31.01.2012 16:00, Lukáš "Dolno" Dolniak, Komentárov: 0
Mass Effect 3 - preview

Mass Effect 3 - preview

Spisovatelia sci-fi, filmoví scenáristi, herní vývojári, či kopa anonymných fantastov, tých všetkých spája jedna predstava, že vesmír je nepokojné miesto, kde číhajú hrozby, také nepredstaviteľné, že aj islamské opisy pekla pri nich vyznievajú, ako rozprávky pre malé deti. Ale tam, kde striehne nebezpečenstvo, sú samozrejme vždy aj hrdinovia, ktorí sú pripravení s ním bojovať a nevzdajú sa za žiadnu cenu.

A jedným z nich je aj spectre Shepard, hrdina novodobej hernej ságy Mass Effect. Či už sa na túto značku pozeráte s obdivom, alebo (a v tom prípade vás celkom dobre nechápeme) vás vôbec nenadchýna, jedno jej uprieť nemôžete - séria je svetovým fenoménom, ktorej sa nevyhýba prakticky žiadne moderné informačné médium, či už ide o knihy, komiksy a v neposlednom rade aj televízne správy (viď. kontroverzné reportáže americkej televízie FOX). A zavŕšenie príbehu sa pomaly, ale isto blíži.

Nebudeme zbytočne zdržovať opismi celej histórie značky a rovno sa pustíme do líčenia zápletky nového dielu. Ak ste teda nežili posledných pár mesiacov pod skalou, tak ste pravdepodobne počuli o tom, že rasa Reaperov, ktorá bola dlhé roky považovaná vo vesmíre za vyhynutú, sa vracia, aby sa ako nájazd kobyliek prehnala obývanou časťou galaxie. A výnimkou v tomto prípade nebude ani matka Zem, dodnes v sérii neobsadená. Na popredí tejto pomerne triviálnej zápletky sa odohráva asi ten najvyhrotenejší politický súboj v histórii ságy. Aj keď vyhlásenie, že Shepard bude v tomto diely viac diplomat, ako vojak, by bolo až príliš odvážne a nedostatočne by to vystihlo povahu tretieho pokračovania, rozhovorom s rôznymi významnými politickými predstaviteľmi jednotlivých rás sa venuje oveľa väčší priestor, ako doteraz. Veľmi zaujímavým je systém, ktorým hra vyhodnocuje vaše počínanie, príbeh sa bude dynamicky prispôsobovať každému vášmu kroku. A keďže ide o záverečný diel (je oficiálne potvrdené, že toto bude posledné stretnutie so Shepardom) v momentálnej trilógií, môže hra viesť aj k rôznym zakončeniam, jedno z nich bude skutočne zlé a galaxia padne do rúk Reaperom. Označenie inteligentné akčné RPG sadne k tretiemu Mass Effectu, ako uliate, keďže sa neustále musíte rozhodovať s kým budete dobre vychádzať a podľa hesla „nemôžeš byť priateľom s každým“ aj vaši spojenci majú nepriateľov, s ktorými logicky bratríčkovať nemôžete. Ako tento systém bude fungovať v praxi nevieme, ale po skúsenostiach z minulosti sa takmer stopercentne nemáme čoho obávať. Okrem iného má teraz na Sheparda ťažké srdce aj spoločnosť Cerberus, na čele so záhadným Illusive manom, ktorá ho v dvojke oživila a stála na jeho strane. Aká je ich motivácia je zatiaľ neznáme.  Opäť nebude chýbať možnosť načítania si uložených pozícií z minula, a tak vtrhnúť do sveta, ktorý ste kedysi sami pomohli vytvoriť s vaším originálnym hrdinom/hrdinkou. Nemusíte však zúfať, že by ste sa v príbehu stratili, ak vám predošlé diely unikli. Autori robia všetko pre to, aby bol dej zrozumiteľný aj pre nováčika, nebude chýbať zhrnutie predchádzajúcich udalostí a takisto v prípade, že vám niekto pripomenie nejakú príhodu z minulosti, budete schopní odpovedať jednoducho: „nie, nespomínam si.“

A keď vám už budú tie zložité konšpirácie liezť na mozog, môžete si vydýchnuť. Väčšiu časť hry totiž bude tvoriť čistá a nefalšovaná akcia. S pokrikom „kill that bastards“ sa budete vrhať do súbojov s vesmírnymi potvorami, tak, ako ste si to obľúbili minule, o to fanúšikov predsa nemôžu autori ochudobniť. V tomto smere zapracovali pomerne veľa nových prvkov. Podobne, ako minule, si tvorcovia stále uvedomujú, že príliš mnoho RPG elementov spomaľuje hranie, ale tentoraz to nebude príklon len k jednostrannej akcii. Pridaný bol akýsi rozvetvenejší strom schopností, z ktorého si budete môcť vyberať aj viackrát v prípade jedného skillu a tým zvyšovať jeho silu. Samotná akcia bude obohatená o prvok rôznych  zásahových zón na jednotlivých nepriateľoch, aj keď už aj doteraz život protivníkov ubúdal rýchlejšie, keď dostávali zásahy priamo do hlavy, tentoraz už bude konečne citeľnejší rozdiel aj v tom, keď niekoho trafíte raz do hrude, inokedy do nohy. A najhorúcejšou novinkou pre majiteľov Xboxu 360, respektíve Kinectu, je hlasové ovládanie hry. To v praxi vyzerá, že máte klasicky v rozhovore výber replík, ktoré môže Shepard použiť a vám stačí danú vetu skrátka nahlas prečítať. No ehm... ono, podľa nás to stlačenie dvoch tlačidiel na gamepade, zabralo nielen menej času, ale aj jednoznačne určovalo, čo chceme vlastne vybrať za možnosť. Nechceme maľovať čerta na stenu, ale nahlodáva nás červík pochybností, či Kinect bude našu obmedzenú anglickú výslovnosť interpretovať správne. Tu si radšej vystačíme s klasickým gamepadom. Kde by sa možnosť ovládania hlasom celkom hodila a vyzerá veľmi lákavo, je priame zadávanie úloh spolubojovníkom počas akcie. Táto featura naopak hru zdynamizuje a ušetrí čas.

