29.08.2011 01:00, Boris "Blade" Kirov, Komentárov: 0
Hry ako ničiteľ zdravia?

Hry ako ničiteľ zdravia?

Fuj bakané gamesy... môžete za môj zlomený necht! Aspoň tak to z dostupných štúdií vyplíva.

Existuje mnoho neoverených teórií, podľa ktorých je hranie hier škodlivé. Jední kvázi-vedci prídu na to, že dlhé vysedávanie pred telkou deformuje chrbticu, druhí pre zmenu na to, že hranie hier vyvoláva v ľudoch agresivitu. Všetky takéto „mimoriadne dôveryhodné“ štúdie majú jeden spoločný ukazateľ – povrchnosť. Je jednoduché zvaliť vinu na niečo tak nehmatateľné, ako je digitálna zábava. Avšak to, že na psychiku a fyziku hráča vplýva celý rad iných faktorov, to sa už akosi týmto odborníkov nehodí do krámu. Hlavné je, že konzumná spoločnosť je takýmito nezmyslami výborne brainwashnutá, vďaka čomu môžu z ich poverčivosti a naivity ťažiť iné veľké konglomerácie. Konglomerácie ako napríklad farmaceutické spoločnosti či ostatná oblasť zábavy (filmy, hudba, televízia a pod.), ktorá sa rozrastajúcim sa herným trhom cíti zákonite byť ohrozená.

Vrátim sa ale späť k uvedeným štúdiám – nedávno som kdesi čítal, že hry sú jednoznačným pôvodcom obezity u mladistvých. Reku, to že, decko sedí pred TV alebo pred počítačom aj niekoľko hodín denne, má automaticky súvis s jeho prípadnou nadváhou. Možné to samozrejme je, ale pozorne si prečítajte predchádzajúcu vetu ...sedí pred TV alebo počítačom... Vidíte to zovšeobecnenie, ktoré je v prípade napadnutia možné ihneď použiť? Nenapísal som, že decko priberá HRANÍM HIER – uviedol som iba technológie, extenzívnym pozeraním do ktorých dochádza k možnému nárastu váhy a následnej obezite. No a presne v takomto generalizovanom a mind-fuckovskom duchu sú robené všetky analýzy, berúce si do huby pojem „hra“. Skrátka, manipulatívne vykonštruovaný text, ktorý síce analyzuje vplyv faktorov blízkych hrám, avšak nepodáva skutočné dôkazy.

Spomínané sedenie pred TV alebo pred compom je pritom zaujímavým ukazovateľom. V pohode sa totižto vyskytuje u širokého spektra pracujúcich ľudí, ktorí presedia pred týmto hardvérom denne v práci 8 a viac hodín, pričom ale je zaujímavé, že pri hodnotení spomínanej obezity sa akosi do popredia táto skupina osôb nedostáva. Viete prečo? Pretože témy, ktoré nie sú v spoločnosti ešte tak silno etablované, sa ľahšie predávajú, nakoľko nedôvera obyvateľstva voči niečomu, čo ešte nie je úplne sociálne začlenené, je zlatou baňou žurnalizmu.

A pritom stačí do týchto analýz zahrnúť len obyčajný sedliacky rozum – keďže väčšina týchto „revolučných“ štúdií pochádza práve z US, je na mieste si taktiež položiť oktázku, či náhodou nemá podiel na “vypasenosti“ tamojších mladistvých hráčov aj strava. Veď predsa, amíci sú celosvetovo najväčšími konzumentmi fastfoodov, ktoré poskytnú organizmu všetko možné len nie to potrebné, vďaka čomu sú ich stravovacie návyky nevyvážené a jednoznačne zamerané na príjem tukov a sacharidov. Práve v tom čo jeme spočíva kľúč k našej hmotnosti, takže nejaká ta kalória dole po hodinovom behu zmôže pramálo vočí tisícke jej kolegýň, ktoré jú ihneď na to v podobe burgeru zastúpia. Nemyslite si teraz, že sa vám tu snažím pretlačiť nejaké žvásty o zdravej výžive – iba vám predkladám fakty také, aké sú.

Zdravotné problémy spojené s intenzívnym hraním hier teda nemožno analyzovať len vzhľadom na hry samotné. Veď predsa, aj keď idem do kina, tak v ňom presedím 2 hodiny... to by potom rovnaká štúdia mohla povedať, že kiná su škodlivé. Seriály sú škodlivé. Hranie na klavíri je škodlivé. Počúvanie hudby v izbe je škodlivé. Všetko statické... je škodlivé. A pritom je to bullshit priam vyšitý – všetko čo sa preháňa, je totižto škodné. Je jedno či človek veľa hrá, alebo veľa športuje. Pokiaľ týmto aktivitám venuje viac času než je zdravé, to jeho zdravie na to môže skôr či neskôr doplatiť. Je preto dôležité nič neprehánať, ale pekne si rozvrhnúť svoj čas tak, aby ani jedna aktivita nepresiahla rámec zdravého kompromisu – či už sa jedná o sedenie pred TV, alebo hranie na benjo. Lebo zdravie je to jediné, čo nás drží pri živote ;)... ehm, idem si dať 6-hodinový raid... majte sa!


Boris "Blade" Kirov
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012