11.10.2011 15:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
EA Gameshow 2011 – report z akcie

EA Gameshow 2011 – report z akcie

Po tom, čo skončí obdobie letného herného sucha, nastáva pre herných vydavateľov a ich vývojárske štúdiá pomerne náročné, ale na druhej strane finančne najlepšie obdobie celého roka. Tým obdobím sú Vianoce. Je to neuveriteľné, ale už tri mesiace pred týmito sviatkami začína obdobie reklám a tvrdého boja o každého zákazníka, no veď kto sa v týchto dňoch nestretol s vianočnými predmetmi asi ani nechodí po svete.

Dôležitosť tohto obdobia si uvedomujú aj v Electronic Arts a tak sa v dňoch 7. a 8. októbra konala akcia EA Gameshow 2011, kde sa novinárom, obchodným partnerom a druhý deň aj niekoľkým registrovanými fanúšikom predstavili trháky tejto jesene a Vianoc a nakoniec aj plán na rok 2012.

Celá akcia sa konala pod strechou známeho pražského klubu SaSaZu, čo už samo o sebe vypovedá o dôležitosti celej akcie. Aj keď pár chybičiek to celé malo, čo vyplývalo z miesta konania a z toho, že akcia bola dvojdňová. EA Gameshow 2011 totižto začínala v piatok už o 14:00, čo keď si vezmete, že ľudia bežne v piatok pracujú alebo chodia do školy a potom sa majú dopraviť cez pol Prahy v špičke, no moc dobrá predstava to nie je. Stihli sme to len-tak-tak, rýchlo prejsť akreditáciou, ukoristiť miesto v predných radoch, keďže si zas človek zabudol okuliare a môže sa ísť na vec.

Piatok bol deň venovaný hlavne pre obchodných partnerov. Ak neviete čo si pod tým máte predstaviť, rád vám to objasním. Znamená to zredukovanie voľného hrania hier na minimum, 5 hodín prednášok a nakoniec niečo na zahryznutie. Na druhej strane ale treba povedať, že v prednáškach zaznelo veľké množstvo informácií o česko-slovenskom trhu s hrami, ktoré bežne nie sú dostupné a tak sme si do sýtosti užili obľúbené koláčové grafy Vladimíra Železného a množstvo iných grafov a štatistík. Celou akciou sprevádzal ako moderátor Mikoláš Tuček, známy to český herný novinár a jednotlivé prezentácie nám podali už kompetentní ľudia z EA. Zaznelo celkovo 7 prednášok – rozbor trhu, FIFA 12, The Sims 3: Pets, Battlefield 3, Need for Speed: The Run, Star Wars: The Old Republic, Mass Effect 3 a plán na rok 2012. S výnimkou FIFY sú to všetko hry, ktoré ešte len vyjdú, FIFA dostala výnimkou najmä preto, že s ňou v EA majú na nasledujúce obdobie ešte veľké plány.

Piatkový cieľ bol jasný, oboznámiť obchodných partnerov s tým, čo to vlastne budú predávať a aké marketingové plány má pripravené EA. Vzhľadom k tomu, že naša redakcia bola aj na nemeckom GamesCome 2011 a pravidelne sa zúčastňujeme EA akcií, tak moc nových a zaujímavých informácií tam pre nás nebolo. Ale predsa, marketing a obchodné prieskumy sú veľmi mocné nástroje a niekedy dávajú zaujímavé výsledky. Kto z vás by tipoval, že najvýnosnejšou značkou česko-slovenského trhu je práve The Sims 3? Asi vás takých veľa nebude a predsa je to tak, celkom prekvapenie, keďže o našom trhu sa hovorí, že ho tvoria hlavne hard-core hráči. Dokonca existuje aj odhad, že v Českej republike je približne 30 000 fanúšikov Star Wars a rovnaký počet fanúšikov hier od štúdia BioWare. Celkový objem tržieb nášho „malého“ trhu je asi 1 miliarda czk alebo 35 miliónov eur. Ukazuje sa tiež, že Česká a Slovenská republika sú krajiny zasľúbené RPG žánru, tam kde je bežný podiel RPG na trhu 6%, u nás je to viac ako dvojnásobok, až 13%. Inak tu len také drobné mínus pre EA, keď niekoho posadia na 5 hodín prednášok, tak by mu mohli poskytnúť pero a papier, nech si môže niečo zapísať a nielen bezradne sedieť a snažiť sa to všetko zapamätať.

Predsa len zazneli dve zaujímavé a dôležité informácie. Jedná sa týka spomínaných The Sims 3 a druhá je o Mass Effect 3. S The Sims 3 sa niečo veľké chystá na február 2012 a Mass Effect 3 dostane na podporu predpredajov tiež niečo veľké. O čo presne ide v oboch prípadoch netušíme, ľudia z EA boli neoblomní a budeme si musieť počkať až do začiatku novembra, kedy sa chystajú tieto dve veľké odhalenia. Takže stay tuned.

Hranie bolo hlavnou náplňou druhého dňa, ktoré bolo zas venované hlavne fanúšikom. Tí z vás, ktorí boli na IstroCone, nemusia zúfať, bolo to prevažne to isté, akurát Battlefield 3 ukázal aj Caspian Border a prezentovalo sa aj demo NfS: The Run. Ani fanúšikovia ale nakoniec neboli ukrátení o prezentácie, samozrejme v nich boli vynechané určité informácie, ktoré nie sú určené očiam verejnosti. Hranie trvalo od jedenástej pred obedom a končilo pol hodinu pred polnocou, takže času na hranie bolo skutočne dosť a následne kto chcel, mohol ostať až do záverečnej v klube a zabaviť sa na diskotéke. Aj keď nepredpokladám, že by mnoho hard-core hráčov preferovalo túto možnosť.

Musím konštatovať, že moje dojmy z celej akcie sú zmiešané. EA vie dokonale organizovať komunitné akcie, to im skutočne ide a vedia ako na to, ale skĺbiť veľkú akciu pre novinárov a obchodných partnerov, tu by to chcelo ubrať na prezentáciách a pridať na hraní. Aj keď z úst EA zaznelo, že náš trh nie je až taký malý, žiadnej exkluzívnej informácie sme sa nedočkali.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012