07.01.2012 17:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
Age of Empires Online

Age of Empires Online

Už sa asi budem opakovať, no multiplayer vládne svetu hier, tak ako kráľovná Alžbeta II vládne už dlhé roky Anglicku. A povedzme si úprimne aj medzi hráčmi sú ľudia, ktorým to vadí, rovnako tak ako určite aj princovi Charlesovi, že sa nedostal na trón. Určitým kompromisom medzi hrami je Age of Empires Online, v kráľovských dynastiách akosi obdobný kompromis nemôžem nájsť, no to nie je podstatné, prípadne sa nechám poučiť niekým historicky vzdelanejším.

Dosť bolo rozprávania o anglickom tróne, poďme si porozprávať niečo o Age of Empires Online. AoE Online je ďalším bratom do známej strategickej série Age of Empires, ktorá momentálne stagnuje a upadá do zabudnutia, keďže od vydania posledného tretieho dielu, ubehlo už nejakých tých pár rokov. A ako som už povedal, multiplayer vládne svetu a preto sa aj táto známa séria presúva na internet a jej pokračovanie nedostáva číslo 4, ale podtitul Online. No a vzhľadom k tomu, že peniaze sú meradlo úspechu a trh jasne ukazuje, kam sa majú online hry uberať, je aj AoE Online free-to-play. Znamená to, že hru si môžete zadarmo stiahnuť a v internetovom obchode si do nej kupovať rôzne maličkosti, ale aj obrovské balíky (ak však chcete, tak celý balík si môžete zakúpiť aj v krabicovej verzii).

Hneď na začiatok poviem, ako to je v prípade AoE Online. Aj keď ide o free2play, hra vás neustále bombarduje reklamami o balíčkoch, ktoré si máte kúpiť. Reklama by mi ani tak nevadila, samozrejme, veď o to predsa v tejto hre ide, donútiť hráčov, aby si tieto balíky kupovali. No Microsoft sa rozhodol, že reklama nestačí a samotná hra je tak dosť osekaná a priamo núti hráčov do kupovania týchto bonusov. Nehovorím, že hra by sa nedala hrať, to v žiadnom prípade, no po určitom čase už získavajú hráči, ktorí platia, až príliš veľkú výhodu nad neplatiacimi hráčmi a aj odmeny za splnené úlohy sa viac a viac menia na veci, ktoré bez balíka civilizácie, nemôžete použiť a tak ich len predávate alebo skladujete u seba.

Začnime pekne na začiatku, všetko totižto začína inštaláciou. Keď som si o ôsmej večer k tomu sadal, že tú inštaláciu rýchlo sfúknem a mám kopec času na hranie, ešte som netušil, že ma čakajú priam pekelné tri hodiny. Normálne to zaberie asi tak 10 minút, no to by ale nesmeli mať vývojári v inštalátore drobnú chybičku, ktorú bez úspechu riešia už pár mesiacov. Nakoniec po úmorných dvoch hodinách som zistil, že patrím medzi tých šťastných, čo dokážu hru vôbec nainštalovať. Vedzte, že sú aj takí, ktorí si zaplatili nemalé peniaze za hru a ani ju nenainštalujú. Nasledovalo ďalšie hodinové trápenie s účtom na Windows Live. Z mne neznámych dôvodov, aj keď som bol v Českej republike, mi vytvorilo automaticky konto na Slovensku, ktoré v službe Live samozrejme nie je podporované a pokiaľ ste v nepodporovanej krajine, už si to nemôžete zmeniť na podporovanú krajinu, zaujímavé je, že prvýkrát som sa do hry v pohode dostal. Nakoniec po ďalšej hodine trápenia a nutnosti založenia nového účtu som o pol dvanástej večer mohol začať aj hrať. To len, aby ste vedeli, že aj my riešime rovnaké problémy, ako vy.

Na začiatku máte výber z dvoch civilizácii – gréckej alebo egyptskej (časom budú aj Peržania a Kelti), tie môžete umiestniť do rôznych miest, čo sú v podstate len iné servery. Pokiaľ sa pomýlite alebo chcete ísť jednoducho na iný server, nie je to žiaden problém ani keď už hráte nejaký čas. Máte civilizáciu a server, teraz je treba pomenovať vaše mesto, to je centrum všetkého diania. Dá sa povedať, že mestá nahradili hrdinov, tí v AoE Online absentujú. Na začiatku ste teda level 1 a máte len pár životne dôležitých budov. Ale to sa všetko rýchlo zmení. Teraz vám prezradím jednu dôležitú vec, ktorá mnohým hráčom objasní ďalšie veci. A síce AoE Online je v podstate Age of Empires 2 s pár obmenami. A teraz prečo som vám to povedal. V meste je hlavnou stavbou budova, kde si odomykáte technológie, tie sú rozdelené do troch kategórií – vojenské, ekonomické a rôzne utilitky. S vyššími levelmi sa vám odomknú ďalšie veky, tie sú štyri, tak ako aj v AoE 2 a s každým vekom sa vám sprístupňujú aj ďalšie technológie. Body na ich získanie dostanete práve za levelovanie. Zo začiatku je preto dobre rozmýšľať, čo potrebujete a čo sa vám skutočne oplatí si odomknúť. Ďalšia budova je diplomatická, tá slúži na komunikáciu s kamarátmi a ostanými hráčmi. Samozrejme nechýba internetový obchod na nákup balíkov civilizácií a podobných vecí. Potom tu je ešte normálny obchod so surovinami, kde nakupujete materiál dôležitý na stavbu ďalších budov a výrobu špeciálnych predmetov. Zatiaľ poslednou budovou na začiatku je konštrukčná budova, práve tu nakupujete niektoré nové stavby. Budov je široké množstvo, potom si postavíte farmára, drevorubača, zlievača alebo lovca, tí vám budú produkovať jednu surovinu – drevo, pšenicu, meď alebo kožušiny. Tie predáte alebo použijete na niečo. Časom dostanete armádnu budovu, kde sa môžete špecializovať na určitý typ boja – pechota, jazda atď. Toto sú asi také najdôležitejšie stavby v meste.

