28.01.2003 00:29, Log-us, Komentárov: 0
Interview s Mishou

Interview s Mishou

Pred časom sme vyspovedali víťazku Coca Cola Popstar, Objav roka 2002 v Slávikovi a Grand Prix Radio 2002, speváčku Mishu.

Logus: Kto vlastne si? Iste, v kuloároch sa o tebe rozpráva už dlhší čas, no do skutočného "slovenského hudobného neba" si sa dostala iba nedávno, vydaním svojho albumu. Kde žiješ, ako žiješ a podobne?
Misha: Som úplne obyčajný mishiak. Už 10 rokov žijem v Bratislave ale pôvodne som z Michaloviec. Do slovenského hudobného priemyslu som vhupla až teraz preto, lebo som chcela všetko nechať vyvíjať sa samo. Preto som na svojej hudbe pracovala asi 3 roky tak trochu v ústraní. Nechcela som za každú cenu hneď vydať album, chcela som aby bol podľa mojich predstáv. Postupne som si na album pripravovala materiál, spoznávala som ľudí s hudobnej branže a s niektorými som aj spolupracovala. Až do mája 2002, keď som po víťazstve v Coca Cola Popstar dostala možnosť nahrať a vydať album.



Dreus: Ako si so svojím albumom spokojná a ako vidíš šance slovenského R&B na nasej hudobnej scéne?
Misha: Som so svojim albumom celkom spokojná. Písala som si ho z väčšej časti sama a stojím si za ním. Je pravda, že keď sa na niektoré veci pozerám s odstupom času, poviem si, že to alebo ono som mohla urobiť ináč, ešte lepšie by sa to dalo... ale nevadí. Zrealizujem si to pri ďalšom albume. Neviem, aké šance má r&b na Slovensku, nie som typ človeka, ktorý by dokázal odhadnúť, čo verejnosť prijme a čo nie. Ani svoju hudbu tak nerobím. Samozrejme, veľmi by som sa tešila, keby práve tento štýl prešiel zo západu konečne aj k nám. Ale to sa uvidí. Ja si nahrávam to, čo ja cítim a čo sa mne páči. Neviem to na ľudí ušiť. A ani nechcem.


Dreus: Nie je Ti trochu ľúto toho, že máme kopu skvelých umelcov, ktorí majú jedinú smolu, a to tú, že na Slovensku, bohužiaľ, prevláda absolútna komercia? Logus: Dreus patri medzi odporcov všetkého komerčného.
Misha: Netvrdila by som, že je problém v prevládaní komercie... Čo je komercia? To, čo sa predáva a to znamená, že sa to páči väčšine ľudí. A na našom malom Slovensku bohužiaľ len to môže prežiť. V USA napríklad aj náročnejší štýl hudby, ktorému nerozumejú davy, má šancu prežiť, pretože pri 250 miliónoch ľudí sa stále nájde dosť tých, ktorí si to kúpia. Sú ich státisíce a preto to môže fungovať. Keď sa u nás hovorí o státisícoch, už je to prudká komercia. Aj ja milujem veľa veci, o ktorých 99 percent ľudí ani nepočulo. Napr. skvelu Amiel Larieux alebo Dianu Kral... ale co už. Veď keby sa práve tí presadili, už by sme ich museli považovať za komerciu.

Dreus: Aku hudbu počúvaš najradšej? Misha: Počúvam všetok možný soul a r&b, v menách by to bola Jill Scott, India.Arie, Erykah Badu, Aaliyah, Brandy, Joe, Ginuwine... a veľa iných ... a ešte som zabudla na Janet Jackson :).

Dreus: Prečo je také ťažké zohnať niekde Colors In My Life? To myslím vážne.
Misha: Noooo, to by si mal riešiť s predajcami. Som jeleň z toho, ako to funguje, alebo má fungovať. Vyzerá to, že si v predajni objednajú 2 kusy, tie sa rýchlo predajú a potom treba čakať na ďalšie. Obávam sa, že distribútor jednoducho nemôže nič urobiť, kým predajca neobjedná viac. Neviem, prečo to tak robia. Potom mi na môj messageboard chodia odkazy sklamaných ľudí, že môj album nie je nikde dostať. Ale dá sa zohnať vo veľkých obchodných supermarketoch. No, čo s tým mám urobiť? Ja teda asi nič.

