05.02.2012 14:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
The Darkness 2 – prvé dojmy z hrania

The Darkness 2 – prvé dojmy z hrania

Zabudnúť na hriechy minulosti zvykne bývať ťažké. Svoje o tom vie aj Jackie Estacado, ktorého, chudáka, kedysi postihla samotná Temnota. Napriek tomu, že prekliatie svojho rodu dokázal na čas potlačiť, zlo a chuť zabíjať v ňom opäť ožívajú v pokračovaní akcie The Darkness. Jej nesporné kvality sme vďaka hrateľnej ukážke na vlastnej koži okúsili aj my.

Autori úspešného herného Riddicka pripravili koncom roka 2007 pre všetkých fanúšikov hororu (a silné nátury zároveň) akciu The Darkness, ktorá si našla cestu exkluzívne ku konzolovým hráčom. Jednalo sa o skutočne podarený mix FPS, brutality a zaujímavého príbehového pozadia, ktoré nám priblížilo osud Jackieho Estacada. Ba čo viac, u kritikov prešla hra vo väčšine prípadov na výbornú. Druhý diel tak prichádza po 4-ročnej pauze s radou zmien a noviniek.

V prvom rade, o The Darkness 2 sa stará nové štúdio Digital Extremes (zodpovedné napríklad za PC verziu BioShock 2 či akciu Dark Sector), zatiaľ čo ich kolegovia zo Starbreezu momentálne makajú na vzkriesení značky Syndicate. Po druhé, pokračovanie temnej akcie je okrem konzol pripravované aj pre PC. A po tretie, keďže už pôvodná hra bola inšpirovaná rovnomenným komiksom, tvorcovia v druhom diely prehĺbili komiksové vyznenie hry grafickým, tzv. kresleným noir štýlom (ale o tom potom). Kde však zmena nenastala, je na poste scenáristu. Paul Jenkins, preslávený predovšetkým spoluprácou s Marvelom (podieľal sa na rôznych významných komiskoch vrátane avizovanej série The Darkness), sa vracia, aby nám predostrel ďalšie Jackieho krvavé dobrodružstvo. Samotná hrateľná demoverzia je síce akýmsi zlepencom, na ktorý v aktuálnej podobe v plnej hre nenarazíme, každopádne ponúka pohľad na úvodné krôčiky v koži hlavného hrdinu.

Od udalostí prvej Temnoty ubehli 2 roky a Jackie stále nemôže zabudnúť na svoju lásku Jenny. Už len v 30-minútovom deme narazíme na niekoľko krátkych flashbackov s Jenny v hlavnej úlohe. Náš tmavovlasý hrdina s hrôzostrašným tajomstvom sa však za ten čas stihol vyformovať na pozíciu Dona v mafiánskej rodine Franchetti. A práve keď to mal namierené k dvom slečnám sediacim pri jeho stole, odrazu ho doslova dobehli tiene minulosti. Presná rana do temena jednej z prisediacich dokonale vydesila preplnenú reštauráciu, v ktorej sa úvod dema odohrával. Jackie sa ani nenazdal a cez okno pred ním preletela dodávka, ktorá mu dochrámala nohu a tým ho značne hendikepovala. Prepad reštaurácie nemalo na svedomí nič iné než Bratstvo na čele s Victorom Valentom, ktorý pomýšľa nad zmocnením sa Temnoty. Po krátkej prestrelke a výbuchu unikajúceho plynu, ktorý samozrejme nikto okrem hlavného protagonistu neprežil, sa začína ozývať Jackieho prekliate druhé ja – Temnota, ktorú napokon musí vypustiť.

