21.12.2011 19:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Golden Eye 007: Reloaded

Golden Eye 007: Reloaded

Skyfall. Tak znie oficiálny názov novej, v poradí už 23. filmovej bondovky, ktorá sa síce predierala k životu naozaj pomaly, avšak dnes už niet pochýb o tom, že sa Bond už koncom budúceho roka dočká ďalšej z rady nebezpečných misií. Samozrejme, tešiť sa môžeme ako na spektakulárnu akciu, tak aj na famózneho Daniela Craiga, ktorého Bond je podľa môjho skromného názoru po Conneryho verzii tým najlepším, čo mohlo túto sériu postretnúť.

Možno sa teraz pýtate, prečo tu rozoberám novú filmovú bondovku. Nuž preto, lebo v týchto dňoch sa na trhu objavuje aj nový Bond herný, ktorý síce nemá potenciál ovládnuť herný trh tak, ako iné konkurenčné masovky, avšak fanúšikov by mohol rozhodne zaujať. Ako sa mu tento cieľ podarilo naplniť, to sa už ale dozviete na nasledujúcich riadkoch.

Ešte pred tým, než sa naplno vrhnem do víru tejto špionážnej akcie, sluší sa uviesť na upresnenie niekoľko podstatných faktov - GoldenEye 007: Reloaded nie je novou hrou. V skutočnosti ide o HD remake Wiičkového titulu GoldenEye 007, ktorý bol pre zmenu remakom dávnej FPS klasiky ešte z čias Nintenda 64, nesúcej rovnomenný názov. Nakoľko som ani jeden z predchodcov nehral, nebudem ani v článku rozoberať prípadné rozdiely, keďže tie mi samozrejme budú unikať. Každopádne, jeden z nich ale cez to všetko musím spomenúť - tam, kde u prvého GoldenEye vystupoval v roli Bonda dnes už prakticky zabudnutý Pierce Brosnan, tam jeho funkciu v nových verziách preberá živelnejší Daniel Craig, ktorý tak zákonite dosť výrazne ovplyvňuje aj celkový feeling príbehu. Ten sa -ako je dnes v podstate už zvykom- točí okolo Rusov, snažiacich sa o získanie kontroly nad systémom zvaným GoldenEye, v kocke umožňujúcim pomocou EMP výboja vyradiť z chodu prakticky čokoľvek elektronické. Herná story, ktorá sa z veľkej časti drží premisy tej filmovej, má ale od svojej predlohy jeden podstatný rozdiel - spomínaného Daniela Craiga, ktorý narozdiel od Brosnanovho Bonda uprednostňuje činy pred slovami a preto aj v jeho podaní je príbeh dynamickejší, plynulejší a rozhodne zábavnejší, než tomu bolo u pôvodnej "GoldenEye" inkarnácie. Nehovoriac ani o tom, že Craigové stvárnenie tohto svetoznámeho špióna mi sedí nepomerne viac, než krajne ukecaný a neraz zúfalo trápne opulentný štýl, akým sa prezentoval jeho predchodca.

Singleplayerová kampaň, ktorá je sprostredkovateľom uvedenej story, preto musí zákonite mať všetky atribúty typického bond-movie. Tzn. musí byť po okraj naplnená fantastickou akciou, musí zaviesť hráča do najrozmanitejších kútov sveta a hlavne, nesmie ani na moment nudiť. A to je presne aj prípad Reloaded verzie GoldenEye - hra proste šľape ako švajčiarske hodinky a počas viac ako 10-hodinovej kampane ani raz nepocítite zradnosť stereotypu. Atraktívne prostredia sa menia s kadenciou vyššou než má povestný gattling-gun a keď sa k tomu navyše pridá aj množstvo príjemných spestrení ako sekvencie za volantom nejakého vozítka, či občasné logické hádanky, je hrateľnosť singleplayeru prakticky konštante návyková. Svoje pritom zohráva aj fakt, že Bond nie je len mašinou na zabíjanie, ale aj vcelku schopným špiónom (aké prekvapivé!), takže veľkú čast hry je možné prejsť bez toho, aby ste si vôbec museli zašpiniť ruky od krvi. Samozrejme, budgetová aura titulu sem tam ukáže svoju temnú stránku v podobe náhodne vyvolaných alarmov či chrobačných skriptov, i tak je ale možné povedať, že aj napriek lineárnej štruktúre drvivej väčšiny misií sa ani pri tichom prechádzaní úrovňami nenudíte.

