12.12.2011 19:00, Juraj "Duri" Dolniak, Komentárov: 0
Video Game Awards 2011 - zhrnutie toho naj naj naj!

Video Game Awards 2011 - zhrnutie toho naj naj naj!

V poradí ôsme odovzdávanie videoherných ocenení VGA skončilo len pre niekoľkými hodinami a jednotlivé kategórie už poznajú svojich víťazov. Video Game Awards však bol aj večerom plným premiér, ktoré síce podľa predpovedí chronické padanie sánok neznamenali. Čo všetko odhalili vývojári svetového významu?

Galavečer VGA 2011 sa odohral v nedeľu o 2. hodine rannej nášho času a sledovať priamy prenos mohol vďaka niekoľkým dostupným streamom aj našinec. Aby sme osvetlili situáciu pre nezainteresovaných – Video Game Awards sú herné Oscary alebo Grammy, proste ocenenia určené tým najlepším hrám v roku. Aj tento ročník sa opäť konal v Los Angeles, presnejšie v Culver City v útrobách Sony Pictures Studios. Celú šou moderoval známy americký herec, spevák a režisér Zachary Levi, ktorého môžeme poznať napr. zo seriálu Chuck. O dobrú atmosféru sa staral DJ DeadMau5, množstvo amerických komikov a samozrejme tváre známe z herného priemyslu.

Zoznam ocenení spoločne s ich víťazmi nájdete v našej včerajšej novinke TU.

The Last of Us

Faktu, že si na tohtoročnom VGA odbije premiéru nová exkluzivita pre PlayStation 3, sme si boli vedomí už niekoľko dní vopred. Prekvapenie však nastalo v momente, keď sa na začiatku debut traileru na hru objavilo logo Naughty Dog. Znamená to teda jediné – autori famóznej série Uncharted sa púšťajú do nového projektu, ktorý nebude mať s ich predchádzajúcou tvorbou spoločného zhola nič. Či je to dobre, alebo nie, ukáže čas, no trailer nám s najväčšou pravdepodobnosťou predostrel dvojicu hlavných postáv, zarasteného muža Joela a mladú a vcelku pohľadnú dievčinu Ellie, ktorých spolupráca je nevyhnutná k prežitiu.

Zem totiž ovládol mor, ktorý mal za následky mutáciu ľudí v zombie, čo však neznie práve najoriginálnejšie. Trailer k The Last of Us, ktorý mimochodom bežal na engine hry (o žiadne CGI nešlo), taktiež zanechal v nejednom hráčovi pocit déja vu s filmom I am LegendWillom Smithom v hlavnej úlohe. Dátum vydania hry zatiaľ nepoznáme, no odhaduje sa budúci rok, nakoľko je vo vývoji už cez 2 roky.

 

Command & Conquer: Generals 2

Autori Mass Effectu sa podobne ako kolegovia z Naughty Dog púšťajú do neprebádaných strategických vôd. Z ich dlhšie teasovanej novinky sa totižto vykľulo pokračovanie série Command & Conquer, ktoré ponesie podnázov Generals 2. To so sebou prináša niekoľko skvelých správ pre každého zarytého stratéga. V prvom rade ide o návrat ku koreňom, keďže sa hra bude odohrávať 10 rokov po udalostiach pôvodných Generals.

Treba podotknúť, že príbeh bude podobne ako predchodca zasadený do budúcnosti a pokojné mierové vody rozvíri teroristický konflikt. Generals 2 ku všetkému pobeží na skvostnom Frostbite Engine 2, ktorý poháňal okrem iných aj Battlefield 3. A to hlavné, C&C: Generals 2 je momentálne pripravované ako exkluzívny PC titul. Jedinou chybičkou na kráse je dátum vydania, ktorý padol na rok 2013.

 

Alan Wake: American Nightmare

Hoci sme o premiére boli oboznámení a hoci nám aj ponúkol sľúbený trailer, o novom Alanovi Wakeovi vieme toho najmenej. Isté je zatiaľ len to, že American Nightmare bude exkluzívny Xbox Live Arcade počin, ktorý predostrie novú zápletku z prostredia mestečka Bright Falls s charizmatickým spisovateľom v hlavnej úlohe. Ani z debutového traileru sa veľa vyčítať nedá, snáď len toľko, že Alan zamení svoj charakteristický oblek za károvanú košeľu. Zahliadnuť sme mohli takisto nové postavy, väčší dôraz na akciu alebo akýsi nový druh nepriateľov. Čo sa týka vydania, dátum zatiaľ známy nie je.

 

Fortnite

Očakávané ohlásenie od Epicu vyvolávalo zvedavosť a nadšenie, no na druhej strane aj značnú dávku obáv. Autori vopred vystríhali fanúšikov, že o pokračovanie ich epickej série Gears of War určite nepôjde a že sa máme radšej pripraviť na úplne novú značku z ich produkcie. Tá nakoniec dorazila a nie je ňou nič iné než... hm, akcia (?), multiplayerovka (?), stratégia (?) Fortnite.

Epic Games sa v súvislosti s touto zmiešaninou LittleBigPlanetMinecraftu oháňa tvrdeniami, že ide o originálny titul, ktorý strieda akciu, strategické zmýšľanie a kooperáciu. Trailer nám naznačil, že hra bude zasadená do fantasy sveta, v ktorom si počas dňa budeme musieť stavať úkryty a základne pred nočnými vpádmi nemŕtvych. O Fortnite sa dá zatiaľ len polemizovať, nevieme presný žáner a ani platformy a čo nevieme vonkoncom, je dátum vydania. Každopádne, zaváňa to originalitou.

 

Čo sa týka ďalších ohlásení, za zmienku stojí HD kolekcia prvých dvoch dielov skaterskej série Tony Hawk (vyjde prostredníctvom XBL a PSN už v 1. polroku 2012), no nechýbal ani debutový trailer k Amazing Spider-Man, ktorý bude sprevádzať štvrtý filmový diel. Na pódiu sa objavil aj Hideo Kojima, ktorý uviedol trailer k Metal Gear Rising: Revengeance, sekačku od kosti, na ktorej spolu s Kojima Productions pracuje Platinum Games.

 

Premiérové trailery:


Hitman: Absolution

 

Tony Hawk´s Pro Skater HD

 

Tekken Tag Tournament 2


 

Mass Effect 3

 

Rainbow Six: Patriots

 

Amazing Spider-Man

 

Bioshock: Infinite

 

Diablo 3 Cinematic Intro

 

Metal Gear Rising: Revengeance

 

Transformers: Fall of Cybertron

 

VGA 2011 môžeme jedným slovom zhodnotiť ako rozporuplné. Z hľadiska premiér za minulým rokom zjavne zaostávalo, veď minule to znamenalo ohlásenie nového Tomb Raider, Uncharted 3: Drake´s Deception či Skyrimu, ktorý paradoxne získal tento rok titul Hra roka. Škoda hlavne toho Half-Lifeu...


Juraj "Duri" Dolniak
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 2)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012