29.09.2011 15:00, Branislav "chinaski" Hujo, Komentárov: 2
NHL 12

NHL 12

Je to v hre... 19 rokov do nás každý rok EA Sports hučia toto heslo a recenzentským nováčikom ním možno aj napovedajú, kdeže to treba hľadať najvýraznejšie novinky toho-ktorého ročníka enejdžel tutausntniekoľko.

Výnimku netvorí ani tohtoročná hra, takže sa okamžite po zapnutí cítite tak akoby ste stretli starého kamoša. Veteránom série následne prudko zdvihne tep akýsi náznak intra, ktorý ale následne vyšumí niekam do stratena a výraz blaženosti strieda opäť raz posmutnelá tvár. Holt návrat k starým zlatým časom, z rokov, ktoré ešte nezačínali číslovkou dvetisíc sa nekoná, na geniálne intrá starých dielov (98,99,2000) môžme iba spomínať.

Dojem nevylepší ani už tradične odfláknuté menu, ktoré svojou neprehľadnosťou a ťažkopádnosťou pripomína niektoré systémy verejnej správy v našej drahej materskej krajine. Už by sa súdruhovia z Vancouveru mohli zasa nakopnúť a vytvoriť niečo nové. Dokážem pochopiť, že musia každý rok prezentovať nové hracie módy, ale dá sa to urobiť aj lepšie ako ich natrieskať do hlavného menu bez ladu a skladu, niekde medzi nastavenia hry a credits. Priznám sa, že patrím medzi konzervatívnejších hráčov NHL a tak ma nebaví prebíjať sa k môjmu tradičnému módu Be a GM cez kopu iných kvázi zaujímavých serepetičiek. Ale čo tam po menu poďme k samotnej hre, tentokrát totiž našťastie autori z EA Sports zamakali viac na hernej stránke nového hokeja. Samozrejme novinky sa objavujú aj v nehernej sekcii, ale to podstatné ako som už napísal vyššie je v hre. Vizuálne sa samozrejme nezmenilo takmer nič, takže už po štvrtý, či piatykrát je celá show nástupu na ľad stále rovnaká a nudná. Ani samotný zápas, čo sa grafického spracovania nedoznal žiadnych prevratných zmien, dokonca ma pri hraní podozrievali, že recenzujem minulý ročník. Ale nie všetko je tak ako sa zdá. Zmeny síce nie je vidieť, ale cítiť. A to poriadne. Závisí to však aj od toho či ste sviatočný hráč, pravidelný hráč, alebo hardcore hráč. Ako to myslím? No jednoducho, tento rok autori najviac zamakali na fyzike. A nutno podotknúť, že ju skutočne prekopali, nie je to len nejaké jemné posunutie parametrov na ukazovateľoch doľava.

Ako som ale povedal, zábavné je sledovať, ako tieto zmeny vnímajú hráči. Relatívny, alebo aj absolútny nováčik, ktorý hral maximálne posledný ročník si zmeny možno ani poriadne nevšimne, predsa len takým ľuďom stačí defaultné nastavenie a hru si užívajú tak nejak arkádovo. Hráč ktorý ma za sebou pár ročníkov už si pár detailov určite všimne, minimálne zo začiatku bude mať problém s prihrávkami, najviac ale zmeny pocítia veteráni série, zmenou fyziky sa im totiž zmenilo mnoho zaužívaných zvykov, prihrávanie je iné, hráči sa menia troška inak a aj puk sa v mnohých situáciách správa úplne inak ako predtým. Našťastie to vôbec nie je na škodu, naopak prispieva to k priblíženiu sa k reálnemu hokeju.



