23.01.2012 00:05, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 10
USA majú zjavne radi komunistické režimy

USA majú zjavne radi komunistické režimy

SOPA je toho viac než rukolapným dôkazom!

Vyzerá to tak, že cenzúra nám z nášho sveta len tak skoro nezmizne. Ak aspoň okrajovo sledujete dianie okolo hier, istotne teraz viete, na čo narážam. Áno, reč je v tomto prípade o neslávne známom US zákone zvanom SOPA (Stop Online Privacy Act), ktorý má za úlohu chrániť duševné vlastníctvo severo-amerických občanov aj za cenu obmedzenia slobodného prístupu k informáciám. Samozrejme, z pohľadu človeka, ktorého digitálny produkt sa nelegálne ocitol na nejakom Kamčatskom no-name portáli, je podpora zákona viac než logickou, ale čo ak mi niekto zablokuje stránku len preto, že som v zozname obľúbených songov uviedol krátke úryvky z nich?

SOPA totižto nie je len tak obyčajným útokom proti pirátom - jej dopady naplno pocítia aj absolútne nevinní ľudia, ktorí nikdy v živote nič neupirátili a jedinou ich vinou bola túžba sa s inými podeliť o svoje hobby. Nakoľko sa ale v našich končinách javí byť celý ten humbuk okolo SOPA nebezpečne bagatelizovaný a zovšeobecňovaný, rozhodol som sa tejto problematike venovať aj dnešné zamyslenie sa, keďže sa nás dotýka v rovnako veľkej miere, ako chudákov Američanov.

Najprv sa teda pozrime na to, prečo je SOPA v praxi tak škodlivou. Hlavnou a najkontroverznejšou právomocou, ktorú tento zákon dáva pôvodným vlastníkom práv do rúk, je schopnosť prostredníctvom žaloby obmedziť či dokonca pozastaviť činnosť ktorejkoľvek zahraničnej stránky či portálu, ktorý (aj len hypoteticky!)  zneužil ich duševné vlastníctvo. Áno, čítate správne - nejaký Američan môže kľudne spôsobiť, že sa vaša stránka ocitne na čiernej listine známych vyhľadávačov, takže ju nebudete (v prípade, že budete v danom momente v US) vedieť ani za nič lokalizovať.

Portál Gizmodo udáva jeden veľmi dobrý príklad, ako by tento zákon mohol byť v praxi využitý - dajme tomu, že Americké filmové štúdio Warner Bors si povie, že nejaká stránka v Taliansku nelegálne rozširuje kópiu Dark Knighta. Štúdio na základe tejto domnienky môže prostredníctvom SOPA požiadať spoločnosť Google o vyradenie tejto stránky z registra vyhľadávača, či si môže u PayPalu vynútiť blokovanie akýchkoľvek platieb, smerujúcich z, resp. k stránke. Navyše, vďaka širokému záberu SOPA budú môcť Warneri LEGÁLNE A V SÚLADE SO ZÁKONOM požiadať reklamné spoločnosti, aby stiahli podporu onej stránky (vrátane financovania a s tým spojených reklám) či dokonca dosiahnuť úplne vypnutie sajty priamo u dotyčného poskytovateľa internetového pripojenia. Samozrejme, všetky obmedzenia z hľadiska prístupu k takýmto webom sa týkajú Spojených Štátov (tzn. že ja ako Slovák by som sa na spomínanú ITA stránku vedel v pohode dostať), avšak pokiaľ je stránka medzinárodná a je hosťovaná aj v Amerike, môže mať vďaka tomuto zákonu naozaj vážne problémy - spomeniem napríklad portál IGN, ktorý má hneď niekoľko zahraničných odnoží.

Toto všetko je ale nič v porovnaní s tým, čo by schválenie tohto zákona znamenalo pre svetoznámy video-portál Youtube či sociálnu sieť Facebook. Denno denne tam totižto užívatelia nahadzujú rozmanité videá či hudobné tracky, ktoré vo väčšej či menšej miere porušujú vlastnícke práva nejakej osoby. Ak by teda takýto zákon vošiel do platnosti, mohli by to tieto portály rovno zabaliť. Veď predsa, koľko krát ste v rámci svojho užívateľského konta odkazovali na nejaké klipy či iné audio, resp. video-materiály, ktoré neboli nahodené skutočným majiteľom "produktu", ale niekým úplne iným? Stavím sa že raz-dva razy to naozaj nebolo. No a predstavte si teraz, že by nejaká firma využila SOPA a vzniesla tak voči nejakému youtube uploaderovi námietku vo veci nelegálneho nahodenia určitého videa.

