30.08.2011 14:00, Daniel "LordDan" Hujo, Komentárov: 2
Súhrn dojmov z prezentovaného materiálu – Part 5

Súhrn dojmov z prezentovaného materiálu – Part 5

Piata a pravdepodobne asi aj posledná súhrnná časť toho, čo sme mali možnosť vidieť na GamesCome tento rok. Ako sami vidíte na našej stránke, bolo toho veľké množstvo, niekoľko preview a do toho ešte kopec ďalších titulov v piatich článkoch. Našťastie to ale nie je práca len jedného redaktora, ten by sa z toho množstva materiálu chudák asi pomiatol a asi by okamžite dal výpoveď. Nás na to ale bolo viac a tak sme pre vás obsiahli čo najširší záber, aby nikto nebol ukrátený o nič.

Tí, ktorí pozorne čítali všetky články alebo aspoň ten predchádzajúci vedia, že som do toho súhrnu sľúbil všetky stratégie, ktoré sa mi podarilo vidieť a hrať na GamesCome 2011. Samozrejme, že nebolo možné sa dostať ku všetkým a niektoré už sú vo forme bety dostupné aj pre širokú verejnosť, takže sa budeme venovať hlavne tým, ktoré nie sú tak prevarené všade na internete.

 

Jagged Alliance Online

Jagged Alliance ako také je jedna z mojich srdcoviek, výborný mix RPG, taktiky a stratégie. Okrem podtitulu Online sa na výstave objavila aj dlho očakávaná Back in Action, ale žiaľ prvý deň sa im moc nepodarilo rozložiť stánok, tak aby sme mali možnosť do neho zájsť a ostatné dni sme mali tak nabité, že už jednoducho na túto klasiku neostal čas, čo nás veľmi mrzelo. Ale poďme späť k JA: Online, ide o klasickú MMO variáciu dobre známeho titulu prevedeného do moderného prostredia. Hra beží priamo vo vašom internetovom prehliadači a veľmi ma prekvapila kvalitou grafického spracovania, samozrejme sa to nedá porovnávať s Battlefieldom 3, ale fanúšikovia by nemali byť sklamaní. Pri hre som strávil nakoniec viac času než som čakal, najskôr som len pozeral, ako neschopne to hrá nejaký novinár predo mnou, ktorý asi nemal ani zdanie, čo to Jagged Alliance je. Môj plán si len vyskúšať, čo to je zač, skončil obrovskou radou záujemcov, ktorí mi netrpezlivo hľadeli a nakoniec klopali na rameno, že už by som mohol prestať. Ale kým som nesplnil úlohu, tak sa nedalo.

Zahral som si dve misie, v oboch som mal k dispozícii troch žoldnierov a poteším vás, sú tu starí známi z predchádzajúcich častí. Ja som mal tú česť sa opäť stretnúť s Ivanom DolvichomRaven, tretieho som si už nezapamätal. Hra sa ovláda jednoducho, pokiaľ ste ju už hrali, nič vás neprekvapí. Hra je od začiatku misie až do jej konca ťahová, neprepína sa do real-time režimu ani v prípade, že nevidíte žiadneho nepriateľa. Vôbec mi to nevadilo, mapy sú veľké tak akurát, takže kolá vás žiadnym spôsobom nezdržujú. Aj nepriatelia postupovali veľmi opatrne, takže AI sa tvárilo, že vám dokáže hranie občas znepríjemniť. Medzi misiami ste vo svojom kempe, kde môžete najímať žoldnierov, nakupovať a komunikovať s ostatnými hráčmi. Jagged Alliance: Online ma teda potešilo a určite si ho zahrám, viac sa ale teším na Back in Action.

 

Anno 2070

Ubisoft mal zaujímavý stánok, trojuholník, na jednej strane bolo Anno 2070, na druhej Heroes of Might and Magic VI a na tretej strane bolo From Dust. Pristavil som sa pri Anno 2070, ktoré sa len pár dní pred GamesComom dočkalo ohlásenia zberateľskej edície. Nepotešila ma ale nemčina v hre a to, že v momente keď niekto dohral, prišla obsluha a pustila celú hru odznova. Ak ste teda čakali v rade na hranie, videli ste dookola rozohrávať stále tú istú misiu a pokiaľ kolonizujete ostrov od začiatku, nie je Anno veľmi krátka hra. Anno 2070 je piatym pokračovaním série, takže nejde o žiadnu novinku a v jednoduchosti sa dá povedať, že moc nového toho ani hra neprináša. Princípy hry ostávajú tie isté ako v predošlých častiach, založiť prístav a kolonizovať niektorý z ostrovov. Novinkou je, že máte možnosť zamerať sa industriálne alebo naopak uľahčiť už tak dosť poničenej planéte a chovať sa environmentálne, využívať obnoviteľné zdroje a budovať solárne elektrárne, využívať príboj a podobne. Anno 2070 má však ešte pomerne ďaleko do dokončenia a tak sa nechajme prekvapiť, čo si pre nás autori nakoniec všetko pripravia.