Logus: Tvoj klip Náladu mi dvíhaš je spracovaný na profesionálnej úrovni. Tiež máš v poslednej dobe pocit, akoby slovenské skupiny a speváci(čky) konečne dbali na fazónu, design a určitú profesionálnejšiu úroveň vlastných klipov?
Misha: Neviem, takto som nad tým nerozmýšľala. Vôbec nestíham pozerať televízor, takže som skoro žiadne slovenské klipy nikdy nevidela. Je naozaj ťažké na Slovensku urobiť dobrý klip. Väčšinou je to veľmi drahé a keď sa to robí len na náš trh, odvysiela sa len pár krát v našich niekoľkých TV staniciach a nie je šanca, aby sa vrátili náklady na jeho výrobu... to majú interpreti z vonku oveľa jednoduchšie, keď ich klipy rotujú veľké hudobné stanice v celom svete. To sa potom točia klipy, keď sa vie, že sa to niekoľkonásobne vráti. Ale je pravda, že sa dá aj dobrý klip urobiť v nízkom rozpočte. Chce to ale poriadny nápad a originalitu. A to tiež nie je jednoduché.

Dreus: Čo chystáš do budúcnosti, nejaké koncerty nebudú?
Misha: Dúfam, že sa mi podarí zorganizovať koncertnú šnúru. Veľmi by som chcela koncertovať naživo po celom Slovensku. Už na tom pracujem a možno v jari... všetko to znova závisí od sponzorov. Ja mám energie a chuti toľko, že by som ju mohla rozdávať.

Dreus: Ako veľmi si sa tešila Slávikovi? Ale pravdu!
Misha: Slávikovi som sa naozaj tešila. A vysvetlím Ti aj prečo. Je pravda, že si myslím, že Slávik je hlavne o výhre auta a kým nebude možné hlasovať na internete alebo aspoň smskami, nebudú sa v tej ankete vo veľkej miere zúčastňovať mladí ľudia, lebo len máloktorému 17 ročnému sa chce ísť s hlasovacím lístkom na poštu. Takže ide skôr o to, koho ľudia poznajú zo zoznamu interpretov. A paradoxne ja si svoje víťazstvo vážim, lebo keď sa aj napriek tomu všetkému našlo dosť ľudí, čo za mňa hlasovali, to naozaj poteší.


<Dreus: Ovládaš aj hru na nejaký hudobný nastroj?
Misha: Nie, moje skladby vznikajú v mojej hlave. Nahrávam si nápady na diktafón. Proste to vymyslím tak, ako to cítim. Cítim, že to buď ladí a znie alebo nie.

Dreus: Čím sa momentálne živíš ? Tlmočníckymi schopnosťami alebo hlasom?
Misha: Vždy sa živím hlasom. Veď aj na tlmočenie používam hlas. Ale teraz sa živím len spevom. Je to skvelé, že môžem robiť iba hudbu (aaah, dúfam že toto práve nečíta niekto z mojich klientov a študentov). Ale som rada, že mám aj normálnu prácu, ku ktorej sa môžem vždy vrátiť. Ak ma hudba uživí, fajn. Ak nie, nevadí. Nebudem robiť hudbu nasilu, len aby som ňou mohla platiť účty.

Logus: Koho zo slovenských interpretov počúvaš najradšej a s kým sa najradšej stretávaš?
Misha: Janku Kirschner a Daru Rolins. S Darou sa vidíme len málo, lebo žije v Prahe ale s Janou sme v kontakte častejšie. Dáme si kávu... je skvelá (nemyslím tú kávu). Často sa stretávam aj s Robom Pappom, počúvame podobnú hudbu, takže máme o čom točiť.

Dreus: Ozaj, blížia sa Vianoce, ako a kde budeš tráviť sviatky? Klasika typu doma u rodičov s utáranou tetou/babkou alebo v kruhu priateľov? A vieš už, čo dostaneš pod stromček?:)
Misha: Pôjdem domov do Michaloviec, ale dorazím tam až neskoro na Štedrý večer, mám ešte vystúpenie v TV v Bratislave pred obedom. Beriem so sebou na Vianoce aj svoju najlepšiu kamošku, takže úplná klasika to nebude. Alebo áno? Klasicky sa budem 25. a 26. decembra s otcom biť o ovládač, lebo zas po roku objavím, že existuje aj televízor. On bude sedieť s ovládačom v ruke a presadzovať svoje: "neprepínaj mi to, ja nespím" a ja budem vytrvalo žiadať to svoje...

Logus: Vzhľadom na to, že sme magazín o počítačových hrach, veciach s tým spojených a kultúre mi nedá neopýtať sa, či máš čas alebo či vôbec zasadneš za šialený stroj zvaný počítač a čomu sa za monitorom venuješ?
Misha: Tak to by si ma mal vidieť práve teraz. Sedím v hotelovej izbe v Demänovskej Doline, asi o 45 minút tu mám vystúpenie. Môj notebook beží na plné obrátky a to budem musieť ešte prehovárať tetu na recepcii aby mi dovolila u nich v kancelárii napojiť sa na internet. Možno si pred vystúpením ešte stihnem checknúť mail a messageboard na mojej webstránke. Priznám sa, že veľmi príšerky po obrazovke nenaháňam, ale dosť času trávim na internete. Chodí mi veľa mailov a ja sa stále snažím na ne odpovedať.