Okrem budov sú v meste aj jeho obyvatelia a rôzni významní činitelia. Tí vám môžu dať, už spomenuté úlohy. Bez nich sa v podstate nikam nepohnete a na začiatku sú to aj tak len tutorialové veci, ktoré vás naučia základné ovládanie v meste a potom aj na bojisku. Ľudí, ktorí vám dávajú úlohy, postupne pribúda. Za každý splnený quest je nejaká odmena, najčastejšie skúsenosti, zlato a nejaký predmet. Tieto predmety sú niekedy nepoužiteľné, no často sú to užitočné veci, ktoré dávajú bonusy vašim jednotkám alebo budovám. Napríklad pechota tak môže získať až štyri rôzne bonusy – do útoku, do obrany, do zdravia a podobne. Preto vám mesto nahrádza hrdinov, miesto bonusov pre hrdinov alebo bonusov pre jednotky v okolí hrdinu je to tu vymyslené pomocou artefaktov pre samotné jednotky. Čím lepší bonus, tým vyžaduje vyššiu úroveň od vás, aby ste ho mohli jednotke priradiť. Aj tu je treba postupovať veľmi opatrne a rozmýšľať, pokiaľ jednotke alebo budove nejaký bonus priradíte, nie je možné ho odobrať, môžete ho len vymeniť za iný, no dokiaľ ho nevymeníte, ostáva tam, kde ste ho použili. Všetky tieto výhody sú potrebné v bojoch s nepriateľom a tých bude požehnane. Zo začiatku je levelovanie rýchle, časom to už ide ťažšie a ťažšie.

S questom sa už presúvame po mape na bojisko. Typy úloh sú rôzne, väčšinou ale ide o klasické zničenie nepriateľa alebo obranu mesta prípadne nejakej budovy po stanovený čas. No sú tu aj výzvy, tie spočívajú v tom, že za 10 minút máte postaviť 10 fariem, poviete si jednoduché, keď splníte, výzva pokračuje, čas sa skracuje, počet fariem ostáva. Všetko to končí pri piatich minútach. V týchto výzvach sa rýchlo a pomerne ľahko získavajú expy. Niektoré úlohy sa neustále opakujú, odmenou je relatívne veľký zisk expov, no sú náročnejšie, ale v co-ope to nie je žiaden problém. Tieto opakujúce sa misie sa buď objavia hneď po splnení a vybratí si odmeny, alebo až po určenom čase.

Všetko čo som doteraz povedal je v podstate singleplayer, tak prečo ten podtitul Online. Už som to spomenul, že niektoré misie môžete hrať v kooperácii s kamarátmi alebo aj úplne neznámymi hráčmi, ktorí len hľadajú parťáka, ale preto ešte stále nemusí mať hra podtitul Online. Ten hlavný dôvod sú PvP súboje v aréne. Aby som to ale uviedol na pravú mieru, PvP aréna je prístupná len platiacim hráčom, hráč, ktorý nemá kúpený booster pack alebo civilizáciu sa môže so súbojmi proti živému nepriateľovi rozlúčiť. Osobne mi to príde ako nezmyselný ťah, ale Microsoft tlačí na hráčov, aby kupovali veci do hry. Kto teda čakal, že sa tu bude bojovať o územia a o vplyv medzi hráčmi, toho musím sklamať, nič také sa nedeje.

V záverečnom hodnotení musím konštatovať, že tak ako som sa na hru tešil, sa moja radosť postupne viac a viac rozplývala. Ide o reinkarnáciu Age of Empires II, takže hru utiahnu aj slabšie stroje, no zaostáva príbeh, nejaké barbarské kmene, ktoré vás stále terorizujú a podobne. Napriek tomu, že sa hra tvári ako free-to-play a vám sa nechce platiť alebo jednoducho na to momentálne nemáte, stratí po čase hranie svoje čaro a upadne do stereotypu. Čo ma potešilo je postupné odomykanie technológií a bonusy pre jednotky v podobe artefaktov. Možnosť kooperatívneho hrania poteší vždy. Čo je podľa mňa najväčší nezmysel je sprístupnenie arény pre PvP hranie len platiacim hráčom. Celkovo teda hra má svoje svetlé chvíle, avšak cieli skôr na občasných a menej náročných hráčov stratégií a jej výhodou je aj nižšia náročnosť na hardware, časom sa ale neubráni stereotypu.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: Gas Powered Games
Distribútor: Microsoft
Testovaná platforma:
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Stratégie
Vychádza na platformy:
Oficiálna stránka: http://ageofempiresonline.com/
Karta hry: Age of Empires Online
Plusy:

- nízka HW náročnosť

- jednoduché ovládanie

- kooperatívne hranie

Mínusy:

- časom stereotyp

- bez spoplatneného obsahu je to len polovičná zábava

- slabý príbeh

- časť hráčov má problém s inštaláciou

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012