 

Tropico 4

Veľký stánok mala aj obľúbená hra na diktátora jedného z karibských ostrovov – Tropico 4, alebo teda skôr jej vydavateľ Kalypso Media. Aj keď Tropico bolo ústredným motívom stánku, na počítačoch tu bežal aj Airline Tycoon 2, Patrician IV a iné tituly vydavateľa. Bol to jeden z mála stánkov, ak dokonca nie jediný, kde boli zdarma tričká k hre, odznaky a iné materiály, je jasné, že tričká boli rozdané behom prvej hodiny. Čo sa zmenilo od posledného pokračovania? Tak ako to už u pokračovaní býva, nič moc. Samozrejme hra je graficky vyladenejšia, ekonomika zas o niečo prepracovanejšia a tak podobne. To na čo stále vsádza Tropico je jeho originalita, vžiť sa do úlohy veľkého El Presidente a musím povedať, že aj po toľkých rokoch sa jej to stále darí.

 

StarCraft II: Heart of the Swarm

Napriek všetkým obavám ma Blizzard nesklamal a na GamesCom priniesol aj ďalšie pokračovanie legendárnej stratégie StarCraft. Stánok bol obrovský a bolo v ňom niekoľko desiatok počítačov a aj napriek tomu sa už v novinársky deň stály dlhé rady, aby si človek aspoň na chvíľu sadol a vychutnal si nové pokračovanie a pokochal sa Kerriganovou. Blizzard je jedno z mála štúdií, ktoré počúva hlasy svojich fanúšikov a snaží sa hry robiť pre nich. Nebudem sa tu zaoberať s multiplayerom, ktorý prišiel už vo Wings of Liberty a neustále je vylepšovaný, StarCraft má totižto okrem geniálneho multiplayeru aj výborný singleplayer s prepracovanou dejovou líniou a Kerriganová tiež nie je na zahodenie, takže príjemne strávených pár hodín pri hraní nikomu neublíži. Heart of the Swarm je tak zas o niečo dotiahnutejšia a presúva sa z relatívneho bezpečia Raynorovej lode do zergského neúprosného sveta teroru a neustálej smrti. Rovnako ako si vylepšujete jednotky za peniaze v terranskej kampani, podobne si upgradujete aj svoje zergské beštie. Všetko tak ostáva pri starom a my si musíme len počkať, keď sa konečne hra objaví na našich počítačoch.

 

End of Nations

Ak hráte dnes stratégie, neustále na vás od všadiaľ všetci kričia, že žáner stratégií pomaly ale isto umiera. Kedysi jeden z najrozšírenejších žánrov, keď každý mesiac vyšla aspoň jedna stratégia a za rok ich bolo minimálne 6 s tematikou druhej svetovej vojny, sa skutočne utápa v kríze. Liekom by mala byť nová stratégia End of Nations, ide v podstate o MMORTS titul. Niečo, o čom sa nám doteraz len snívalo a čo sa realizovalo len v malom, sa pomaly ale isto stáva realitou. Otázkou ale ostáva či toto je správna cesta, ako von z krízy. Ako stratégia by bolo End of Nations len ďalším sci-fi titulom, ktorý nič nové a prevratné neprináša. Zaujímavou ju ale robí internetové pripojenie, hra by mala totižto umožniť veľké súboje až 52 ľudských hráčov. Príbeh je otrepané klišé, kde na konci je nadvláda teroru frakcie Order of Nations, tá je ovládaná umelou inteligenciou a proti nej stoja dve dobré hrateľné frakcie, ktoré sú ale znepriatelené medzi sebou. Z toho mála čo sa dalo vyskúšať na GamesCome sa  len veľmi ťažko posudzuje nakoľko bude tento koncept úspešný, zatiaľ je to len ďalšia stratégia, ktorá sa o niečo snaží, ale či sa jej to podarí, to sa v tomto momente nedá vôbec odhadnúť.

 

Našim partnerom na GamesCom 2011 bola spoločnosť TOSHIBA.


Daniel "LordDan" Hujo
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Diskusia
triock Stratégie 30. 08. 2011 17:10
LordDan Re: Stratégie 30. 08. 2011 18:44
Pridať komentár Čítať celú diskusiu
Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012