Sám som mal spočiatku veľký problém si na nové fyzikálne zákony zvyknúť. Prihrávanie, alebo nakorčuľovanie si do voľného priestoru mi robili väčšie problémy, ako som myslel. Zmenilo sa aj menenie hráčov, hra vás teraz na hráča ku ktorému smeruje puk prepne o niečo skôr ako v minulých dieloch, spočiatku tak budete v ofsajde viackrát ako budúca doktorka práv slečna Andrea Járová na fotkách bez podprsenky. A to aj napriek tomu, že sa po novom hráči snažia nechávať za sebou nohu na modrej čiare. Našťastie stačí pár zápasov a celkom vám tento systém prejde do krvi. Zistíte tak napríklad, že sa dá geniálne vysúvať krídlo krížnym pasom cez strednú tretinu.

Výrazným prerodom prešla aj schopnosť hráčov zastaviť protihráča. EA Sports popracovali na spôsobe prepočítavania stretov a výsledok skutočne pocítite (niekedy doslova). Budete preklínať malých obrancov, pretože s nimi je niekedy veľmi ťažké zastaviť niekoho telom. Jednoducho tak ako aj v reálnom hokeji, ak sa taký Ovečkin v plnej rýchlosti zrazí s našim Višňovským, pri všetkej úcte k hokejovým schopnostiam topoľčianskeho odchovanca, fyzika nepustí a Ovečkin ho jednoducho prerazí. To sme tu ale mali aj minulý rok, tentokrát už je šanca, že by predsa len Višňa mohol vyhrať, stačí sa napríklad skrčiť vystrčiť zadok a Ovečkin si zabéka vo vzduchu. Fyzikálny model síce spôsobí, že na ľade skončia obaja borci, ale vy si môžete vychutnať zastavenie megahviezdy. Jednoducho, v NHL 12 sa oplatí staviť na reálne fyzikálne zákony, ak ste vysoký a silný môžete skúsiť preraziť, dá sa, ak ste ale malý a ľahký, treba sa snažiť buchnúť do súpera tak, aby ho to aspoň vyhodilo z rovnováhy, spoluhráči už sa postarajú o ďalšie veci.

Podobne ako fyzika, bola reklamnou masážou výrazne predhadzovaná aj možnosť reálneho boja v bránkovisku. Teda napríklad vrážanie a dobiedzanie do brankára. Tu už sú moje pocity rozporuplnejšie, ale aby som nekrivdil hovorím, že to ako tak funguje. To znamená, že tak ako bolo povedané, páni v maskách stratili svoje hájenie a môžete im to osladiť mnohými spôsobmi. Funguje to dobre v prípade dorážania pukov, dosiahnuť tzv. "škaredý" gól po dorážaní a búchaní do brankára, pokiaľ ten nemá puk vo svojej moci, je oveľa jednoduchšie ako v miulosti. Ak gólman puk nedrží, stále máte vysokú pravdepodobnosť, že ho do brány zasuniete aj z bránkoviska. Menej už ma tešilo to, že kolízny systém hráč-brankár zatiaľ funguje tak nejak napolovicu. Síce to vyzerá efektne, keď v plnej rýchlosti narazíte do brankára, ktorý samozrejme spadne a teatrálne mu naviac odletí maska, ale pripravte sa na to, že v mnohých zápasoch si za niečo podobné vyslúžite zbytočné tresty, čo síce je v súlade s pravidlami, mnohokrát ste v tom však nevinne pretože vy už ste dávno hrali s iným hokejistom, ako s tým, ktorý nejakou zotrvačnosťou vletel do gólmana. Ale to už tak býva, že určité veci fungujú v NHLkách ako tak poriadne až ďalší rok po tom, čo sú mohutne ospevované ako novinka.

Hernú časť NHL 12, ale treba hodnotiť veľmi kladne, to čo predvádza tento rok je k hokeju oveľa bližšie ako čokoľvek čo ste doteraz hrali. Navyše všetky zmeny, ktoré som teraz opísal sa dvojnásob prejavia v online zápasoch človek vs. človek. Tam sa to už niekedy skutočne podobá reálnemu hokeju (ehm teda skôr našej extralige), pretože nie je núdza o chyby v rozohrávke, nepresné prihrávky, alebo naopak krásne vysunutia krížnym pasom atď. Ak hrávate online treba dostať nový systém do krvi a budete sa kráľovsky baviť.

