27.10.2011 14:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Orcs Must Die!

Orcs Must Die!

Ak ste nebodaj majiteľmi mobilných telefónov (alebo teda skôr smartfónov) bežiacich na systéme iOS (iPhone), resp. Android (Samsungy, LG a pod.), istotne vám nie je žáner tower defense hier vonkoncom cudzí. Swarm, Defense Grid, Siege Craft, Plants VS. Zombies... to všetko sú tituly spadajúce do tejto kategórie a pokiaľ ste žiadnu z nich nebodaj doteraz ešte nehrali, istotne by ste to v dohľadnej dobe mali zmeniť.

Dôvod, prečo sa tieto hry tešia tak mimoriadne veľkej popularite, je pritom triviálny - jednoduchosť. Jednoduchý koncept totižto vytvára predpoklad k tomu, aby sa u hry bavil ako skúsený stratég, tak aj casual hráč, ktorý si ju kúpil len kvôli tomu, aby zabil čas strávený v autobusoch, vo vlakoch, či na prednáškach. Dnes portfólio tower defense titulov rozširuje ambiciózny projekt zvaný Orcs Must Die!, ktorý majú na konte -čuduj sa svete- ľudia, zodpovední predovšetkým za legendárnu sériu RTSiek Age of Empires. Práve pôvod tímu Robot Entertainment je už dopredu zárukou toho, že ich novinka nebude len tuctovým zástupcom žánra, ale že nám ponúkne aj svoju osobitnú porciu originálnych herných prvkov a nápadov. Je teda Orcs Must Die! len ďalším z rady, alebo naozaj stojí za vašu pozornosť?

Nebudem vás dlho napínať - áno, stojí! Aj napriek tomu, že po stránke príbehu mali tvorcovia v prípade použitého tower defense konceptu viac menej zviazané ruky, už v tejto oblasti dokázali zaujať nie len svojským príbehom, ale aj vykreslením reálií, do ktorých je titul zasadený. V hre sa totižto chopíte role údajne hlúpeho, ale magicky schopného čarodeja, ktorý má za úlohu v rámci pevností rádu kúzelníkov zabrániť tomu, aby sa hordy orkov dostali za hranice svojho územia. Jednoduchá dejová premisa, ktorá by za iných okolností už v prvých minútach hry upadla do zabudnutia, tu však dostáva nový rozmer, a to nie len vďaka sústavnému hláškovaniu vašej postavy, ale aj vďaka celkovej humornosti samotnej hry. Inými slovami, kto čakal temné fantasy, kde bránenie zámkov je za každým obklopené dusnou atmosférou a smrťou, číhajúcou na každom rohu, bude odľahčeným tónom titulu naozaj (milo) prekvapený.

Po stránke štruktúry kampane je hneď skraja potrebné povedať, že autori v oblasti jej optimalizácie odviedli veľký kus poctivej roboty, takže postupne sa zvyšujúcu obtiažnosť si ani len nebudete uvedomovať. Singleplayer ako taký je rozdelený na niekoľko desiatok levelov, v rámci ktorých budete mať iba jedinú úlohu - zabrániť masám orkov v dosiahnutiu portálu, ktorý by im umožnil preniknúť za hranice svojej "vlasti". K tomuto účelu vám poslúži široko-spektrálny arzenál nie len všakovakých pascí, ale aj schopností hlavného hrdinu, keďže narozdiel od konkurenčných tower defense hier tu môžete zasiahnuť aj priamo do boja (či už kušou, mečom, alebo inými skillz), čo samozrejme s radosťou neraz využijete. Čo sa dizajnu jednotlivých úrovní týka, spočiatku triviálne lokácie len s jedným vstupným bodom pre orkov a jedným jediným prístupom k portálu sa po niekoľkých odohraných hodinách zmenia na zložito členité priestory, v ktorých nebude núdza o priekopy s kyselinou, visuté mostíky, vetvené chodby a priechody, či otvorené priestranstvá, nútiace vás kompletne zahodiť zaužívanú defenzívnu taktiku a konať podľa toho, ako si to bude vyžadovať aktuálna situácia na bojisku. Práve tá variabilita levelov a z toho sa odvíjajúcich možností, ako zakročiť proti neželaným návštevníkom, robí z Orks Must Die! rovnako hrateľný titul ako v jeho úvode, tak aj v jeho závere.

Z hľadiska samotného gameplayu je hra akýmsi hybridom, ktorý všetky tradičné prvky tower defense žánra prevádza do podoby 3rd person akcie. V praxi to teda znamená, že aj tu budete proti vlnám protivníkov budovať rozmanité prekážky, avšak budete to robiť priamo prostredníctvom vášho hrdinu. Odomykanie nových pascí, ich postupný nákup a rozmiestňovanie v rámci levelu, početné možnosti dodatočných upgradov... to všetko tu teda je, akurát že v nepomerne dynamickejšom a dalo by sa povedať, osobnejšom duchu. Paleta nástrah sa pritom nemieni rozrastať ani po x-tom leveli a tak budete v neskorších častiach nútení si najprv lokáciu dopodrobna naštudovať a až na základe jej prieskumu si do hot-baru navolíte všetky pasce, ktoré sa vám v danej úrovní zídu. Strategický prvok návrhu obrany zámku tak v pokročilejších fázach hry dostane výrazne viac priestoru než v úvode a dokonca sa vám aj neraz stane, že plánovaním zabijete viac času, než zabíjaným orkov samotných.

Okamih pravdy, teda moment, kedy do vášho zámku vniknú hordy orkov, je ale presne tým okamihom, pre ktorý sa oplatí tomuto titulu obetovať svoj čas. Desiatky a desiatky protivníkov, ktorí behom sekundy zaplnia neveľký priestor v mieste ich násilného vstupu, totižto dávajú priestor k tak variabilnej sebarealizácii, že inak ako zábavou to skončiť ani nemôže. A ak sa k tomu navyše pridá aj pekné technické spracovanie či prekvapivo dlhá kampaň, je o kandidátovi na titul "najlepšia XBL arkáda roka" už viac menej rozhodnuté. Neváhajte preto, a novinku z dielne Robot Entertainment si istotne obstarajte - obdobne návykový a osviežujúci variant tower defense hier sme tu totižto ešte nemali!


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Výrobca: Robot Entertainment
Distribútor: Robot Entertainment
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: nie
Lokalizácia: Anglický jazyk
Žáner: Stratégie
Vychádza na platformy: PC, PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.robotentertainment.com/games/orcsmustdie
Karta hry: Orcs Must Die!
Plusy:

- hromada levelov, hromada pascí

- taktická stránka hry

- chytľavá arkádová hrateľnosť

Mínusy:

- po dlhšom hraní mierny stereotyp

- chýba aspoň nejaká forma MP

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 10 / 10
(Hodnotení: 1)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012