12.02.2012 16:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
The Last of Us - preview

The Last of Us - preview

Staré známe príslovie hovorí, že napriek všetkému si každý z nás niekde v hĺbke svojej duše tajne želá zombie apokalypsu. No teda, možno to nie je staré, ani známe a už vôbec nie príslovie, ale (nielen) moderná popkultúra sa bez nemŕtvych bytostí bažiacich po obsahu našich lebiek nezaobíde. A výnimku v tomto prípade netvoria ani vývojári zo svetoznámeho štúdia Naughty Dog, ktorí po zavŕšení skvostnej trilógie Uncharted nezaspali na vavrínoch a predložia nám vlastný pohľad na túto dnes už pomerne otrepanú tému.

Autori však hneď od začiatku dávajú na známosť, že v tomto prípade nepôjde o klasickú šablónovitú akčnú hru, v ktorej je vašou hlavnou motiváciou čo najkrvavejší masaker úbohých chodiacich mŕtvol (po vzore nedávneho hitu Dead Island). Na druhej strane, ale nečakajte ani pohľad na veci z druhej strany barikády, ako napríklad v neprávom zabudnutej komediálnej zvrhlosti Stubbs the Zombie. A o čo to tu vlastne pôjde? Ak ste niekedy čírou náhodou začuli o hube druhu Ophiocordyceps unilateralis, pravdepodobne niečo tušíte o jej účinkoch na juhoamerické mravce. Huba totiž parazituje na jedincovi, ktorý sa jej pôsobením stáva nebezpečným a útočí na svojich súkmeňovcov a aby toho nebolo málo, ostatní sa veľmi ľahko nakazia. V univerze hry sa táto nákaza „prekvapivo“ rozšírila aj na ľudí, a tak sa z nich stali bezmyšlienkovité stvorenia útočiace jeden na druhého. Ešte stále máte pocit klišé a vrcholnej neoriginality? Nie ste sami, ale pokračujme a priblížme si zápletku, ktorá sa bude odohrávať na popredí takmer vyľudneného sveta.

Hlavným protagonistom je drsný chlapík Joel, s tajomnou a temnou minulosťou. Už na prvý pohľad je jasné, že nie je klasický kladný hrdina, ale má na rováši veľa pomerne nepekných skutkov. Druhou, nemenej dôležitou, ale celkom určite nehrateľnou, postavou je Ellie, 14-ročné dievča, ktoré nikdy nevidelo svet bez nákazy. Joel ju z nejakého zatiaľ neznámeho dôvodu unesie z karanténnej zóny v Bostone, čím si proti sebe poštve miestnu armádu a neskôr sa rozhodne jej zbaviť, ale jeden z jeho priateľov ho tesne pred smrťou požiada, aby sa o ňu postaral a neopúšťal ju. A tak sa začína hlavná dejová línia, v ktorej má byť ukrytá najväčšia sila Last of Us. Joel si totiž k Ellie vypestuje takmer otcovský vzťah a ich spoločná interakcia je to, na čom bude stáť a dúfame, že nie padať, celý zážitok z hry. Hneď na úvod sa naša dvojka vyberie z Bostonu, kde sú stíhaní ozbrojenými jednotkami, do Pittsburghu. Prečo? To je takisto ešte neznáme.

A aký bude samotný gameplay? Čo budeme v úlohe statného Joela prežívať? To ešte stále halí rúško tajomstva, ktoré nám autori z Naughty Dog zatiaľ len veľmi jemne poodhrnuli. Isté je, že nepôjde o žiadnu šialene krvavú akciu, ale na prvom mieste budú emócie hlavných postáv a ich preskúmavanie opustených veľkomiest. Je potvrdené, že sa budete pohybovať po viacerých amerických mestách na východnom pobreží, čím sa snáď vyhneme stereotypu v prostredí. Veľká pozornosť sa neprikladá dokonca ani na klasickú survival hororovú stránku. Vaše exploratívne chúťky by teda mali byť spoľahlivo ukojené, pretože majestátne ulice, bulváre a námestia ukrývajú nejedno prekvapenie. Zaujímavo znie myšlienka, že hra bude takmer absentovať klasické logické pasáže a v skutočnosti bude každá úroveň akousi hádankou, ktorú bude treba rozlúsknuť. V praxi si to zatiaľ celkom dobre nevieme predstaviť, ale nápad je to natoľko ambiciózny a podnecuje našu fantáziu, že si nedovolíme zapochybovať a pripustiť, že by to v konečnej verzii bolo inak.

A čo v prípade, že k súbojom na život a na smrť nakoniec dôjde? Súbojový systém sa chce držať čo najväčšieho realizmu, a tak vás veľmi jednoducho môže odpraviť aj jediná guľka, podobne, ako vašich nepriateľov. Bojovať samozrejme nebudete len s príslušníkmi nakazenej populácie, ale aj s klasickými protivníkmi z rád zdravých ľudí, nakoľko sa preživší rozdelili do niekoľkých frakcií. Zaujímavosťou je, že úplne vypadne dnes už pomerne povinný systém automatického liečenia a nahradí ho opäť liečenie pomocou klasických medicínskych balíčkov, takisto v snahe zachovania uveriteľnosti. Podľa slov autorov je umelá inteligencia schopná vyhodnocovať vaše správanie veľmi autentickým spôsobom, keď napríklad zlikvidujete istú časť skupiny nepriateľov, zvyšných prepadne strach a viac sa kryjú a snažia sa ochrániť si životy. Taktiež sa myslelo na vybalansovanosť akcie, ak teda používate zbraň na blízko, nepriatelia sa na vás veľmi pravdepodobne budú vrhať s podobnými kúskami. Veľkou neznámou zostáva Ellie, ale tá by sa podľa autorov vôbec nemala podpletať pod nohy a rozhodne by nemalo byť cieľom jednotlivých misií jej eskorta do bezpečia. Napriek jej krehkému vzhľadu sa vie celkom dobre oháňať sekerou a nie je vylúčené, že občas do svojich rúk vezme aj nejakú tú strelnú zbraň.

Last of Us by podľa všetkého mal byť aj ukážkový audiovizuálny zážitok. Hra pochopiteľne beží na engine Uncharted, ktorý je sám o sebe veľmi kvalitný a v tomto prípade má byť ešte vylepšený. O hudobnú stránku sa stará skvelý Gustavo Santaolalla, už ocenený Oscarom. Hru si vypočujeme, vyobdivujeme a samozrejme zahráme najskôr koncom tohto roka na platforme Playstation 3 a dovtedy nám zostáva dúfať, že nás budú vývojári naďalej kŕmiť výživnými informáciami o projekte, ktorý by sa mohol stať ich najväčším dielom. Skepticizmus je však aj tak namieste, keďže latka je postavená veľmi vysoko.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Naughty Dog
Distribútor: SCEE
Vychádza na platformy: PS3
Žáner: Akčné adventúry
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012