22.09.2011 13:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 0
Coraabia – prvé dojmy z hrania

Coraabia – prvé dojmy z hrania

V utorok (20. 9.) sme sa aspoň na chvíľu zas preniesli do úplne iného sveta, pomohli nám v tom ľudia z vývojárskeho štúdia ARK8. Na svet sa totižto chystá česká online kartová hra Coraabia a my sme dostali príležitosť sa zúčastniť akcie, ktorú si pre nás prichystali. Priestory, kde sa akcia konala, boli výborne zvolené, spodné podlažie Cross clubu, ktorý je plný technických serepetičiek a podobných futuristických vecí dokonale ladili s tematikou hry. Vchod do klubu ste si nemohli s ničím spliesť, hneď pri vchode čakala jedna z príšer, tá nás privítala a poslala ďalej, dokonca myslím, že to bolo v coraabčine. Následne nám ďalšia príšera zavesila na krk novinársku kartičku a mohli sme sa naplno ponoriť do skvelej atmosféry.

Všetko začalo prednáškou, to bolo dôležité, keďže sa musím priznať, že zatiaľ som žil v nevedomosti o tejto hre. Vojtěch Bednář nás najskôr privítal slovami dobrý večer, čo o tretej hodine popoludní vyvolalo výbuch smiechu, potom už nasledovali informácie prečo práve názov Coraabia a čo to Coraab je. Po ňom si slovo vzal Jakub Hussar, ten nám povedal niečo o histórii a ako to všetko vzniklo a kde sa projekt nachádza dnes a následne bol pod jeho taktovkou odohraný aj jeden demonštračný duel, aby sme mali aspoň nejakú predstavu o čo ide. Možno niektorí z vás vedia, že Jakub Hussar je zároveň aj filmový režisér a musím povedať, že trailery k hre, ktoré sme mali možnosť vidieť sú skutočne na špičkovej úrovni a pokojne sa môžu porovnávať s ktorýmkoľvek AAA titulom. Zvlášť dabing v coraabčine ma okamžite zaujal a je vidieť, že chalani z ARK8 nie sú žiadni nováčikovia.

Čo je hlavnou devízou Coraabie je pre mňa príbeh, Coraab je totižto planéta umiestnená v strede galaxie a aj keď by sa mohlo zdať, že má výborné miesto, opak je pravdou, synonymom pre planétu Coraab je slovo Skládka. Celý príbeh je komplikovaný a dlhý a bude obsiahnutý v Coraabopédii. Na planéte existuje 5 frakcií – Strážcovia, Neživí, Xeňania, Žoldnieri a nemôže chýbať aj odvrátená strana zákona a tou sú Lotri. Frakcie sú pomerne vyrovnané, mierne navrch majú len Strážcovia, u ktorých to je ale zas kompenzované nižším ziskom bodov. Voľba za koho budete hrať je dôležitá pre budúcnosť planéty, takže treba voliť s rozumom. Ďalšia vec, na ktorú autori vsadili je grafické spracovanie a to už musíte posúdiť z obrázkov sami či sa vám hra páči alebo nie, za seba môžem povedať, že to vyzerá viac než dobre.

Ešte raz si pripomeňme, že Coraabia je online kartová hra, tiež môžeme použiť magickú skratku RPCG (nie ženy, táto skratka neznamená “reťazou po chlapových guliach“) – role-playing card game, takže zatiaľ nečakajte žiaden fyzický obsah. História tejto hry siaha až do roku 2000, následne v roku 2003 vznikajú aj skutočné karty a hra sa volá Trinity Cards a v roku 2008 začínajú prvé práce na Coraabii. Tím ARK8 tvorí 10 stálych ľudí a k tomu prispieva svojou troškou obrovské množstvo ďalších ľudí a fanúšikov, tí prispievajú najmä artworkmi, celkovo to je asi 215 umelcov z 55 krajín a všetkých kontinentov. Momentálne je hra vo fáze, kedy sa chystá spustenie uzavretej bety, teda musíte mať pozvánku s kľúčom, aby ste sa do nej dostali. No ak by ste si aj tak chceli zahrať, nezúfajte onedlho bude spustená aj open beta pre všetkých. Zároveň bolo na akcii oznámené spustenie Donate programu, ten má dva balíčky – Coraabian Pack za 390 czk, ktorý vám zaručí exkluzívny in-game obsah; a druhý Iblort Pack za 990 czk, s tým už získate aj fyzický obsah, presnejšie tričko Coraabie, dva odznaky a plagát vo formáte A3 a samozrejme in-game obsah.

Coraabia sa bude snažiť stavať na komunite, ako už som napísal, vývoj dejín na Coraabe záleží na tom, ktorá frakcia má na konci každého veku najviac bodov. Čas v hre plynie šesťkrát rýchlejšie než v skutočnosti, teda jeden coraabsky rok sú naše dva mesiace. Každý coraabsky rok a vek budú pribúdať neustále nové karty do hry, za jeden kalendárny rok by to malo byť 100 až 150 kariet, čo už je slušná nálož.

Ale poďme k tomu, prečo sme na akciu prišli, poďme hrať. Hra beží v prehliadači, takže bude prívetivá aj k menej výkonným zostavám, čo by mohlo potešiť viacerých hráčov. Princíp hry je jednoduchý – prebíjaná, teda mať vyššiu hodnotu a na konci duelu mať viac bodov ako súper. Každá karta má štyri základné atribúty – nebezpečnosť, inteligenciu, vitalitu a karmu, tie sú udané číselnou alebo percentuálnou hodnotou a na začiatku každého kola zvolíte vy alebo súper jeden z týchto atribútov, ktorý sa bude porovnávať. V pravom hornom rohu je potom bodová hodnota, ktorú získate, ak vyhráte súboj s touto kartou. Okrem toho majú karty aj špeciálne schopnosti a môžete použiť aj triky, pomocou týchto dvoch vecí môžete zvyšovať svoju hodnotu alebo nejako škodiť protihráčovi a vyhrávať tak duely. Celý tento systém súboja je veľmi prepracovaný, takže jeho vysvetľovanie by bolo na príliš dlho. Navyše každá karta má tiež svoj príbeh, ktorý sa vám odomyká tým, ako ju používate a vyhrávate s ňou súboje.

Keďže ide o kartovú hru a tie bývajú zberateľské, nie je tomu inak ani v prípade Coraabie. Budete si teda môcť spraviť vlastnú zbierku zberateľských kariet, o ktoré sa budú hrať turnaje a bude s nimi možné aj obchodovať na miestnom trhu a burze. Samotných kariet bude tiež viac než dosť a je tak len na vás, ako si namiešate svoj balíček, aby ste mohli vyhrávať. Balík obsahuje 20 kariet, ktoré môžete v dueloch používať, je to tak akurát, pretože jedna hra vám tak zaberie zhruba 5 minút. A pýtate sa koľko to celé bude stáť? Nemajte strach samotná hra bude free-to-play s mikrotransakciami, takže široko dostupná.

Celkovo tak hra pôsobí veľmi dobrým dojmom, grafika je skvelá a hrateľnosť je tiež dobrá, je to rýchle, prehľadné a so silným príbehom, ktorý môžete sami ovplyvniť. Zatiaľ teda držíme palce ARK8, aby sa im Coraabiu podarilo dotiahnuť do konca a dostať do nej všetko to, čo chcú. A vy nás sledujte aj naďalej, máme pre vás prichystaných pár kľúčov do bety.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Výrobca: ARK8
Distribútor: ARK8
Vychádza na platformy: PC
Žáner: Online
Dátum vydania:

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 8.8 / 10
(Hodnotení: 8)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012