V momente sa z neho stáva monštrum s dvoma vyrastajúcimi krkmi s hadími/dračími hlavami, ktoré vyzerajú skutočne démonicky. Svoje využitie nájdu, ako inak, predovšetkým na efektné zabitie nepriateľov. Pravé chápadlo je niečo ako šabľa, ktorou sa môžete oháňať pred sebou a kaličiť jedného člena Bratstva za druhým. Z vlastnej skúsenosti potvrdzujeme, že sa skôr zíde na krátkodobé omráčenie alebo oslabenie. Ľavé chápadlo nájde o čosi väčšie uplatnenie a to hlavne vďaka možnosti chytať ním rôzne predmety vrátane samotných protivníkov. Smiete ním vytrhávať dvere z áut, ktoré následne využijete ako štíť či zbierať porozhadzované tyče, trámy a ďalšie „špendlíkovité“ objekty, ktoré následne triafate po nepriateľoch. Spojením Jackieho temných zbraní získate napokon možnosť akejsi popravy, t.j., že protivníka schmatnete do ľavej hlavy, zatiaľ čo pravou spustíte proces oddelenia hlavy od zvyšku tela, prebodnutia skrz hrudnú kosť (čo pripomína rodenie Votrelca) alebo najbrutálnejšieho spôsobu – roztrhnutia napoly. Rating 18+ hre jednoducho pristane.

Chápadlá sú ale skôr doplnkom k základnej výbave strelných zbraní. Keďže máte možnosť niesť v každej ruke jednu (pištole, „uziny“, alebo kombináciu oboch), dokopy sú k dispozícii až štyri smrtiace nástroje. Používať pritom môžete pri troške šikovnosti všetky naraz. Nám sa osvedčila taktika používania strelných zbraní na diaľku a porciovanie nepriateľov chápadlami na blízko. Aby hráč nemal stále pocit, že hrá čistokrvnú bezhlavú akciu, levelovanie postavy na základe vylepšovania schopností, nutnosť ničiť svetlá a strety s Darklingmi zostali zachované. Aby sme boli konkrétnejší, Temnota neznáša akékoľvek zdroje svetla, ktoré ak nezničíte, jednoducho vás pripravia o chápadlá. Na rozdiel od pôvodnej hry, tentoraz sa v deji objaví predovšetkým jeden úhlavný Darkling, Jackieho pomocník, ktorý odpútava pozornosť nepriateľov a prezrádza skryté miestnosti. Darkling má svojský zmysel pre humor a sme skutočne zvedaví, čo všetko postvára v plnej hre. Demo ďalej zaujme striedaním úrovne v reštaurácii a krátkymi nehrateľnými ukážkami z prostredia vypočúvania Jackieho Bratstvom, ktoré vrcholí vskutku šokujúco. Čo je na prežitie najdôležitejšie, je získavanie sŕdc. Žiadnu romantiku za tým nehľadajte, máme na mysli skutočné ľudské srdcia, ktoré Jackie neľútostne vytrháva ľavým chápadlom z mŕtvych nepriateľov.

Poďme k spomínanému spracovaniu, ktoré dostalo skutočný komiksový nádych. Vcelku pohľadná grafika je doplnená ručne maľovanými vsuvkami, ktoré sú síce menej výrazné než v takom Borderlands, no dodávajú hre veľmi zaujímavé poňatie. Prostredie má len akoby taký jednoduchý náznak kresieb, obrysy postáv sú zato viditeľne obtiahnuté výraznejšou čiernou. Zvukový doprovod hýri všetkými strašidelnými melódiami + neodmysliteľnými „deathmetalovými“ hláškami Temnoty.

Čo povedať na záver? Snáď len toľko, že pacifisti budú hru zo srdca neznášať. Čo sa ale týka fanúšikov pôvodného dielu, tým len odkazujeme, že druhá Temnota má slušne našliapnuté zlepšiť nevýrazný začiatok roka po stránke videohier. Či predčí kvality jednotky, to zatiaľ visí vo hviezdach. Otázky sa vynárajú predovšetkým okolo podania príbehu, ktorý nám táto testovacia verzia podala skutočne drsným spôsobom.


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: Digital Extremes
Distribútor: 2K Games
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: FPS
Dátum vydania: 10.02.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012