táto procedúra vyznievala na papieri veľmi originálne, v skutočnosti sa ukázalo, že môže veľmi ľahko prejsť do stereotypu. A to chcú autori náležite napraviť. V prvom rade sa rozšíril zbraňový arzenál, do rúk sa vám, okrem klasických kúskov známych z minula, dostane napríklad klincovačka, ktorá svojou kadenciou smelo nahrádza uzi a pripomenula nám iný skvost od Remedy, nesmrteľného Maxa Payna. Takisto sa objavia aj nové druhy nepriateľov, medzi nimi vyniká chlapík, rozdeľujúci sa po strete so svetlom na dvoch, síce slabších, ale na druhej strane rýchlejších protivníkov. Zo zverejnených screenshotov je takisto zrejmé, že tentoraz sa nebudeme stretávať len s humanoidnými nepriateľmi, ale stretneme sa taktiež s akýmisi prerastenými pavúkmi. Hororový ráz pôvodnej hry sa takmer úplne vytratil a nahradil ho čistokrvný adrenalín. Na mieste je otázka, či je vôbec celkový koncept Alana Waka na niečo také pripravený. Videá na nás predsa len pôsobia dosť rozpačitým dojmom a takisto nás napĺňajú pochybnosti, či budú skalní fanúšikovia pôvodnej hry tomuto nápadu naklonení.

Takisto nepreniknuteľné lesy, bez ktorých by sme si originál nevedeli predstaviť sú nenávratne preč. Arizona vládne rozľahlými púštnymi lokalitami, čo opäť hrá do karát frenetickej akcii, v pustom kraji na vás tak ľahko nikto spoza rohu nevybehne. Opäť sa nemôžeme ubrániť dojmu, že prostredie je proste oveľa prázdnejšie a neponúka ani zďaleka tú nádhernú prírodu, ktorou nás ohúril prvý diel. Celá hra pôsobí oveľa „explozívnejšie“, v jednej úrovni dokonca dopadne na mesto satelit priamo z obežnej dráhy. Autori jednoducho popustili uzdu svojej fantázie a my sa obávame, že až príliš. Na druhej strane, surrealistické výjavy z dvojice DLC prídavkov, Signal a Writer, takisto čerpali práve z Alanovho nepokojného podvedomia a rozhodne to nebolo na škodu. Preto predčasné súdy odložíme nabok a spomenieme napríklad, že košeľa a džínsy, nášmu hrdinovi určite svedčia viac, ako ošúchaný kabát, ktorý počas celého päťdňového trvania predchodcu zo seba nedal dole.

Čím si možno podkopávajú nohy sami autori je spôsob distribúcie. American Nightmare vôbec nevychádza v klasickej krabicovej verzii a bude dostupný len na stiahnutie na Xbox Live Arcade. Majitelia ostatných platforiem si môžu ísť pískať, ale PCčkári vedia, že práve teraz sa k nim valí bomba v podobe vymodlenej pôvodnej hry (ktorá sa krabice prekvapivo dočká). Tá zbiera kladné ohlasy a prináša prakticky celý zážitok aj so spomínanými doplnkami vo vylepšenej grafike. Aj keď American Nightmare na prvý pohľad vyzerá, ako keby nemal s Alanom Wakom nič spoločné, veríme, že Remedy si je plne vedomé, na čom to vlastne pracovalo a ponúkne nám poriadnu porciu nie až tak vážne branej zábavy. Nemá totiž na výber, budúcnosť spisovateľa v mnohom od (ne)úspechu tohto spin-offu závisí.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Remedy
Distribútor: Microsoft
Vychádza na platformy: Xbox 360
Žáner: Akčné
Dátum vydania: 22.02.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012