12.12.2011 00:00, Michal "MickTheMage" Nemec, Komentárov: 6
Hlavne, že budeme „cool“...

Hlavne, že budeme „cool“...

Veľká show, veľká sledovanosť, svetlá, osobnosti, skrátka obrovský cirkus a niekde na chvoste hry. Samozrejme, hovorím o víkendových VGA 2011, ktorú poriada americká Spike TV. Ach, poviete si, americká show, to musí byť niečo gýčovito obrovské a absolútne irelevantné.

Súhlasím. Na druhej strane si treba uvedomiť, že VGA prezentujú hry trochu navonok, tak by sme sa na to mohli pozerať i trochu pozitívne. Čo na tom, že výpovednú hodnotu majú asi ako MTV Movie Awards, čiže žiadnu. Ale aspoň je to o hrách. Malo by to byť o hrách. Realita je totiž tiež akási zvláštna. Robia z toho veľkú show, ale na hry sa sústredia len minimálne. Väčšina ocenení len prešumí éterom, jeden by si ich pomaly ani nevšimol, a zvyšok je (väčšinou) nezaujímavá šaškáreň. Našťastie sa u nás nájde len málo masochistov (a všetkých ich pozdravujeme :-) ), ktorí by tieto ocenenia pozerali v priamom prenose (teda pokiaľ je to možné). Kto sledovanie prežil v zdraví, vie o nej svoje. Občas mám pocit, že čokoľvek sa dotkne hier musí byť zo zásady debilné, pritom množstvo hier sa aspoň snaží vyrásť. A množstvo zase nie.

S hrami a ich prezentáciou je v poslednej dobe problém. Show chce byť zaujímavá, kvázi vtipná a hlavne, presne to jedno slovo, ktoré všetci čakáte, cool. Bohužiaľ to neplatí len o tejto (či ďalších podobných programoch), ale aj o celom zábavnom priemysle ako takom. Teda tom, ktorého cieľom sú široké ľudové masy bez vlastného názoru. Všetko musí byť čo najhektickejšie, čo najdrsnejšie, jednoducho aby to bolo „wow“, ale hlavne aby sa pri tom príliš nemuselo rozmýšľať, nedajbože rozprávať. Tvorcovia hier dostanú svoje ceny, povedia ďakujem a hneď musia preč z pódia. Hlavne rýchlo, ľudia za hrami nie sú podstatný a nakoniec ani tie hry nie. Nakoniec všetko ešte okoreníme nejakou slávnejšou osobnosťou a výsledný koktail podávame ako prestížne vyhlasovanie cien o najlepšie hry.

Najhoršie na tom je, že podobne vyzerajú aj prezentované hry. Teda tie, ktoré majú byť oným vrcholom večera, exkluzívnym oznámením, o ktorom už každý vie. Vďaka internet. Na druhej strane, na kvalitné oznámenie novej hry nepotrebujete ani zábery z hrania. Minulý rok zabodoval Skyrim a neobsahoval absolútne nič z hry samotnej. Tento rok bol na kvalitné ukážky príliš skúpy a povedal by som, že sa niesol práve v rovnakom duchu ako celá show. Najzreteľnejší príklad tohto trendu je Mass Effect. Alebo skôr by bolo presnejšie napísať – Bioware ako také. Kvalita ich hier rapídne klesá. Čím novšia hra, tým viac vidieť snahu byť čo najpovrchnejší, ale hlavne „cool“. Presne táto veta potom vystihuje novú ukážku na Mass Effect 3, s ktorou sa prezentovali na VGA 2011. Výbuchy, skriptované scény, nevýrazná hudba a žiadna atmosféra. A aby sa marketingové kolesá ešte viac popohnali, samozrejme dáme tejto hre i titul „najočakávanejšia hra pre rok 2012“. Nepovedal by som.

Problém má i novinka od Bioware Victory. Teda toľko tušený ďalší diel zo série Command & Conquer, s podtitulom Generals 2. Ukážka bola vlastne len formou oznamovacieho videa, ktorá nijakým spôsobom nezaujala. Teda vizuálne. Fanúšikovia série istotne pozdvihli jedno obočie a určite majú nejaké očakávania. Držte svoju fantáziu pri zemi. V tomto prípade nikto nevie, čo z toho vzíde. Štúdiu síce šéfuje Jon Van Canegham, ale úprimne. Určite vie niečo o dobrom RPG (séria Might & Magic), či kvalitnej ťahovej stratégii (pôvodný Kings Bounty, či Heroes of Might & Magic), ale real-time stratégia? Preháňam a vymýšľam podivné zámienky, ale stále platí, že projektu príliš neverím. Po tom, čo posledné roky predvádza materské štúdio, sa niet čomu čudovať.

Ďalším príkladom tohto podivného trendu je potom ukážka a prezentovanie hry zo série Metal Gear... Smerovanie k priamočiarosti je jednoznačné a k dobrému pocitu nepomohol ani podivne nastrihaný a odprezentovaný trailer.

A napokon ukážka, na ktorej najlepšie vidieť trend spomínaný v dnešnom zamyslení. Intro k tretiemu Diablu. Prevedenie, samozrejme, výrazne efektné a graficky na úrovni, avšak ploché, nevýrazné a zle vystavané. S čím porovnávam? Samozrejme z úvodom predchádzajúceho dielu, ktorý bol atmosfericky úplne niekde inde. Pomalé predstavenie protagonistov príbehu, prepojenie na predchádzajúci diel a celkové lepšie vyznenie temnej atmosféry. Diablo 3 je absolútny opak. Nezaujme, nenadchne ani nenavdaní na nasledujúce herné dianie.

Povrchnosť nie je zlá, občas je i veľmi fajn. Problém je, že všetko sa točí v jednom kruhu. Veľká show si berie na paškál hry, prezentuje ich neuveriteľne povrchným spôsobom. Človek niekedy ani nestíhal sledovať niektoré vyhlásené výsledky. Boli tam, ale len tak mimochodom. Zaujímavé kategórie ako sú dabing, či soundtrack roka ste mohli jednoducho prehliadnuť. Modern Warfare 3 však určite nie. Čo už samo o sebe má istú výpovednú hodnotu o prístupe usporiadateľov VGA.

S hrami to však nie je také zlé. Vlastne, sú na tom rovnako ako všetko zábavné odvetvie sveta. Tento tzv. „cool trend“ je badateľný všade – vo filme, hudbe, divadle i v televízií. Hry majú len tú smolu, že sú príliš mladé a malé, na to, aby dokázali vytvoriť rovnako dobre sledovanú, ale inteligentnejšiu alternatívu.


Michal "MickTheMage" Nemec
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 7 / 10
(Hodnotení: 3)

Diskusia
Blade Generals 2 12. 12. 2011 00:41
Blacky och 12. 12. 2011 08:13
Marián partikularny suhlas 12. 12. 2011 09:39
MickTheMage Re: och 12. 12. 2011 10:53
MickTheMage Re: Generals 2 12. 12. 2011 10:56
Blacky Re: Re: Generals 2 12. 12. 2011 11:27
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012