Samozrejme, kto chce, môže sa na podlé zakrádanie úplne vybodnúť a rezať si cestu v pred tak povediac "rambo style", pričom k tomuto účelu s radosťou využije pestrého arzenálu zbraní, veľmi pekne navzájom odlíšených rozličnými prídavnými gadgetmi typu optiky, tlmiče a pod. Apropo, high-tech gadgety, ktoré už od pradávna tvorili neoddeliteľnú súčasť výbavy každého Bonda, sa v prípade GoldenEye scvrkli len na jeden jediný kus v podobe mobilu, pomocou ktorého ale budete plniť väčšinu úloh (fotenie dokumentov, hacking a pod.) v rámci jednotlivých misií. Práve prítomnosť akýchsi "questov" robí hru pre jedného hráča tak atraktívnou, keďže už vonkoncom neplatí, že koniec mapy je ihneď automaticky aj koncom levelu. Inak, po dlhom čase sa konečne u hry stretávam s nápaditým diferencovaním jednotlivých obtiažností, ktoré už neznamenajú len zmenu vo vašej výdrží, resp. výdrži vašich súperov, ale taktiež aj viac dodatočnej prácičky vo forme väčšieho počtu spomínaných sekundárnych úloh. Skrátka a dobre, hra pre jedného hráča baví a i keď nemá atribúty AAA titulu (tupá AI protivníkov, strohý dizajn levelov, nevierohodné skripty, neviditeľné bariéry a pod.), aj vďaka nespočetnému množstvu klasických bondovských over-the-top scén jej tento kvalitatívny deficit mile radi odpustíte.

Okrem štandardnej kampane titul ale obsahuje aj ďalší single-mód, ktorý stojí za vašu pozornosť. Týmto módom sú tzv. MI6 Ops misie, ktoré vám v podstate naservírujú sériu challenge máp, v rámci ktorých budete musieť v určitom časovom limite splniť nejakú konkrétnu úlohu (obrana určitého spotu, stealth prejdenie levelu a pod.). Koncepčne teda ide o jednoznačný variant Spec Ops módu z nedávneho Call of Duty, ktorý sa ale od svojej predlohy odlišuje najmä v tom, že nepodporuje žiaden co-op. Proste sa musíte v koži Bonda spoľahnúť len sami na seba a basta. Ak však nebodaj predsa len túžite po nejakom tom kompetitívnom zápolení, GoldenEye 007: Reloaded ponúka relatívne objemný multiplayer, ktorý s počtom módov 13 a s relatívne solídnym systémom odomykania si nových zbraní a gadgetov rozhodne nepatrí medzi to najhoršie, čo vám vie tento žáner ponúknuť. Ruku ale na srdce - kto by tento mulťák dnes, v ére Battlefieldu a Modern Warfaru, hral?

A to je v podstate aj celkový problém tohto titulu. Je veľmi dobre hrateľný, nepoškodí ani zrak ani sluch, vydrží vám na solídne dlhú dobu... avšak i tak si ho nikto nekúpi a teda upadne do totálneho zabudnutia. Dôvod je prostý - zle načasované vydanie (to si vážne mysleli autori, že túto kvázi-budgetovku uprednostnia hráči pred vecami ako Skyrim, Uncharted 3, MW3.. atď. atď.?) a maximálne premrštená cena (titul je dokonca drahší, než konkurenčné vojnové FPSky!!) totižto jasne dokazujú, že aj viac menej kvalitná hra vie byť blbými marketingovými rozhodnutiami pochovaná doslova pod čiernu zem. A to je žiaľ aj prípad nového Bonda. Škoda, pretože po dlhom čase ide o naozaj jednu z tých kvalitnejších "movie games".


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Výrobca: Eurocom
Distribútor: Activision
Testovaná platforma: PS3
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: FPS
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.goldeneyegame.com/#/news
Karta hry: Golden Eye 007: Reloaded
Plusy:

- výborný spád kampane

- variabilné prostredia

- chytľavá hrateľnosť

- solídny príbeh

 

Mínusy:

- mnoho budgetových neduhov

- "meh" M16 misie

- tuctový multiplayer

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.5 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012