Mass Effect 3 bude nepochybne extrémna lahôdka pre oči. Takmer každý doteraz vypustený trailer ukazoval nejaký epický moment, skrátka neopakovateľné kúzlo hier od Bioware tu hrá hlavné husle a dosahuje takmer absolutórium. Aspoň tak sa vyjadril hlavný tvorca Ray Muzyka v každom z doteraz podaných interview. Hra pobeží na vylepšenom engine minulého dielu, ktorý sa využil napríklad v Playstation 3 verzii dvojky. Ak sa ale tešíte na vyspelé grafické orgie, ktoré ste doteraz nemali možnosť na vašich monitoroch/televízoroch vidieť, musíme vás jemne sklamať. Hra je, čo sa týka grafického spracovania, takmer totožná s minulým dielom (ktorý však sám o sebe vyzeral vynikajúco). Naše zrakové vnemy budú dostatočne podporené aj sluchovými. O hudobnú zložku sa totiž stará predovšetkým dvorný skladateľ režiséra Darrena Aronofskeho, Clint Mansell (zložil hudbu napríklad k filmom Čierna Labuť, Fontána, Rekviem za sen), a tak sa snáď môžeme tešiť na soundtrack par excelence.  Očakávania fanúšikov sú obrovské, autor článku osobne zažil rozhovor asi dvanásťročného chlapca so zamestnancom EA o tom, aká veľkolepá tá bitka na Zemi bude :)

V Mass Effect 3 bude samozrejme zastúpený aj multiplayer a to v skutočne nemalej miere. Ten je reprezentovaný kooperatívnou kampaňou pre štyroch hráčov. Táto časť hry má špeciálne nadizajnované misie, ktoré napríklad zahŕňajú dobývanie nepriateľských pevností. Nebude tu na výber žiadna z príbehových postáv, ale hráči si sami vytvoria vlastných hrdinov. Okrem ľudí budú na výber aj mimozemské rasy, ako asari, krogan, drell, či turiani, každá so svojimi špecifickými schopnosťami. Úspechy v multiplayeri budú mať dopad, aj na hru jednotlivca, pretože mu pomôžu dosiahnuť jeden zo šťastných koncov. Podľa autorov to však nie je jediný spôsob, ako sa k nemu dostať, ak sa budete v singleplayeri dostatočne snažiť, podarí sa vám to aj bez dohrania co-opu.

Ak patríte k fanúšikom online distribučných služieb, mali by ste zbystriť. EA totiž, v rámci podpory svojho systému Origin, nedovolí distribúciu cez obľúbený Steam. Dokonca, aj keď si hru zakúpite v krabicovej podobe, budete nútení si ju na Origine zaregistrovať, čo zas také prekvapujúce nie je. Veľmi lákavo vyzerá limitovaná edícia, ktorá iste poteší vášnivých zberateľov. Už pomerne klasický steelbox zahŕňa soundtrack, 70 stranový artbook v pevnej väzbe, jeden zo série Mass Effect komiksov, nášivku s logom hry a kopu ingame bonusov, ako nové zbrane, či odev pre hlavného hrdinu/ku. Autori už teraz vyzývajú, aby ste si limitku predobjednali a neukrátili sa tak o hodnotný materiál, pretože počet kusov je skutočne obmedzený (ak vám to teda za tie peniaze stojí).

Záverom podotkneme, že hra vychádza na známe trojkombo PC, Xbox 360 a Playstation 3. Už čoskoro nás ľudia z Bioware navnadia demoverziou, dátum jej vydania je stanovený na sviatok svätého Valentína, snáď aby zmiernili modernú „forever alone“ mániu. Plnú verziu si užijeme ani nie mesiac na to, deviateho marca. Vyvrcholenie putovania neohrozených hrdinov za záchranou celej galaxie v tomto prípade určite nebude klišé a aj keby to z nejakého neznámeho dôvodu dopadlo fiaskom, herný svet bude na Mass Effect 3 spomínať ešte poriadne dlho.


Lukáš "Dolno" Dolniak
viac článkov autora

Výrobca: BioWare
Distribútor: Electronic Arts
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Žáner: RPG
Dátum vydania: 09.03.2012

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.2 / 10
(Hodnotení: 6)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012