Logus: Jedna z klasických otázok - čo a inšpirovalo k tomu, aby si sa venovala Rhytm and Blues a nejakí ti najobľúbenejší svetoví interpreti?
Misha: To, že robím rhytm and blues nie je otázkou voľby alebo rozhodnutia. Nie je to tak, že jedného dňa som sa rozhodla práve pre tento štýl. Vždy som počúvala takúto hudbu. Milujem, keď to v hudbe "pulzuje", keď vynikajú jednotlivé nástroje. Perkusie a basa... úplná paráda... Nemusím hluk a tiež mi vadí, keď niekto vrieska. Ale to je len môj názor. Moji obľúbení interpreti sú v otázke, akú hudbu počúvam.

Logus: Čo chystáš ďalej? Máš plány do budúcna?
Misha: Chcem natočiť dalšie video, zorganizovať koncertné turné a pomaly dávať dokopy materiál na ďalší album. Ale v kľude. A všetko nechám na voľnobeh.

Ďakujeme Ti, Misha, za to, že si si našla čas na naše otázky. Obaja Ti prajeme veľa úspechov do budúcnosti a krásne sviatky.
Pre server GamesWEB.SK a diskmag Control: A New Start sa pýtali Logus a Peter Szabo (Dreus).

#aut#

Log-us
viac článkov autora

Vaše hodnotenie hry

Aktuálne hodnotenie článkov: 0 / 10
(Hodnotení: 0)

Bleskovky

Halo: Reach je zadarmo pre Gold užívateľov

Hra od Bungie z roku 2010, s ktorou sa rozlúčili so svetom Halo, aby mohli pracovať na aktuálne vydanom Destiny, je tento mesiac zdarma pre všetkých, ktorý si hru ešte nestihli za tie štyri roky zahrať a majú gold účet na Xbox Live. Ak by ste sa stále nevedeli rozhodnúť, či do tejto hry ísť, prečítajte si našu recenziu TU.
17.09. 11:34 diskusia (1)

Pozrite si prvé video k Resident Evil: Revelations 2

Druhé pokračovanie pôvodne 3DS odbočky série Resident Evil, sa nám ukazuje v prvom videu. Ako bude vyzerať hra po grafickej stránke? A môžeme skutočne očakávať návrat ku koreňom a drsnú atmosféru? Pozrite si video a posúďte sami. Nájdete ho TU. Okrem videa však máme aj informácie o spôsobe predaja tejto hry. Tá totiž narozdiel od prvej časti bude predávaná po epizódach. Celkovo sa dočkáme štyroch častí v jednej sezóne, pričom cena jednej časti bude 5,99 Eur, prípadne 24,99 Eur za kompletnú sezónu.
16.09. 14:27 diskusia (0)

Watch_Dogs pre Wii U bude ešte tento rok

Ak ste vlastníkom konzoly od Nintenda, a už ste sa obávali toho, že hackerská akcia sa tento rok na vašu platformu nedostane, tak koniec obáv. Oficiálny dátum vydania je 20. novembra 2014 pre náš región, pričom v Amerike bude hra dostupná už dva dni skôr.
11.09. 11:55 diskusia (0)

Mortal Kombat X má dátum vydania

Ďalšia časť krvavého kúpeľa a polámaných stavcov sa dostane na naše obrazovky budúci rok, konkrétne 14. apríla. Okrem toho sme sa dozvedeli, že sa opäť ako hrateľnej postavy dočkáme aj štvorrukého fešaka Gora.
09.09. 15:40 diskusia (0)

Stronghold Crusader 2 predstavuje novú frakciu

Tento mesiac vychádzajúca RTS, ktorá sa zameriava hlavne na budovanie a obranu vlastnej pevnosti, nám tentokrát predstavuje novú frakciu tichých zabijakov. Ak chcte vidieť aké je to brániť sa a bojovať proti Sultane, pozrite si nové video TU.
03.09. 11:50 diskusia (0)
Anketa
Koľko hodín týždenne ste venovali hrám počas letných prázdnin?
 
GamesWeb.sk Offline - máj 2013
Najnovšie online hry

Pillow City: Revelation

07.07.2014

Bitshift

07.07.2014

Atlantis Jewels

07.07.2014
Najnovšie plné hry

Iris

14.06.2014

Wolfenstein: The Final Solution

08.06.2014

Maldita Castilla

30.12.2012