Zmeny sa však udiali aj v nehernej časti. Asi najvýraznejšie vám udrie do očí možnosť zohrať zápas pod holým nebom, teda odohrať tradičný zápas na bejzablovom ihrisku, pod honosným názvom Winter Classic. Treba uznať, že autori sa s prezentáciou zápasu vyhrali, všetko je také, ako si to pamätáte z telky, dokonca vám popred kameru padajú snehové vločky, no reálne sa iné podmienky do samotného zápasu moc neprenášajú, takže hoci sneží ako Santa Clausovi za domom, puk si lieta po ľade akoby ho zrovna prešiel rolbár Laci s rolbou. Ale ak máte radi netradičnú atmosféru budete sa baviť.

Novinkou je aj nový mód Be a Legend. I keď nie je až tak nový, nová je jeho prezentácia. Ide totiž o upravený mód Be a Pro, kedy však miesto svojho vytvoreného nováčika ovládate niektorú z legiend NHL, na výber sú napríklad Jeremy Roenick, Steve Yzerman, Mario Lemieux i sám Boh Wayne Gretzky, ktorý má už v mladom veku atribúty naboostované tak, že sa Sydney Crosby môže schovať do šatne a plakať, že ho bolí hlava. Žiaľ zabudnite na to, že by ste si zahrali za týchto matadorov v ich časoch, tak ako to napríklad umožní nová NBA 2K12. Ich kariéru budete budovať v reálnom čase, čiže teraz, čo je škoda. Predsa len by ma viac bavilo zahrať si taký retro zápas Edmonton Oilers - New York Islanders z polovice 80tych rokov, alebo pomôcť Detroitu zlomiť pasť stredného pásma a poraziť vo finále NHL New Jersey v roku 1995. Snáď sa dočkáme nabudúce. Takto ostala táto novinka tak nejak prešľapovať na mieste.



Samozrejme zmien je ďaleko viac, spomínať ich ale otrocky všetky nemá zmysel, za reč snáď ešte stojí to, že v režime Be a Pro si počas zápasov konečne môžete zrýchľovať čas do ďalšieho striedania a nemusíte otrocky sedieť na striedačke, kým vás tréner nepošle znova na ľad.

Zrátané a podtrhnuté tohtoročná NHL 12 je hra podarená, neprináša síce prevratné zmeny, ale tie ktoré nám predložila majú opodstatnenie a približujú hokej oveľa bližšie reálnemu zážitku z hry. Určite ju odporúčam kúpiť aj ak už máte doma predchádzajúce ročníky, pretože samotný zápas vám prinesie nové zážitky, treba len hrať, hrať a hrať, čím viac budete mať nahrané tým väčší rozdiel oproti predchádzajúcim dielom budete cítiť. A keď už sa tam niekde budete motať pred bránkou, šupnite tam jeden aj pre Paliho. Zbohom PD #38


Branislav "chinaski" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: EA Sports
Distribútor: Electronic Arts
Testovaná platforma: Xbox 360
Multiplayer: áno
Lokalizácia: Anglický jazyk, české titulky
Žáner: Športové
Vychádza na platformy: PS3, Xbox 360
Oficiálna stránka: http://www.ea.com/nhl
Karta hry: NHL 12
Plusy:

- nová fyzika

- zmeny v režime Be a Pro

- škaredé góly

Mínusy:

- strety hráča s brankárom

- zastarané spracovanie pästných súbojov

- nedotiahnutý mód Be a Legend

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 9.3 / 10
(Hodnotení: 4)

Diskusia
gretzky fyzikalne zakony 03. 10. 2011 13:27
chinaski Re: fyzikalne zakony 03. 10. 2011 14:20
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012