Ok, aby som to ešte o čosi viac vyhrotil - predstavte si, ak by firma využila paragrafy tohto zákona a požiadala by adminov Youtube o zrušenie XY-kont len preto, lebo podľa tejto firmy účty porušili nejaké vlastnícke práva. Myslíte si, že Youtube má čas a prostriedky na individuálne prehodnocovanie dajme tomu 100viek účtov len preto, že sa to nejakej firme nepozdáva? A čo ak by bolo takýchto firiem 10. 20... 30? 30 subjektov, požadujúcich Youtube nie len o zastavenie činnosti niektorých účtov, ale dajme tomu aj žiadajúcich reklamné spoločnosti o zrušenie podpory tomuto portálu. Skrátka a dobre, internetová poprava v priamom prenose - aspoň také následky by mala SOPA v prípade, ak by bola využívaná naozaj pre každú drobnosť. A radšej ani nechcem pomyslieť na podlé konkurenčné praktiky, ktoré by práve prostredníctvom tohto zákona dostali doslova nový a nebojím sa povedať, že obludný rozmer.

Pýtate sa, čo sa skrýva za touto iniciatívou? Nuž, poviem vám to na rovinu - chamtivosť. Samozrejme, to, že hudobným, filmovým či televíznym spoločnostiam pirátskymi kanálmi uniká veľké percento ziskov, je neoddiskutovateľný fakt. Avšak tvrdý biznis, aký najmä v oblasti kinematografie momentálne panuje, priviedol mediálnych molochov typu Warner či 20th Century Fox (pod ktorého spadá aj FOX TV, teda autori hojne piráteného Housa či Glee) do stavu, kedy im pre "pár šupov" nerobí problém súdiť sa  nejakou malilinkou rybkou len preto, aby tých "pár šupov" získali naspäť. Konieckoncov, veď predsa veľmi dobre vieme, že tak ako mocní ľudia chcú byť stále mocnejšími, tak aj ľudia bohatí chcú byť stále majetnejšími, takže takéto nenažrané konanie vôbec nie je prekvapivým.

Čo však možno poteší nejedného fanúšika konšpiračných teórií je ale istotne alternatívny výklad pozadia tohto zákona - podľa viacerých webových portálov totižto existuje podozrenie, že hlavnou úlohou SOPA je kontrola informácií, ktoré sa dostávajú k Američanom. Teda, inak povedané cenzúra. Nakoľko je spoločnosť USandA echtovným príkladom ľahko oblbovateľnej masy (my však od nich nemáme ďaleko - viď sústavne volenie tých istých politických figúriek), je takýto výklad proti-pirátskeho zákona nadmieru pikantným. Mne osobne však takéto za vlasy pritiahnuté konšpirácie nepripadajú príliš reálnymi a skôr sa prikláňam k názoru, že krízou postihnutí autori umeleckej produkcie aj takouto formou bojujú za to, aby im už i tak zmenšené zisky nikto ďalší ďalej nezoštíhľoval. Darmo.. keď si zvyknete na kaviár a šampanské, len veľmi ťažko sa vracia k suchým rožkom a čuču.

Nemôžem si pomôcť, ale je mi fakt zle z toho, ako egoisticky nás Americká spoločnosť aj prostredníctvom SOPA núti sa voči okoliu správať. Veď predsa, zdieľanie bolo odjakživa súčasťou ľudského nažívania a pokiaľ z takéhoto zdieľania žiadna zo zúčastnených strán neprofituje (a iným spôsobom nelegálne nešíri ďalej), nevidím najmenší dôvod, aby bolo takejto sociálnej interakcii akýmkoľvek spôsobom zamedzované. Už teraz totižto doplácame na to, ako si každý z nás hrabe na svojom vlastnom pieskovisku. Predstavte si, keby si napríklad veda v oblasti medicíny navzájom vymieňala svoje poznatky a objavy - možno už dávno by boli objavené spôsoby liečby tých najzávažnejších civilizačných chorôb, aké nás posledných niekoľko desať-ročí kvária.

Z toho dôvodu preto jednoznačne kvitujem, že niekto v US senáte dostal konečne rozum a tento slobodu-potierajúci zákon aspoň nateraz uložil k ľadu. Síce si to odniesla stránka megaupload, ale dobre tak - aspoň konečne vieme, že Spojené Štáty vedia bojovať s pirátstvom aj bez toho, aby k tomu potrebovali vydumaninu zvanú SOPA. Inými slovami, aj v toľko kritizovanej Amerike sa stále nájde dostatok ľudí s rozumom a srdcom na tom správnom mieste - tzn. nie v peňaženkách či bankových účtoch.


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
eee to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 06:28
Marián Re: to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 07:40
Blade Re: Re: to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 09:26
eee Re: Re: to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 09:36
Marián Re: Re: Re: to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 09:38
Blade Re: Re: Re: Re: to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 09:54
kamikadze1 Blade neries Trollov 23. 01. 2012 12:03
Xangam Re: to jste zase napsali hloupost 23. 01. 2012 17:15
Blade Re: Blade neries Trollov 24. 01. 2012 00:30
Blacky ojoj 24. 01. 2012 10:09
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012